Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: HTC One mini

Denne mini er krympet for meget

HTC er hoppet med på mini-vognen og har lanceret en lillebror til HTC One.

Skrevet af / 09/08/2013 - 18:17
HTC One mini
Peter Gotschalk

HTC One mini hedder den nye smartphone fra det taiwanesiske firma, men hvor vi tidligere har kritiseret verdens største smartphone-producent, Samsung, for med deres mini-version af Samsung Galaxy S III blot at ville lukrere på en populær model (da mini-udgaven udover navnet ikke havde ret meget til fælles med originalen), så er der faktisk lige så mange ligheder mellem HTC One og HTC One mini, som der er forskelle. Og det skal forstås positivt, da vi i sin tid nærmest skamroste HTC One i vores test.

1374850058-htc-one-mini-with-htc-blinkfeed-htc-ultrapixel-camera-and-htc-boomsound-review-2

BlinkFeed og Sense 5.0
Præcis som HTC One kommer HTC One mini med Android Jelly Bean og HTC’s egen HTC Sense 5.0-brugerflade, der blandt andet inkluderer BlinkFeed. Det er en ny type startskærm, der præsenterer nyheder og indhold fra sociale medier i en strøm, man kan bladre frem og tilbage i. Mest af alt minder BlinkFeed om en blanding af den populære Flipboard-app og de dynamiske fliser fra Windows Phone 8. Og brugeren vælger naturligvis selv hvilket indhold, der skal vises i strømmen.

Eksempel på fodboldfans BlinkFeed.
Eksempel på en fodboldfans BlinkFeed.

En anden særhed ved HTC Sense 5.0 er, at der kun er to knapper til navigation – nemlig Hjem og Tilbage. Den tredje knap, som normalt har dobbeltrollen som menuknap og visning af seneste apps, er blevet droppet. Det vil måske forvirre nogle, garvede Android-brugere, men vi synes godt om den nye brugergrænseflade, som på mange måder – ikke mindst på grund af førnævnte fravalg – er blevet mere simpel og overskuelig.

Fantastisk lydkvalitet
Som musikafspiller – både med hovedtelefoner, men også med de eksterne højttalere – var og er HTC One noget ganske særligt. Og det gælder så sandelig også for HTC One mini, der både byder på Beats Audio og indbygget forstærker. Lyden i hovedtelefonerne er simpelthen uovertruffen, og med de to eksterne stereohøjttalere – HTC kalder dem for BoomSound – kan HTC One mini også levere hæderlig lyd præcis ligesom storebror.

HTC One mini er forsynet med to eksterne stereohøjttalere med dedikeret forstærker. Det kalder HTC for BoomSound.
HTC One mini er præcis som HTC One forsynet med to eksterne stereohøjttalere med dedikeret forstærker. Det kalder HTC for BoomSound.

Lidt billigere udseende, men stadig flot
Hvad angår design og materialer, er der i øjeblikket ingen telefon på markedet, der overgår HTC One, der kommer med et unibody-kabinet fremstillet af ét stykke eloxeret aluminium. Og bagsiden er let buet – det såkaldte pudedesign – så telefonen er lidt tykkere på midten end ved kanterne.

Præcis det samme gælder for HTC One mini, der altså også er fremstillet i samme materiale som HTC One. Men der er tale om to, separate elementer – forside og bagcover – som er fæstnet på hver sin side af en hvid plastickant. Denne kant er rammen for hele telefonen, således at skærmens glas heller ikke når helt ud til kanterne, som det er tilfældet med HTC One. Det giver alt i alt HTC One mini et knap så eksklusivt udseende som storebror, mens den til gengæld stadig er langt foran den nærmeste mini-konkurrent fra Samsung, både når det gælder design og byggekvalitet.

Her ser man tydeligt den hvide plastickant, der indrammer telefonen.
Her ser man tydeligt den hvide plastickant, der indrammer telefonen.

Selve skærmen er af samme type som på HTC One, men den er naturligvis mindre, og opløsningen er lavere, hvilket giver en lavere pixeltæthed på HTC One mini. Nemlig 341 ppi mod 468 ppi, hvilket efter vores bedste overbevisning ikke kan ses med det blotte øje. Der er altså ingen reel forskel på billedkvaliteten, men der er naturligvis plads til mere på den store skærm med den højere opløsning.

