annonse
annonse
November 2017
Dell XPS 13
November 2017
Dell XPS 13
Test af: Dell XPS 13 9360

Perfekt rejsekammerat

Dell XPS 13 giver med sin lækre 3K touch-skærm Apples MacBooks kamp til stregen i klassen for ultrakompakte bærbare.

Lyd & Billede mener

Kompakt og let maskine, der er let at have med, og som føles større, end den er. Sikke en lækker skærm!
Finishen er set endnu lækrere på andre ultralette. Men prisen er en positiv overraskelse.
annonse

Dells XPS-familie har eksisteret i mere end et årti, og selv om der har været smuttere indimellem, har de tre bogstaver generelt stået for ualmindelig lækkert pc-håndværk i ultrabook-vægtklassen. 2015-udgaven blev endda kåret til årets computer.

Mindst i forhold til størrelsen

Når vi får pressemeddelelser om nye bærbare, får vi gang på gang at vide, at det nu er lykkedes at presse en stor skærm ned i en lille computer. Typisk en 14 tommers skærm i en 13,3 tommers computer. Det lyder umiddelbart umuligt, men handler om, at producenterne kappes om at gøre kanten uden om skærmpanelet så smal som muligt. Således også Dell, som bryster sig af, at dette års udgave af XPS 13 er den mindste 13,3-tommer på markedet.

Og Dell XPS 13 er lille. Den leveres i en påfaldende lille transportkasse. Men inde i kassen befinder der sig en endnu mindre kasse, beskyttet af skumhjørner og masser af luft. Og i den fylder selve computeren kun en smule. Det er faktisk en af de mindste computere, jeg endnu har testet. Og den mindste, der lover fuldvoksen regnekraft.

Billedet på den fremragende 3K-skærm går næsten helt til kanten. Om man vil kalde det en 13,3 tommers skærm i et 11 tommers kabinet eller slet og ret en lille 13 tommers maskine, er et temperamentsspørgsmål. (Foto: Dell)

Fornuftig og nøjsom

Processoren er en Intel Core i7 af nyeste generation (Kaby Lake), men er ikke dermed noget fartmonster. Det er en dual-core-processor på 2,9 GHz, specielt beregnet til lette bærbare computere. Det vil sige, at den først og fremmest kører langt på literen.

Resten af hardwaren er også præget af sund fornuft: 8 gigabyte ram, Intel HD Graphics 620 integreret grafikprocessor og 250 gigabyte SSD. Det burde give en computer, der kan klare det meste, så længe det ikke er grafik- og videobehandling.

Den forrige XPS, vi testede, var gået tablet-vejen og havde i processen mistet sine almindelige USB-porte og erstattet dem med en enlig USB-C. De er heldigvis tilbage. Der er nu to USB-porte og en USB-C-port med Thunderbolt. Konventionelle skærmudgange leder man til gengæld forgæves efter. De kan dog tilkøbes i form af en adapter, der giver adgang til HDMI, VGA og Ethernet-port.

Overdådig skærm

Det meste af maskinen er præget af fornuft og rettidig omhu. Men så er der skærmen: Den er fremragende! En superlækker 3K (3200 x 1800) touch-skærm, der går så langt ud til kanten, at det er svært at forestille sig, at der kan files mere af rammen. I hvert fald indtil vi ser næste års modeller.

XPS 13 fås i Rose Gold og sølvfarvet. Præcis ligesom de MacBooks, som den tydeligvis bejler til at konkurrere med. Tastatur og skærmkant er dog kulsort – helt bogstaveligt, da det er lavet i netop kulfiber.

Af et ultrabook-tastatur at være er tasterne på Dell XPS 13 usædvanlig behagelige. Vandringen er kun 1,3 mm, men modstanden i tasterne er spændstig, og det er let at mærke, hvornår tasten er trykket rigtigt ned.

