: DALI Zensor 5 AX

Tre-i-ener

Højttaler, forstærker og trådløs DAC i en indretningsvenlig indpakning.

DALI Zensor 5 AX

Lyd & Billede mener

Behageligt og stort lydbillede uden egentlige svage sider. Trådløs lyd, indbygget DAC og forstærker. WAF-venligt design.
Finishen er lidt skrabet, og kabinettet kunne godt være bygget af lidt tungere materialer. Men så havde prisen været en anden.
Bestykning: 2 x 5,25” bas, 25 mm soft-dome diskant
Konstruktionsprincip: Basrefleks, 2-vejs
Frekvensområde: 43 Hz – 26 kHz (+/- 3 dB)
Indbygget forstærker: 2 x 50 klasse D
Indgange: Optisk digital (24 bit/96 kHz TOSLINK), analog (3,5 mm stereo-minijack), Bluetooth 3.0 (aptX)
Mål og vægt: 16,2 x 82,5 x 26,7 cm / 11 kg
Finish: Sort ask, hvid vinyl, valnød
Auto tænd/sluk på optisk og analogindgang, autosluk på Bluetooth, line-udgang til subwoofer, fjernbetjening medfølger
Web: hifiklubben.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6999 kr

DALI Zensor 5 AX er noget af det tætteste, man kommer på en WAF-venlig gulvhøjttaler (Wife Acceptance factor): Smal, diskret og af beskeden højde. Og hvad der gives ud af gulvplads til højttaleren, kommer igen i reolen, da der er indbygget forstærker.

Faktisk kan man nøjes med at tilsætte en smartphone, tablet eller computer som trådløs lydkilde, så er man kørende. Selvfølgelig helst en, der understøtter aptX-protokollen for at få lyd i acceptabel kvalitet – uanset at det stadig ikke er cd-kvalitet.

Ud over trådløs forbindelse er der både digital og analog lydindgang via henholdsvis optisk TOSLINK og 3,5 mm minijack. Den optiske indgang understøtter lyd i HD-kvalitet (24 bit/96 kHz). Det bedste, man kan sige om fjernbetjeningen, er at den er gratis, og at man kan skifte kilde og justere volumen. Men en pænere i metal kan købes.

Passiv med forstærker

Zensor 5 AX er en “aktiveret” udgave af Zensor 5, som vi tidligere har testet. Og storebror til den lille Zensor 1 AX. Prisen er forøget med knap en tredjedel i forhold til den passive version.

Foto: DALI

 

Teknisk set er Zensor 5 AX ikke en aktiv højttaler, men en højttaler med indbygget forstærker (2 x 50 watt klasse D). For at være ægte aktiv skulle delefilteret også være aktivt, og der skulle være separate forstærkere til bas og diskant. Der er heller ikke lavet “tryllerier” i form af DSP-korrektion af frekvensgangen. Men man slipper for at anskaffe en forstærker og får ovenikøbet trådløs streaming.

Det smalle kabinet huser et tovejs basreflekssystem med to 5 tommers basser og en 25 mm dome-diskant. Det er en opskrift, der er gennemprøvet. Bas-enhederne har DALI’s specielle træfibermembran.

Al elektronikken er anbragt i den venstre højttaler. Den højre tilsluttes via et højttalerkabel fra den venstre. Så der skal i praksis trækkes lige så mange kabler som ved et konventionelt anlæg. Især hvis der også skal et optisk kabel fra cd-spiller eller tv og et analogt fra DAC’en. Så kan højttalerne til gengæld blive centrum for underholdningen i stuen og erstatte både stereoanlæg og soundbar.

Foto: DALI

 

Zensor 5 AX er fornuftig, enkel og billig som et IKEA-møbel. Og er på samme måde bygget af materialer, der er fuldt ud gode nok – uden at virke overdådige. Den hvide vinyl-finish på siderne (Zensor 5 AX fås også i sort ask og valnød) er i orden, og der er endda også en pyntelig lille aluminiumfod nedenunder. Højttaleren kan forankres til gulvet med spikes, hvilket nok er en god idé, da den kun vejer 11 kg.

Lyden af Zensor 5 AX

Muligheden for at spille trådløst vil nok være et af de største salgsargumenter for Zensor 5 AX, så den første lytning foregik over Bluetooth med musik fra Tidal HiFi, spillet på en mobil med aptX og 32 bit DAC. Og det er et udmærket og meget billigt anlæg, man får på den måde. Lydbilledet er behageligt og nemt at holde af. Bassen er pænt dyb og kraftig, og diskanten klar og tydelig. Fornemmelsen af rum bagved og omkring højttalerne er også nydelig.

Endnu bedre bliver det dog, når man skifter Bluetooth-forbindelsen ud med en kablet forbindelse og en ekstern DAC (HiFime Sabre 9018). Lydbilledet på de samme Tidal-numre bliver både større og mere velopløst, og man kan i endnu højere grad nyde kvaliteterne i højttaleren.

I betragtning af at man får både højttalere og digital forstærker til en pris, der ellers hurtigt kunne blive brugt på bare én af delene, gør de det rigtig godt. Det er især størrelsen på lydbilledet, der overrasker positivt. Scenen strækker sig et godt stykke ud på begge sider af højttalerne, og der er også en god fornemmelse af højde. Det er flot til prisen.

Ingen toneområder bliver dækket dårligt, men diskanten er det, der imponerer mest med mængden af detaljer og opløsning. Heldigvis er der vægt nok i bassen til at balancere tingene. To 5-tommere vælter ikke ligefrem huset, men lydbilledet er langtfra spinkelt. Skal man være kritisk, kunne nuanceringen godt være bedre. Det kniber lidt med at høre forskellen på f.eks. en elbas og en kontrabas. Mellemtoneområdet er også helt i orden, og stemmer lyder naturligt. Men uden den sidste grad af tekstur, som man skal betale det mangedobbelte for.

50 watt pr. kanal er ikke bundløs effekt, men sjovt nok den effekt, som rigtig mange økonomiske trådløse højttalere (f.eks. System Audio saxo 5 active) udstyres med. Og det er faktisk rigeligt til det meste. I et ikke alt for stort lytterum er der kræfter nok til at spille med realistisk lydstyrke (omkring 100 dB) uden tegn på åndenød. Selv et nummer som “Time Be Time” med Jonas Hellborg og Ginger Baker lyder dejlig dynamisk og energifyldt.

Konklusion

DALI Zensor 5 AX er en velkonstrueret højttaler til en pris, der gør adgangsbilletten til trådløs hi-fi billig. Den gør det hele rigtigt – og det meste af det endda ret imponerende. Lydbilledet er stort og charmerende, langt over forventning i forhold til prisskiltet, og den kan sagtens spille en mellemstor stue op uden at få åndenød. At den så ovenikøbet er forholdsvis pæn at se på og falder ind i stuen, er et ekstra plus.

Sammenlignet med den passive udgave er der meget hi-hi at hente for kun en smule mere. Bluetooth-streaming er en behagelighed, men kan du leve med kabeltrækket, løfter det lydkvaliteten betydeligt.

Foto: DALI

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.