Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Monitor Audio Silver 8

Klasseledende højttalere

Monitor Audio kan åbenbart ikke lave dårlige højttalere, og Silver 8 er måske det bedste køb under 20.000 kroner.

Skrevet af / 16/08/2016 - 06:00
Monitor Audio Silver 8
Geir Gråbein Nordby

Nogle af mine største musikalske oplevelser har været med højttalere fra Monitor Audio. Alt fra de billigste til de dyreste modeller har overbevist med et lydbillede, som det nærmest er umuligt ikke at synes om.

Kort fortalt handler det om en optimeret balance mellem dynamik og opløsning, så man både får takten og rytmen i musikken med, samtidig med at tonerne klinger dejligt ud. Kombinér dette med en forholdsvis simpel belastning for selv en middelmådig forstærker, og det er let at få højttalere fra Monitor Audio til at lyde godt, uanset hvilken musikstil du foretrækker.

 

Keramisk coating

Råvarerne er en vigtig del af det at trylle den gode lyd frem. Monitor Audio har længe sværget til højttalermembraner af en særlig legering af magnesium og aluminium, belagt med keramik for at gøre dem ekstra stive. Stivhed betyder i denne forbindelse mindre forvrængning og dermed en renere musikgengivelse.

På et tidspunkt fandt de ud af, at man ved at lave “buler” i membranerne kunne gøre dem endnu stivere og derfor også lave dem tyndere. Ikke for at være karrige med materialerne, men snarere for at reducere egenvægten, så membranerne er lettere at skubbe ud og ind.

Resultatet er øget acceleration og dermed bedre transientrespons(dvs. evne til at gengive musikkens “spidser”). Et hårdt lilletrommeslag vil på træge højttalere lyde fladt og livløst, men får god snert på hurtige højttalere. Dynamik er meget vigtigt for oplevelsen af liv i lydbilledet, og her er lette membraner en forudsætning. Bulede højttaler-enheder – Monitor Audio kalder det RST, Rigid Surface Technology – har tidligere været forbeholdt de dyrere Gold- og Platinum-serier, men nu har Silver-serien også fået dem.

Diskanten er af samme keramisk coatede materiale som bas- og mellemtone-enhederne, men desuden anodiseret for at give ekstra robusthed i de høje frekvenser. Derfor den gyldne farve.

 

Traditionel udformning

Ellers er selve højttalerudformningen temmelig traditionel, med firkantede kabinetter og en medfølgende aluminiumsokkel, som man kan montere i bunden, og som sænker tyngdepunktet og gør højttalerne sværere at vælte. Især en fordel, hvis du har små børn, der kravler omkring!

Men at udformningen er traditionel, betyder ikke, at højttalerne ikke er lækre at se på. Udførelsen er upåklagelig, selv i noget så “kedeligt” som sort ask, som vores testeksemplarer af Silver 8 kom i. Et nydeligt slibejob med afrundede kanter og med hvide membraner til at skabe kontrast. Lækkert, og for mig er det betryggende, at folk stadig tør lave højttalere, der netop ser ud som højttalere.

I sort ask skiller højttaler-enhederne sig ud på lækker vis. Foto: Monitor Audio
I sort ask skiller højttaler-enhederne sig ud på lækker vis. Foto: Monitor Audio

Slagkraftig bas

Vi har set større højttalere til prisen, men det er hurtigt glemt, for med Hegel H160 som kraftværk og lidt god, gammeldags hiphop som brændstof kommer der hurtigt liv i kludene.

Tag f.eks. “Sowhatusayin” med South Central Cartel fra det fantastiske soundtrack til hiphop-dokumentarfilmen The Show fra 1995. Den benhårde baslinje i kombination med den hårdtslående stortromme lyder federe og sejere ved høj volumen end de fleste af nutidens udgivelser, fordi den ikke er komprimeret for at lyde højere (jf. lydniveaukrigen), men får lov til at ånde. Og Silver 8 får det hele frem.

Basområdet lyder både sejt og fyldigt, samtidig med at højttalerne følger godt med i svingene. Kantslaget på lilletrommen smælder hårdt, men forsvinder lige så hurtigt, som det kom, og opleves dermed som meget gennemsigtigt. Det lyder detaljeret i overtoneområdet, uden at det bliver spidst. Sådan en luftighed kombineret med slagkraft i bassen giver associationer til langt dyrere højttalere.

Fås også i hvid. Foto: Monitor Audio
Fås også i hvid. Foto: Monitor Audio

Akustisk musik

Så over til noget mere rolig musik, nærmere bestemt Darling Wests “Vinyl and a Heartache”. En flot country-ballade med lækre strengeinstrumenter som akustisk guitar, banjo og slideguitar i et herlig varmt og luftigt lydbillede. Og med Mari Krekens smukke stemme, der står overbevisende i centrum af det hele.

