Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 4 surround-receivere

Morgendagens surround-receivere

Disse receivere kommer du ikke uden om. Med den nyeste teknologi er de klar til morgendagens formater.

Skrevet af / 17/10/2014 - 14:00
4 surround-receivere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Alle elsker at gå i biografen. Stort er flot, og det gælder ikke kun det enorme billede. Lyden i biografen er også noget for sig selv. Larger-than-life dialoger. Det buldrende drøn, når dragen Smaug udspyr sine infernalske flammer, så man næsten kan mærke varmen. Den imponerende musik, der griber fat i os og aldrig giver slip. Og lydlandskabet er bredt ud omkring os, ikke kun foran os, så vi trækkes ind i handlingen og bliver holdt fast gennem hele filmen.

Surround-lyd er derfor et vigtigt element i biografoplevelsen. For at genskabe den derhjemme kræves der højttalere af god kvalitet placeret foran og omkring os samt godt med forstærkerkraft fra en surround-receiver, som kan genskabe den krævende dynamik fra filmens lydspor. Hvad enten filmen er på Blu-ray eller kommer fra en streaming-tjeneste.

Hjemme i stuen har vi desuden en luksus, som man ikke får i biografen, nemlig at få en lige så altomsluttende oplevelse med vores favorit tv-serier. Mange af dem har nemlig surround-lyd. Tænk at se Game of Thrones og House of Cards med ægte biograflyd! Klokkeklare dialoger og spektakulære lydeffekter. Ægte biografoplevelse med dagligdags tv-indhold er noget, alle bør opleve.

Krav
Sammenlignet med en stereoforstærker, hvor opløsning og detaljering af musikinstrumenter er det vigtigste, er der i hjemmebio-sammenhæng et større krav til kraftressourcerne, og at de kan leveres hurtigt. For at holde trit, når det klirrer fra elveres og orkers sværd til grandios orkestermusik, når dværgene flygter i tønder ned ad floden, og når dragen Smaugs vældige, bastunge stemme tordner gennem luften.

Derfor kan en surround-receiver til 5.000 kroner som regel spille højere og kraftigere end en stereoforstærker til samme pris, mens man til gengæld må give afkald på de fineste detaljer. Af samme grund vil sådan en surround-receiver ikke lyde lige så forfinet til musik i stereo. Den komplekse udklingning af et flygel og den sprøde klimpren fra en harpe fungerer da, men det lyder bare ikke lige så flydende og opløst som med en stereoforstærker.

5.000 kroner
Et surround-receiver til 5.000 kroner kan give en stor del af den lydoplevelse, vi kender fra biografsalen. Strømforsyningen begynder at blive stor nok til at kunne drive fem eller syv højttalere plus en aktiv subwoofer, med god kontrol. Dekodningen af det digitale lydsignal er fin nok til at gengive et lydbillede med god, klar lyd. Det er en slags magisk prisniveau.

Går man ned i pris, f.eks. til 3.000 kroner, er der for lidt effekt og for meget forvrængning i lyden til, at det underholder tilstrækkeligt. Der er nemlig brug for det samme antal komponenter i en billig receiver, hvilket betyder, at hver del må hentes på nederste hylde.

De bedste receivere til 5.000 kroner kan også gøre det godt med musik, da detaljeringsgraden er langt bedre. Hvis du har store gulvhøjttalere, vil du også sætte pris på det større kraftoverskud og dermed den bedre kontrol – især i bassen.

Hvis du er ægte feinschmecker, der vil have det højt i længere tid af gangen og kræver topopløsning uanset lydniveau, kan du med fordel gå endnu et hak op i pris. Fra 12.000 kroner og opefter er du garanteret de bedste lydoplevelser, uanset om det er to eller syv højttalere, der skal drives.

Men det er altså ved 5.000 kroner, at det for alvor bliver sjovt. Og her vil vi undersøge, hvor tæt på topklassen disse receivere egentlig befinder sig.

Receivere_oppslagsbilde

Videokredsløb
En surround-receiver skal ikke kun genskabe lyden fra film og musik. Den har også brug for gode videokredsløb, når billedsignalet skal sendes fra Blu-ray-afspilleren og gennem receiveren.

I dag er det vigtigt, at HDMI-indgangene kan håndtere alle opløsninger helt op til 4K Ultra HD, som er morgendagens HD-videoformat. Nogle receivere har opskalering til denne opløsning, så video med almindelig HD-opløsning også sendes ud i 4K. Det er dog ikke så vigtigt, for de fleste 4K-fremvisere klarer dette job fint på egen hånd.

De nyeste receivere har HDMI 2.0, som kan overføre 4K-video med op til 60 billeder i sekundet. Nogle, f.eks. Onkyo, understøtter også HDCP 2.2, som kan blive den nye standard for kopibeskyttelse, og som i så fald bliver nødvendigt for at sende 4K-video gennem receiveren. Det står dog lidt hen i det uvisse, hvad der rent faktisk bliver standarden for 4K-videoindhold fra Hollywood.

