annonse
annonse
Marts 2017
Aiwa Exos-9
Marts 2017
Aiwa Exos-9
Test af: Aiwa Exos-9

Bærbart muskelbundt

At Exos-9 er en stor trådløs højttaler på 200 watt, har ikke afholdt Aiwa fra at gøre den transportabel.

Lyd & Billede mener

Trådløs og bærbar, og kan spille meget højt og kraftigt. Samtidig er den afbalanceret nok til at håndtere al musik godt.
Overtonerne er ikke de mest opløste.
annonse

Når man tænker på trådløse Bluetooth-højttalere, tænker man først og fremmest på kompakte sager, der let kan være i en rejsetaske. Vi har testet en lang række af slagsen, og nogle af dem er virkelig gode. Denon Envaya Mini giver f.eks. rigtig meget for pengene i den lave ende, og Sony SRS-X77 er en af vores klare favoritter med lidt større mål, som stadig kan være i en kuffert. Ingen af dem er dog højttalere, der byder op til dans.

Men så er der Aiwa Exos-9. En stor højttaler, der kun er transportabel, fordi den har et bærehåndtag på bagsiden. På fronten sidder en heftig 6,5 tommers bas-enhed samt to mellemtoner og to diskanter, der spiller i stereo. Den sorte kasse er som snydt ud af næsen på 1990’erne og ikke ligefrem pæn.

15 meters rækkevidde
Men indvendig gemmer den på moderne teknologi. Bl.a. trådløs Bluetooth-tilslutning, som har en opgivet rækkevidde på imponerende 15 meter og desuden er kompatibel med aptX og AAC for bedre lyd. NFC giver nemmere parring, hvis din mobiltelefon understøtter det. En 3,5 mm lydindgang er der også, så du kan tilslutte en hvilken som helst lydkilde. Har du to Exos-9 højttalere, kan de kobles trådløst, så den ene spiller venstre og den anden højre kanal i stereo. Eller begge kan spille hele lydbilledet.

Forstærkereffekten er opgivet til 200 watt kontinuerlig i klasse D, hvilket er ret ekstremt. Vi har ikke tjekket det, men der er ingen tvivl om, at Exos-9 kan spille højt. Over 100 decibel målt på en meters afstand! Ved almindeligt lydniveau (op til 85 dB) skulle højttaleren kunne holde ca. ni timer med det indbyggede batteri. Aiwa sælger også et større batteri, som øger spilletiden til 18 timer. Hvis man vil have en fjernbetjening, er den ligeledes ekstraudstyr.

Højttaleren har fembånds grafisk EQ, som lader dig finjustere lyden efter din egen smag. Der er fire forhåndsindstillinger med større eller mindre grad af bas, diskant og mellemtone, men jeg har mest brugt den i neutral tilstand.

Lydkvalitet
Aiwa Exos-9 kan spille virkelig højt. Hør f.eks. Puscifers psykedeliske electronica-nummer “Life of Brian (Omniflux Mix)”. Når jeg bruger Exos-9 som pc-højttaler og skruer helt op, får jeg decideret ondt i ørerne. Ikke fordi det vrænger, men fordi det er svinehøjt! Her sidder jeg ganske vist også præcis en meter væk, hvilket betyder, at højttaleren kan hamre 100 decibel lige ind i mine ører.

Det fedeste er, at bassen ikke skrider ud, men er meget taktfast og rytmisk. Aiwa har ikke ladet sig fristet til at gøre bassen ekstra fyldig for at imponere; i stedet er den stram som en buestreng. Exos-9 lyder også afbalanceret nok til at æde alt, hvad det skal være af musik. Og hvis du gerne vil have, at det lyder endnu federe, kan du lege lidt med tonekontrollerne.

Overtonerne er dog ikke så silkebløde, og Bachs cellosuite nr. 1 lyder noget grovkornet. Men ikke grelt eller grimt, som nogle “party-højttalere” har en tendens til.

Jessica Pratts “Hollywood” lyder, som om den er indspillet i 1970’erne, men er i virkeligheden optaget i 2007 på analogt spolebånd og blev ikke udgivet før 2012. Det er et glimrende singer/songwriter-nummer med kun guitar og vokal. Aiwa-højttaleren gengiver den uden problemer. Ingen pukkel i bassen og ingen unoder. Den tager, hvad den får, og gengiver det kraftfuldt og ærligt nok til, at det hele fungerer. Der mangler bare den silkebløde opløsning i toppen, som man får fra mere “hi-fi-agtigt” udstyr.

Konklusion
Aiwa Exos-9 er en kraftkarl, der dundrer løs, så man kan få helt ondt i ørerne. Den spiller utrolig kraftigt, og bassen er stram og kontant uden slinger. Når man ser den, kunne man tro, at det er en party-højttaler, der ikke kan spille ordentlig musik, men det kan den faktisk.

Den bør nok ikke være førstevalg, hvis klassisk, jazz eller anden akustisk musik er det foretrukne, men hvis du vil have en altædende højttaler, som du også kan tage med til stranden og genere omgivelserne med, så bliver det ikke meget bedre til prisen.

Den eneste trådløse højttaler, jeg kan komme på, der kan slå Exos-9 på hjemmebane, er OutCast fra Soundcast, men den koster også det dobbelte. Aiwa Exos-9 er derfor et rigtig godt og højtspillende køb til 3.000 kroner.

Fakta & Rating:
 • Pris: 3.000,-
  • Bestykning: 6,5" bas, 2 x 3" mellemtone, 2 x 1" diskant
  • Forstærkereffekt: 200 W
  • Maks. lydtryk: 100 dB, 1 m
  • Tilslutning: Bluetooth 4.0 (NFC), 3,5 mm analogindgang
  • Batteritid: 9 timer, kan udvides til 18 timer
  • Andet: To kan parres i stereo

  Læs også:

  En Aura af System Audio

  ”Lille højttaler med ægte SA lyd” – således reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøjttalere. Og de holder hvad de lover.

  Alle gode ting er tre-vejs

  Ultimate Ears TripleFi 10 har tre højttalerelementer i hver prop, for krystalklar lyd i hele frekvensområdet.

  Årets anbefalede højttalere

  Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og former, fra bitte små reolhøjttalere og hele vejen op til køleskabsstørrelse.

  Kompakthøjttaler – budget

  Blandt de små og billige højttalere, vi har testet i år, er det Dali Lektor 2, som kombinerer flest positive egenskaber.

  Gulvhøjttalere – budget

  Kan du lide din musik højt, barskt og hårdtslående, får du det ikke meget bedre i denne prisklasse end Klipsch RF62 mkII. Den kan også meget mere.

  Gulvhøjttalere – mellemklassen

  Den elegante CM8 fra Bowers & Wilkens er noget af det lækreste, vi har set – og hørt – længe.

  Kompakthøjttalere – topklasse

  Jeg fryder mig over den standhaftige bas, dynamikken og det usædvanlige åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over, at højttalerne ikke er større…..

  Dynamik og opløsning

  Sonos har meget populære streamingssystemer med multirumsløning. Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Mere krudt

  En større subwoofer giver mere bastryk og større toner, og den voksne centerhøjttaler giver mere fylde til dialogerne.

  Tættere på Nirvana

  Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

  Årets anbefalede forstærkere

  Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Vi har sat os for at finde de bedste forstærkere, fra billig til dyr.

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse