Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: NuPrime DAC-10H

Tæt på toppen

NuPrimes “næsten-reference-DAC” er skarp, præcis og alsidig. Og så er den samtidig en glimrende forforstærker og hovedtelefon-ditto.

Skrevet af / 09/11/2016 - 06:00
NuPrime DAC-10H
John Alex Hvidlykke

Med forforstærkeren DAC-10H og effektforstærkeren ST-10, som vi også har testet, er vi oppe i den klasse, NuPrime betegner som “nær-reference”. Det skal tolkes som klassen lige under det superdyre referenceudstyr. Altså til dem, der har ambitioner om high-end, men mangler et platinbelagt kreditkort til at udleve dem.

DAC-10H er – som navnet antyder – en digitalkonverter. Men det er også en komplet digital forforstærker samt en hovedtelefonforstærker. Har du et sæt aktive højtalere, skal der bare tilsættes en signalkilde, så er du kørende. I modsat fald det er nærliggende at kombinere den med NuPrimes egen ST-10 effektforstærker. Især da ST-10 nok er den eneste effektforstærker på markedet, der matcher DAC-10H i størrelse og design.

 

Forskellighed for enhver pris

De gode folk hos NuPrime synes af være af den overbevisning, at ingen af deres forstærkere må ligne nogen af deres egne tidligere modeller – eller for den sags skyld nogen af konkurrenternes. Det er på sin vis forfriskende, men også ret besværligt, hvis man får den idé at stable apparaterne i anlægget.

DAC-10H er en lav, smal og ret dyb enhed, der med en bredde på 21,5 cm er rundt regnet halvt så bred som et klassisk hi-fi-apparat. Nederst på den nærmest pyramideformede front finder man en række touch-felter til betjening. To runde fordybninger i hver sin side rummer hovedtelefonsbøsningerne, som er henholdsvis 6,3 mm stereo jack-stik til vanlige hovedtelefoner og firepolet XLR til balancerede ditto. Resten af fronten er helliget et LED-display, der viser lydstyrke, sampling-frekvens og valg af signalkilde.

På bagsiden finder man rundt regnet alle de tilslutninger, man i praksis kan ønske sig: To koaksiale digitalindgange, to optiske, USB samt to sæt ubalancerede analoge indgange (RCA-stik). Af udgange er der et sæt ubalancerede og et sæt balancerede. Der er også en trigger-udgang til fjernstyring.

Balancerede line-indgange og en balanceret AES/ABU-digitalindgang ville sætte prikken over i’et. Men det er nærmest fysisk umuligt at klemme flere bøsninger ind på bagpladen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Ingen trådløs forbindelse

Mens der er et rigt udvalg af fysiske indgange, mangler DAC-10H trådløs forbindelse. Hvis du vil streame digitale filer fra en netværksdisk eller bruge streaming-tjenester som Tidal og Spotify, må du tage computeren til hjælp.

Fjernbetjeningen er det samme ottekantede metalrør, som vi tidligere har set med IDA-16. Den bliver ikke væk, og den kan efter behag opfattes som stilfuld. Men knapperne kan nogle gange være svære at få til at reagere.

Analogdelen i DAC-10H er den samme som i DAC-9, som vi testede i augustnummeret. Det er der for så vidt ikke noget galt i, da den er glimrende, men da DAC-9 koster det halve af DAC-10H, er det ikke her, hele prisen skal berettiges.

Digitaldelen er bygget over en Sabre ES9018K2M-konverter. Det er en chip, der er velkendt og populær, især i topklasse-DAC’er. Samt i den meget vellykkede HiFime-DAC, som vi testede i august. Til sammenligning bruger NuPrime DAC-9 en 32 bit AK4490 EQ DAC-chip.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

En enkelt stor forskel

Med så mange ligheder og én enkelt forskel er det nærliggende at sammenligne DAC-10H med DAC-9 fra samme producent. Men hvor DAC-9 hælder mod det varme og nære, er der et anderledes køligt overblik over DAC-10H.

Der er luft og åbenhed i spandevis, og bagvæggen bag højttalerne forsvinder for at give plads til optagerummet. Eller i hvert fald stort set. Vi er stadig ikke oppe i den højeste ende, men rumgengivelsen er virkelig fornem. Live-fornemmelsen på testklassikeren “I’m Confessing” fra Jazz at the Pawnshop er fremragende, og småsnakken ved bordene rundt om i lokalet kommer klart med, mens Arne Domnérus’ orkester spiller på scenen.

Også på mere manipulerede optagelser som “Three Wishes” fra Roger Waters’ Amused to Death afslører DAC-10H et stort og veldefineret rum.

 

Konklusion

Med en pris, der ligger et stykke over en halv snes tusind kroner, er NuPrime DAC-10H en seriøs investering. Men den koster stadig under det halve af typiske high-end DAC’er. For slet ikke at tale om digitale forforstærkere. I kraft af sin neutrale, detaljerede lyd og fine rumgengivelse vil den være et relevant bud for dem, der søger et seriøst, men betaleligt centrum i anlægget.

Den fine hovedtelefonudgang kan være det, der tipper vægtskålen i NuPrimes favør, mens manglen på streaming for andre kan være det afgørende argument imod den.

Lyd & Billede mener

Masser af detaljer og luft. Alle de ind- og udgange, der er brug for. Også til balancerede hovedtelefoner. Ingen RIAA (pladespillerindgang) eller streaming. Prisen er noget pebret.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top