Netværk
Noget, som mange anser for vigtigt i dag, er netværksfunktionalitet. Vi vil gerne streame musik, der er lagret på mobilen eller en netværks-harddisk, uden at skulle sætte et kabel mellem den og receiveren. Receiveren skal i så fald være tilsluttet hjemmenetværket. Gerne trådløst, men et netværkskabel giver mere stabil drift.

Den nemmeste måde at streame musik på er, hvis receiveren har indbygget Spotify Connect, gerne også AirPlay. Med Spotify Connect kan du spille musik direkte fra din smartphone, hvis du altså abonnerer på Spotify, som dermed giver dig 30 millioner sange direkte på telefonen.

AirPlay er en anden nem metode til at overføre lyd trådløst fra sin telefon, og så får du lyden fra næsten alle dine apps over på lydanlægget – let og elegant! Det er lige så let at bruge Bluetooth, men det giver lidt dårligere lyd, og det er ikke alle receivere, der har det.

Brug mobilen som fjernbetjening
Ved at slutte receiveren til hjemmenetværket får man den bonus at kunne bruge sin mobiltelefon som fjernbetjening. Alle receiverne i denne test har deres egen app, som kan downloades til mobilen. Så er det også lige meget, at man aldrig kan finde fjernbetjeningen!

Fire receivere
Til denne test har vi fået fat i fire receivere. Denon AVR-X2100W skulle også have været med, men den nåede desværre ikke frem i tide. Den nye HDMI 2.0 standard tog lidt længere tid at få helt færdig, hvilket har betydet, at årets receivere kom lidt senere, end vi havde håbet.

Sådan testede vi 
For at kunne skille receiverne fra hinanden i surround har vi koblet dem til vores reference 7.1 THX højttalersystem fra Procella bestående af P6 satellitter og en P15 subwoofer.

Musik i stereo har vi testet med de fremragende high-end højttalere Vienna Acoustics Liszt (test er på vej!). De er store, basrige og velopløste, og de kan virkelig skille fårene fra bukkene. Og hverken Procella-systemet eller Vienna-højttalerne er voldsomt krævende, så man kan fint forbinde dem til selv overkommelige forstærkere som her og stadig få et ordentligt indtryk af disse.

Til film i surround har vi brugt Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark, og musik i surround er blevet vurderet med den fremragede norske jazzudgivelse Quiet Winter Night med Hoff Ensemble. Til musik i stereo har vi brugt lidt af hvert, både pop, rock og klassisk.

Produkter i denne test

Pioneer VSX-924

Spækket med funktioner

Denne vellydende receiver har flere funktioner, end du nogensinde får brug for.

En veludstyret receiver med flere indstillingsmuligheder, end du kan drømme om. Dialoger lyder klokkeklart takket være en god, neutral tonegengivelse helt ned til basområdet. Det gavner selvfølgelig også hele lydbilledet.
Pioneer kan lyde lidt hårdt, når den bliver presset. Fjernstyring fra mobilen bærer præg af de mange funktioner, så man er nødt til at scrolle en masse og mister lidt overblikket.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR636

Atmosfærisk lyd

Onkyo varter op med et stort og luftigt lydbillede. Det er også den eneste i klassen med surround-formatet Dolby Atmos.

Lydbilledet er stort og flot med klare dialoger og god kontrol over kampscener. Receiveren er fremtidssikret med HDCP 2.2, og Dolby Atmos giver ægte sfærisk surround-lyd.
Rumkorrektionen er en simpel sag, og EQ-indstillingerne får den til at lyde lidt anæmisk. Slå EQ fra.
Læs hele testen

Sony STR-DN1050

Brugervenlig og potent

Receiveren fra Sony er let at bruge og adskiller elementerne i lydbilledet godt.

Sony varter op med klar og dynamisk lyd, og skiller fint de forskellige stemmer og instrumenter ad. Special effects på film kommer godt frem. Det er også en meget brugervenlig receiver.
Bør matches med højttalere med en varm og fyldig klang, ellers kan det blive lidt hårdt i toppen.
Læs hele testen

Yamaha RX-V677

Fart og tempo

Yamaha har altid ment, at det er sjovere med flere muskler i hjemmebiografen. I dette tilfælde mangler der bare en lidt mere delikat hånd.

Med fokus på stor baslyd og en fyldig mellemtone bliver det aldrig kedeligt med Yamaha. Brugervenligheden i denne lille krudttønde er også god.
Overtonerne mangler lidt opløsning, så dialoger og klirrende sværd mister lidt luftighed og snert.
Læs hele testen

Opsummering

Små forskelle

Surround-receiverne i denne prisklasse er blevet så fintunede, at det er svært at høre forskel på dem. Udstyrslisten er også temmelig ens. Ingen er perfekt, men én skiller sig ud.

Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Scroll to Top