Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Syv streaming-forstærkere

Trådløs lyd – uden kompromiser

Disse forstærkere gør dit gamle anlæg trådløst, smartere og sjovere at lytte til.

Skrevet af / 30/09/2016 - 06:00
Syv streaming-forstærkere
Audun Hage

Produkter i denne test

Musik-streaming fra net og mobil har på få år vendt hi-fi-markedet på hovedet. Når musikken ikke længere behøver at ligge på en fysisk disk, men kan streames trådløst fra tjenester som Spotify og Tidal, får det også konsekvenser for, hvordan det traditionelle stereoanlæg ser ud. Mange vælger at erstatte det gamle rack med en trådløs højttaler eller to, som i mange tilfælde kan fungere glimrende. Men der er undtagelser!

Ikke alle er lige imponeret over lyden fra de trådløse plastichøjttalere. Nogle af os er simpelthen for godt vant med god stereolyd hjemme i stuen. Vi vil bruge vores egne højttalere og har samtidig andre lydkilder, vi gerne vil tilslutte. Når det er sagt, så kunne vi godt tænke os de trådløse systemers brugervenlighed – uden at gå på kompromis med lydkvaliteten.

I den situation kan det være en god idé at kigge på en ny forstærker i stedet. Flere af de førende streaming-producenter tilbyder nemlig også trådløse forstærkere, som du kan bruge til at drive dine nuværende højttalere. Samtidig tilbyder flere af de traditionelle hi-fi-producenter nu også receivere med indbygget streaming.

 

Både store og små

Prisklassen omkring 5.000 kroner er fuld af spændende forstærkere i forskellige størrelser og prisniveauer. Du kan købe små, pæne bokse fra streaming-specialisterne eller gå efter en mere traditionel receiver med fuld 43 cm bredde, hvor streaming kun er én af mange funktioner. Spørgsmålet er, hvilken en der giver bedst lyd for pengene.

Mange vil nok umiddelbart tænke, at de store hi-fi-forstærkere med bedre plads til strømforsyning og køling har de bedste forudsætninger. Samtidig ved vi, at der også kan opnås rigtig god lyd med små, moderne forstærkere, bare signalbehandlingen er god nok. Hvis hovedformålet er at spille musik, og du alligevel ikke har brug for DAB-radio, pladespiller eller andre tilslutningsmuligheder, kan en dedikeret streaming-forstærker faktisk være mere kosteffektiv.

I denne test ser vi på fire moderne stereo-receivere med indbygget streaming fra Yamaha, Onkyo, Pioneer og Marantz, og sætter dem op mod tre dedikerede streaming-forstærkere fra Sonos, HEOS og Bluesound.

 

Hvordan fungerer streaming-forstærkere?

Fælles for alle forstærkerne i testen er, at de har trådløs netværkstilslutning (Wi-Fi) og mulighed for at styre musikafspilningen via en app til smartphone eller tablet. Opsætning og indstillinger varierer, men det handler i det store og hele om at slutte dem til hjemmenetværket og indtaste det rigtige password.

Ud over Wi-Fi giver nogle af forstærkerne også mulighed for at spille musik trådløst via Bluetooth eller AirPlay. Det kan være smart, når du har venner på besøg, eller hvis forstærkeren ikke understøtter den ønskede musiktjeneste.

Så vidt det er muligt, anbefaler vi at bruge Wi-Fi (eller endnu bedre: Ethernet-kabel direkte i forstærkeren) frem for Bluetooth. Det giver bedre lydkvalitet, bruger mindre batteri på telefonen, og du slipper for at miste musikken, hver gang nogen ringer.

 

Brugerflade, software og tjenester

Et anlæg med streaming skal være let at bruge for hele familien. Og da det styres fra mobilen eller tablet’en med en app, er det i høj grad den, der bestemmer brugervenligheden. Er det nemt at slutte produktet til netværket? Kan man let gruppere flere rum sammen og sende musik til flere enheder? Styres spillelister og streaming-tjenester i samme app, eller er man nødt til at hoppe frem og tilbage mellem flere?

Jo enklere og mere intuitiv app’en er, jo mere sjov og jo mindre hovedbrud vil anlægget give dig. Desuden er det vigtigt, at systemet understøtter den musiktjeneste, du bruger. Alle forstærkerne understøtter Spotify, nogle i form af Connect, som lader dig afspille musik direkte fra Spotifys egen app. Nogle understøtter også Tidal HiFi, som giver musik i cd-kvalitet.

 

Sådan testede vi

I denne test har vi lagt mest vægt på lydkvaliteten. Forstærkerne er testet med et varieret musikudvalg på forskellige typer højttalere. De mest brugte har været KEF Reference 1. Med trevejs konfiguration og en meget neutral, afslørende lydkarakter er de perfekt til at skille fårene fra bukkene rent lydmæssigt.

De er også meget tungtdrevne, hvilket let vil afsløre, om nogen af forstærkerne får problemer ved høj volumen. Evnen til at tackle krævende musikindspilninger og kunne spille højt med lav forvrængning er trods alt en vigtig målestok for forstærkerens kvalitet.