Selv om højttalermembranerne ikke er ren keramik hele vejen igennem, lyder de meget som typiske keramiske enheder, jeg har hørt før – på den måde, at de er superhurtige til at følge med, samtidig med at de ikke bryder op i forvrængning. Hvert instrument adskilles så godt fra det næste, at man kan sidde og fokusere på instrumenterne ét efter ét. Og luften i toppen kommer frem på den mest naturlige måde, mens overtonerne bindes sømløst til grundtonerne.

Højttalerne er klangmæssigt ganske neutrale, men får fylden i mellemtonen og vokalområdet frem, så det aldrig lyder koldt eller klinisk.

Elbassen står også frem med så meget tyngde og fylde, at man skulle tro, højttalerne var en hel del større. Det, der afslører dem, er at det ikke er alle tonerne fra bassen, der kommer lige godt frem. Højttalerne er nemlig justeret med en lillebitte pukkel i basområdet for at få mere tyngde og punch. Det er ikke overdrevet og virker ikke falsk, kun lige nok til, at basområdet lyder stort og engagerende.

Sort highgloss. Foto: Monitor Audio
Sort highgloss. Foto: Monitor Audio

Korsang

At gengive et kor er vanskeligt, da stemmerne let kan flyde sammen til en grød. Men ikke her. Tag f.eks. Det Norske Solistkors “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” fra albummet Telling What is Told, hvor de synger et udvalg af Shakespeares sange. Sangerne adskilles fint fra hinanden – sopranerne fra tenorerne, og baritonerne fra basserne. Højttalerne lyder imponerende stort, deres fysiske dimensioner taget i betragtning, og rumklangen fra Ris Kirke omslutter koret.

Det er selvfølgelig ikke lige så mikrodetaljeret og realistisk som med high-end højttalere som Bowers & Wilkins 803 D3, og højttalerne må selvsagt også se sig slået af Dynaudio Contour S3.4 Limited Edition. Men Silver 8 har faktisk mere punch og gåpåmod, og også mere fræs i diskantområdet end Dynaudio, uden at det opleves som hårdt. Og med en mindre forstærker sætter Dynaudio bremserne i, hvor Monitor Audio Silver 8 bevarer deres spændstighed og løssluppenhed.

F.eks. fungerer Silver 8 helt fint sammen med en forstærker som NAD D 7050, selv om de selvfølgelig ikke får alle klanglag i musikken frem og heller ikke bevarer kontrollen ved lige så høj lydstyrke. Men prøv den samme forstærker med Dynaudio-højttalerne og forbered dig på noget af en nedtur!

Vores hidtidige favoritmodel i prisklassen under 20.000 kroner er Focal Aria 926. De har mange af de samme fordele som Silver 8. Begge er lette at drive, og begge er udsøgte allroundere. Silver 8 går dybere i bassen, mens Focal er lidt mere lineære i bastonerne.

Jeg vil hævde, at Silver 8 faktisk har endnu mere kontrol over dynamikken end Aria 926 og muligvis er mere nuancerede i overtonerne. Men uden at have Focal-højttalerne inde til en direkte sammenligning er det svært at sige. Der er nærmest dødt løb mellem de to. Og når man så tager med, at Monitor Audio Silver 8 koster mindre, er de et endnu bedre køb.

De spikes, det følger med, er ordentlig spidse og giver glimrende kontakt med underlaget. Foto: Geir Gråbein Nordby
De spikes, det følger med, er ordentlig spidse og giver glimrende kontakt med underlaget. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Monitor Audio Silver 8 er udsøgte højttalere, der kan håndtere alt, hvad man kaster efter dem. Uanset musikstil formår de både at engagere med seje rytmer og samtidig have glimrende kontrol over de dynamiske skift i musikken, ligesom overtoneområdet er klokkeklart og hænger naturligt sammen med resten af toneområdet.

Uanset om du foretrækker pop, rock, jazz eller endda klassisk, så løser højttalerne opgaven til topkarakter. Til og med det vanskelige basområde engagerer og slår rimelig hårdt trods de temmelig moderate fysiske mål.

Der er snydt lidt ved at forstærke et lille område i bassen for at give mere punch og rytme. Nogle bastoner er dermed tydeligere end andre, men aldrig overdrevet og ikke mere, end at man sjældent tænker over det. Hvis du ikke kan lide det, kan du altid stoppe en af portene bag på hver højttaler til med de medfølgende propper og dermed få en mere lineær – men også tyndere – basgengivelse.

Hvis du har en større stue og gerne vil have den samme heftige lyd med endnu mere tryk på i bassen, så er prisforskellen op til de endnu større Silver 10 kun få tusinde kroner.

Lyd & Billede mener

Uanset musikstil brillerer Silver 8 med et luftigt og detaljeret lydbillede kombineret med en både fyldig og hurtig basrespons. Her får du simpelthen det hele serveret på et sølvfad! En lille pukkel i bassen får højttalerne til at lyde større, end de egentlig er, men gør også, at nogle bastoner stikker frem. Hvis du synes, det bliver lidt for meget, kan du stoppe et af hullerne på bagsiden til med en medfølgende prop.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top