Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Hegel H80

Perfektioneret forstærkeropskrift

Med indbygget DAC og teknik hentet fra high-end forstærkere er Hegel H80 måske den mest vellydende og anvendelige i sin klasse.

Skrevet af / 02/10/2013 - 07:48
Hegel H80
Lasse Svendsen

Selv i dag, længe efter at musikken blev digitaliseret, står udviklingen næsten stille. Dagens hi-fi er stadig analogt, fra cd-afspilleren til højttalerne. Man skulle måske tro, at branchen stritter imod, men det handler snarere om rationel tænkning.

Hidtil har få evnet at lave vellydende fuldt digitale forstærkere, selv om adgangen til digital musik på nettet og via streaming er eksploderet. Løsningen har været små DAC’er (digitalkonvertere), som man let kan koble til den – analoge – forstærker, man har.

En enkel og fleksibel løsning, som gør det muligt at koble digitale lydkilder til anlægget via en lille DAC. Ulempen er, at man skal forbi DAC’en for at skifte lydkilde. Der kan være spilkonsollen, kabel-tv-modtageren, tv’et, en Apple TV-boks eller en bærbar computer, som man bruger til at afspille musik fra Spotify, WiMP eller iTunes.

Derfor er der dukket flere forstærkere op med indbygget DAC. Det giver mulighed for bedre brugervenlighed. Man skifter mellem lydkilderne med forstærkerens fjernbetjening, slipper for en ekstra enhed i anlægget og kan potentielt få endnu bedre lyd fra de digitale kilder.

Hegel-H80-bak

Norske Hegel er blandt de få, der indtil videre har erstattet alle deres modeller med forstærkere, som har DAC indbygget. Den mindste af dem, Hegel H70, er en analog 2 x 70 watt forstærker med USB samt optisk og koaksial lydindgang på bagsiden. En forstærker, der er så vellydende og engagerende, at den blev kåret til årets forstærker, da den kom i 2011.

Nu er efterfølgeren her. I den nye H80 er alle elementer skiftet ud, og den har fået lidt mere effekt, en helt ny DAC med fem indgange og endelig et display.

High-end light
Siden H70 blev introduceret, er der sket en masse på processorfronten, og H80 har fået en ny digitalkonverter. Den arbejder med et 32 bit digitalfilter og 24 bit konvertering på op til 192 kHz sample-frekvens for at holde kvantiseringsstøj væk fra musiksignalet. USB-indgangen understøtter op til 24 bit/96 kHz. Ganske state-of-the-art for en integreret forstærker til knap 10.000 kroner.

Mens DAC’en i H80 er en variant af den separate Hegel H11 DAC, er den analoge forstærkerkreds en light-udgave af Hegels massive integrerede H300 til 30.000 kroner. Naturligvis med mere simple komponenter og strømforsyning, og med meget mindre effekt – ca. 80 watt pr. kanal. Ikke den store stigning i forhold til H70, men langt bedre strømforsyning og udgangstrin skulle give H80 endnu bedre lydkvalitet, ifølge Hegel.

Chokerende frisk og potent
Efter nogle uger med forstærkeren på testbænken er der ingen tvivl om, at H80 spiller bedre end H70. Som stadig er en glimrende forstærker og nu burde koste et par tusindlapper mindre end H80. Med analoge lydkilder bemærkede jeg, at H80 havde næsten samme jernhårde kontrol i bassen som H300. En fast og kontant bas med et enormt frekvensområde og bedre dynamisk kontrast. Sammenlignet med H70 er lydbilledet endnu mere gennemsigtigt og ikke mindst dybere.

Med et bredere stereoperspektiv oveni skaber H80 et mere tredimensionelt lydbillede. Den har en varmere og mere fyldig klang, som jeg fandt ganske forførende. Jeg oplevede, at musikken havde flere klangfarver, og det gav især strygere, rytmiske strengeinstrumenter og ikke mindst vokaler en skræmmende naturtro klang.

Den spiller ikke meget højere end H70, som jeg sammenlignede med. Det virkede bare sådan, fordi bassen fra H80 er mere potent og dynamisk. Jeg oplevede også, at forvrængningen ved høj volumen var lavere fra H80, hvilket gav en renere, mere raffineret klang, selv når jeg satte de effektive og spilleglade gulvhøjttalere McIntosh XR100 til.

Da jeg koblede en MacBook Air på via USB-indgangen, blev lyden fra forstærkerens DAC krystalklar, og musikken lød chokerende frisk. Lossless-filer med bl.a. Alison Krauss og Union Station lyder næsten lige så dynamisk og gnistrende klart som cd-originalerne. Forskellen er så marginal, at jeg let kan leve med Mac’en tilsluttet Hegel-forstærkeren det meste af tiden.

Den har ingen Ethernet-indgang endsige Wi-Fi om bord, men som man kan læse andetsteds her på siden, findes der en rimelig løsning, som giver streaming direkte til Hegel-forstærkerens ene optiske digitalindgang.

Fuldtræffer
At Hegel er lykkedes med H80, er en underdrivelse. Den er bygget over samme læst som den allerede vellykkede H70, men efterfølgeren er en bedre forstærker på alle punkter. Ikke alene lyder den bedre, den engagerer dig også i højere grad end det meste, vi har testet i denne prisklasse. Og den fleksible integrerede DAC gør den perfekt i et moderne hi-fi-system med kun digitale lydkilder.

Hegel H80 har alt, hvad der skal til for at sælge i stride strømme, for det er vanskeligt at se, hvordan man kan blive skuffet.

Lyd & Billede mener

Dynamisk og engagerende Super opløst og balanceret lyd Rigtig god DAC Ingen forforstærker-udgang Ingen hovedtelefon-udgang

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top