Desuden har vi testet med standerhøjttalerne Tannoy Mercury 7.1, som befinder sig i en mere passende prisklasse.

 

Her er noget af den musik, vi har brugt (link til Tidal-spilleliste)

tidal.com/playlist/eb96b134-1f92-4bfa-a608-c2221fa71373

 

Husk: Sørg for god Wi-Fi!

Selv om alle forstærkere i denne test har trådløs netværkstilslutning, vil du få den bedste stabilitet med kabel. Hvis du har routeren placeret i nærheden af forstærkeren, kan du simpelthen trække et Ethernet-kabel imellem dem.

Ved trådløs tilslutning vil hjemmenetværket blive ekstra belastet af en trådløs forstærker – og i endnu højere grad, hvis du udbygger til multirum (hvis forstærkeren understøtter det). Så kan det hurtigt blive nødvendigt med en dyr router af høj kvalitet.

En ordentlig router er vigtigt. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktive antenner og tre radiobånd, og giver automatisk tilsluttede produkter det bedste bånd. Foto: Netgear
En ordentlig router er vigtigt. Netgear R8500 Nighthawk X8 har aktive antenner og tre radiobånd, og giver automatisk tilsluttede produkter det bedste bånd. Foto: Netgear

Produkter i denne test

Yamaha R-N602

Moderne retro

I sej 70’er-stil varter Yamaha op med underholdende musik og multirum på den nemme måde.

En fuldblods receiver med alt, hvad du har brug for af tilslutninger, og desuden et brugervenlig multirumssystem. Og så lyder den glimrende!
MusicCast understøtter stadig ikke vigtige streaming-tjenester som Tidal og Apple Music.
Læs hele testen

HEOS Amp

Kraft og finesse

Denne forstærker fra HEOS er måske lille af udseende, men sikke en slagkraft!

HEOS Amp er nem at sætte op og lyder fortræffeligt lige fra starten. Her får du et spændstigt lydbillede med fyldig bas, som heller ikke skjuler detaljerne. Desuden har den rigeligt med kræfter.
Vi savner bare lidt mere dynamisk kontrast og flere detaljer i overtonerne.
Læs hele testen

Marantz M-CR511

Mangler punch

Forstærkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og ikke mindst streaming-tjenester.

Forstærkeren er temmelig ukompliceret at sætte op og bruge for folk, der er vant til traditionel hi-fi. Luftige overtoner trækker op.
Lyder temmelig fladt og klipper ved høj lydstyrke, hvilket potentielt kan skade højttalerne. Vi savner flere streaming-tjenester, og app-betjeningen kunne have været bedre.
Læs hele testen

Bluesound Powernode 2

Orkesterplads

Glem konkurrenternes diffuse og anæmiske lyd. Her er streaming-forstærkeren, der kan slå Sonos i gulvet.

Powernode 2 byder på en dynamisk, krudtstærk og præcis musikgengivelse på niveau med langt dyrere forstærkere. Brugervenligheden er også god.
Lidt højere pris end de andre testdeltagere. Men den er det værd!
Læs hele testen

Pioneer SX-N30DAB

Åben musik

Pioneer lyder fint og har mange tilslutningsmuligheder. Streaming-tjenester er der lige så få af som på Onkyo. Af en indlysende grund.

Vi kan godt lide den ærlige og åbne lyd. Mange tilslutningsmuligheder er et plus, bl.a. to sæt optiske og koaksiale indgange. Plus pladespillerindgang.
Kedelig app-styring og få streaming-tjenester indbygget. Nogle vil foretrække en varmere klangbalance. Lyder det bekendt?
Læs hele testen

Onkyo TX-8150

Klare toner

Stereo-receiveren fra Onkyo lyder godt, og den har både DAB-radio og mange tilslutningsmuligheder, også til pladespiller. Men streaming er begrænset.

Onkyo præsenterer musikken på ærlig og detaljeret vis, med kraft nok til at skrue godt op. Desuden kan man tilslutte mange komponenter – til og med pladespiller.
App-styringen er kedelig, og der er begrænset med streaming-tjenester. Nogle vil foretrække en varmere klangbalance.
Læs hele testen

Sonos Connect:Amp

På bagerste række

Med Sonos Connect:Amp får du adgang til markedets mest brugervenlige multirumssystem. Problemet er bare, at den ikke lyder specielt godt …

Sonos er utrolig nem at sætte op og har en meget velfungerende app med adgang til alle musiktjenester.
Vi savner både dynamik og detaljer fra den indbyggede forstærker. Connect:Amp formår ikke at sparke ordentlig liv i højttalerne, og musikken bliver indelukket og uengagerende.
Læs hele testen

Resumé

Stor eller lille?

Efter vores erfaring er det ikke givet, at en stor streaming-forstærker lyder bedre end en lille. Det er andre hensyn, der gælder, når du skal vælge ud fra størrelsen.

Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top