Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Yamaha RX-V781

Stadig kongen

Det ser ud til, at Yamaha for alvor har knækket hjembio-koden, da de endnu en gang stikker af fra feltet.

Skrevet af / 24/10/2016 - 05:00
Yamaha RX-V781
Geir Gråbein Nordby

Ud over at understøtte HD-lyd og 4K Ultra HD-video med alskens certificering har Yamaha RX-V781 trådløs musik-streaming med MusicCast. Som er Yamahas konkurrent til Sonos, markedets mest populære multirumsløsning. MusicCast er efterhånden blevet rigtig godt og findes i mange af deres produkter, men understøtter endnu ikke streaming-tjenesterne Tidal og Apple Music. Det meste andet er dog på plads.

Receiveren er testens eneste med multikanal analogudgang til tilslutning af effektforstærker. Det er også den eneste i testen, der automatisk skifter mellem opsætning til Atmos og 7.1 surround. Du kan altså have et 7.1 højttaler-setup og desuden montere to højttalere i loftet, og anvende i alt ni højttalerudgange.

Hvis filmen har Atmos-lydspor, vælger du Dolby Surround på receiveren, og den bruger så Atmos-højttalerne og kobler de ekstra baghøjttalere fra. Ved film og musikudgivelser med 7.1-lydspor vælger du f.eks. lydindstillingen Straight, og lyden bliver så almindelig 7.1, mens Atmos-højttalere til lejligheden er slået fra. Et godt kompromis, når man kun har syv kanaler at rutte med.

Yamaha anvender YPAO-rumkorrektion, der ligesom Audyssey kan kalibrere lyden for flere placeringer i rummet samtidig. Skærmmenuen er god, men ikke så overskuelig som hos Denon.

 

Lydkvalitet

Det står hurtigt klart, at Yamaha har mere kraftoverskud end de andre i testen. Dialogerne er mere massive, der er mere kontrol over lydeffekter som skud og eksplosioner, og Yamaha bliver ikke kras i toppen, som Pioneer og Onkyo tenderer imod. Yamaha er nærmest som en Denon-receiver på steroider, og vi kan lide det!

Atmos-lydsporet på Deadpool glider over os på den mest naturlige måde; regndråber kommer ovenfra, og det samme gør råbende stemmer fra broer osv. Filmmusikken er større, våben brager højere – alting lyder federe.

Musik i surround kan med fordel nydes i Pure Direct-lydindstillingen, som giver et mere opløst lydbillede og mere fylde i de dybere toner. Men brug den ikke til musik i stereo, hvis du vil benytte subwooferen. Sæt hellere YPAO til Front eller prøv med Natural.

Klassens eneste receiver med multikanal forforstærkerudgang. Foto: Yamaha
Klassens eneste receiver med multikanal forforstærkerudgang. Foto: Yamaha

 

Konklusion

Yamaha RX-V781 er en kanongod surround-receiver med mere kraft og kontrol end de øvrige, uden at den er mindre opløst. Det afspejler sig både på film og musik. Den kunne have været endnu mere opløst i toppen, men kompromiset er så velvalgt, at det bliver pindehuggeri.

Funktionsmæssigt er den også mere gennemført. Man kan nemt skifte mellem Atmos og 7.1 uden at skulle omkoble tilslutningerne på bagsiden. Multikanal forforstærkerudgang giver mulighed for ekstra effektforstærkere, og MusicCast multirum sætter to streger under: Bedst i test!

Lyd & Billede mener

Her er mere overskud og kraft end hos de andre samt elegant gengivelse af både film og musik. Receiveren er også den mest gennemførte, hvad funktioner angår. I skrivende stund er der stadig ikke understøttelse af Tidal og Apple Music i MusicCast-systemet. Skærmmenuen er ikke så simpel som på Denon.

Også i denne test:

Fire surround-receivere

Pioneer VSX-1131

Tryk på

Pioneer har fin funktionalitet og giver klar og kraftfuld lyd.

Her er godt med tilslutningsmuligheder, og receiveren fungerer til dels fremragende til filmlyd og også fint til musik.
Rumkorrektionen giver lidt spids lyd på musik i stereo. Skift mellem 5.1.2 Atmos og 7.1 med ekstra baghøjttalere skal gøres manuelt i opsætningsmenuen.
Læs hele testen

Denon AVR-X2300W

Luftige toner

Denon går lidt mere forsigtigt til værks, men vinder på svævende overtoner og fin musikgengivelse. Desuden den mest brugervenlige skærmmenu.

Denon lyder blødt, varmt og behageligt med både film og musik. Det velprøvede Audyssey MultEQ XT er stadig et af markedets bedste rumkorrektionssystemer.
Nogle vil savne power. Kun syv højttalerudgange gør, at man ikke så let kan skifte mellem 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multirumsfunktion mangler, og pladespillerindgang ligeså.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR656

Klar og åben lyd

Onkyo gør, hvad den skal, men har et par skønhedsfejl.

Lyden er både klar og energisk, og der er gode tilslutningsmuligheder. Rumkorrektion AccuEQ er blevet mere avanceret siden sidst.
Også Onkyo får en lige lovlig spids klang på musik af rumkorrektionen, og man kan ikke skifte mellem 5.1.2 Atmos og 7.1 uden at koble højttalerne om og omkalibrere.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Scroll to Top