Her er HTC One mini krympet i vask
Naturligvis er HTC One mini fysisk mindre end HTC One (132 x 63,2 x 9,25 mm og 122 g mod 137,4 x 68,2 x 9,3 mm og 143 g), ligesom HTC One mini må nøjes med 1 gigabyte ram og en dual-core Snapdragon 400 processor på 1,4 GHz imod den større models 2 gigabyte ram og quad-core Snapdragon 600 processor på 1,7 GHz. Hvilket selvfølgelig også gør en forskel, når vi måler hastighed og ydelse. Således scorer HTC One mini 1368 point i vores benchmark-test (Geekbench 2), mens ”den rigtige” HTC One opnår næsten dobbelt så mange point med en score på 2641.

Kigger vi på browserydelsen, som vi måler med Browsermark 2.0, så opnår HTC One et resultat på 2310, mens HTC One mini må nøjes med 1483. Med andre ord præsterer HTC One mini som en god mellemklasse-telefon i vores syntetiske test, mens HTC One, som den high-end smartphone den er, selvfølgelig ligger helt fremme i feltet sammen med telefoner som Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4.

Præcis som HTC One kommer One mini med lukket kabinet, hvilket betyder, at brugeren ikke kan komme til batteriet. Og hukommelsen kan heller ikke udvides, hvilket er en skam, da HTC One mini kun kommer i en version med 16 gigabyte indbygget lagerplads. Begge telefoner leveres med 4G/LTE, der understøttes af 800/1800/2600 MHz-frekvensbåndene.

Og her er der skåret ind til benet
På en række punkter er der selvfølgelig konkrete forskelle på HTC One og HTC One mini. Når en smartphone skal gøres både mindre og billigere skal der hugges en hæl og klippes en tå, hvilket så i praksis betyder, at HTC One mini for eksempel må undvære NFC, ligesom den heller ikke har indbygget IR og dermed må undvære muligheden for at agere fjernbetjening for familiens tv.

Mest overraskende er det, at der også er forskel på kameraet. Vi har ellers skamrost HTC One for det innovative Ultrapixel-kamera, der sågar vandt vores test af kameramobiler. Og HTC One mini er da også i princippet udstyret med næsten det samme kamera (Ultrapixel, 4 MP, pixelstørrelse 2.0 µm, F2.0 blænde og 28 mm objektiv). Faktisk er den eneste forskel på papiret, at HTC One mini mangler optisk billedstabilisering (OIS) og ikke understøtter HDR-video, samt at frontkameraet er et andet – nemlig et 1,6 MP kamera imod HTC One’s 2,1 MP med HDR og 88° vidvinkelobjektiv.

Men alligevel er der ret stor forskel på billedkvaliteten. Billederne fra HTC One mini bliver i direkte sammenligning med billeder fra storebror mere uskarpe og underbelyste, og vi kan absolut ikke kaste roser efter Ultrapixel-kameraet på HTC One mini på samme måde, som tilfældet var med HTC One. (klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i fuld størrelse)

IMAG0001 IMAG0132 IMAG0002 IMAG0133
<
>
HTC One mini kommer med et frontkamera uden vidvinkelobjektiv. Det kan ses på dette selvportræt.

Konklusion
HTC One kan for tiden fås for omkring 4.600 kroner, mens HTC One mini koster i omegnen af 3.600 kroner. Og sidstnævnte pris er helt ærligt for høj i forhold til, hvad man får for pengene. HTC One mini er en glimrende mellemklasse-smartphone, der kommer med masser af de features og funktioner, som gør HTC One til tidens Android-konge. Software og brugerflade har de to modeller til fælles, ligesom HTC One mini kommer med samme fremragende lydkvalitet som storebror. Men selvom de to telefoner er fremstillet i samme materiale, er HTC One mini knap så eksklusivt designet. Skærmopløsningen er mindre, og det samme gælder i den grad ydelse og tempo. Lagerpladsen er blevet halveret og kameraet kan ikke leve op til de høje forventninger, vi på grund af HTC One havde til Ultrapixel-teknologien.

HTC One mini er klart en bedre ”mini-model” end Samsung Galaxy S III, men den er så sandelig også dyrere. Og i forhold til at man for samme pris kan få langt bedre telefoner end HTC One mini – for eksempel fås Sony Xperia Z i øjeblikket for under 4.000 kroner – så har vi svært ved at anbefale den. Atter engang må vi konkludere, at man ikke får noget godt produkt ud af at krympe et hit i kogevasken!

Home mener

Lydkvalitet og BoomSound Lækre materialer For lidt lager kan ikke udvides For dyr

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top