Dell XPS 13 fylder ikke meget i tasken, og den kan køre en hel lang dag på en opladning. (Foto: Dell)

Benchmarks

Processoren er den samme som i Asus ZenBook 3 Deluxe, som vi testede tidligere på året, og grafikchippen er også stort set den samme, så det er ikke mærkeligt, at testresultatet er sammenligneligt: 7.623 (multi-core) og 3.484 (single-core) i Geekbench.

Grafiktunge tests som 3DMark er ikke XPS 13’s livret, men det er heller ikke det, maskinen er lavet til (nogle af de ældre modeller havde faktisk Nvidia-grafikprocessor som valgmulighed). Men testene viste i hvert fald, at der er styr på kølingen. Computeren blev kun håndlun, og blæserstøjen blev aldrig generende.

Den indbyggede SSD er forholdsvis langsom (476 MB/s), men da der ikke skal indlæses tung grafik til billedbehandling eller spil, er det uden større betydning. Opstarten klares stadig på under 20 sekunder.

Batteritiden er afgørende på ultrabooks. Hvis den lette, praktiske computer skal give mening, skal man kunne køre en hel arbejdsdag på en opladning. Og den dag kan godt blive lang og indeholde flere møder og præsentationer. Og gerne rundes af med en film på vejen hjem. Det klarer XPS 13 med glans. I batteritesten (Futuremark Peacekeeper) klarede den lige over fem timers web-browsing og beregninger med fuldt blus på skærmen. Det er ikke bare lang tid. Det er den længste brugstid, jeg har registreret på en pc. Kun Acer Chromebook R11 har overgået det. Og den har kun en brøkdel af XPS’ens kræfter og skærmopløsning.

Konklusion

Den nyeste inkarnation af Dell XPS 13 er en imponerende vellykket maskine, der giver de fleste ultrakompakte maskiner – herunder MacBook 12″ og MacBook Pro – kamp til stregen. Og også lidt over den. Med et næsten utrætteligt batteri og en fantastisk 3K touch-skærm vil den kunne blive en trofast ledsager for omrejsende kontorrotter og studerende.

Den slags koster, og du kan købe bærbare til hele familien for de samme penge. Men ikke i denne kvalitet. Og når man sammenligner med prisen på tilsvarende maskiner, er den lille XPS 13 faktisk tæt på at være billig.

Fakta & Rating:
 • Pris: 13.000,-

  Skærm: 13,3" QHD+ (3200 x 1800) touch-skærm, 400 nit
  Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit
  Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U dual-core (4 tråde)
  Hukommelse: 8 GB ram / 256 GB SSD
  Grafik: Intel HD Graphics 620 m. delt ram
  Mål og vægt: 30,4 x 1,5 x 20 cm / 1,3 kg
  HD-webcam, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 3 x USB-C3 (heraf 2 m. Thunderbolt), 3,5 mm audiostik

  BENCHMARKS
  Geekbench 3: 7.623 (multi-core), 3.484 (single-core)
  Basemark 3.0: 309,59
  3DMark Fire Strike: 989
  3DMark Time Spy: 400
  Cinebench R15: 48,16 fps / 467 cb
  HDTach: 467 MB/s
  Futuremark Peacekeeper: 5:03 timer

  Læs også:

  Dit digitale bibliotek

  Hvordan skal man lagre sine digitale mediefiler for let at kunne afspille dem på computer, tablet og i hjemmebiografen? Netværksharddisken er svaret.

  Fleksibel og enkel

  Linkstation gør hvad den skal, men skiller sig ikke ud, hverken positivt eller negativt.

  Billig, men støjende

  En billig netværksdisk som håndterer det mest nødvendige, men som har nogle mangler.

  Hurtig og let tilgængelig

  Let installation og nem log-in fra nettet og smartphone til en god pris.

  Avanceret, men begrænset

  Et hav af funktioner, men moderat ydelse og mærkelige begrænsninger trækker indtrykket ned.

  Hurtig og spækket med funktioner (specielt anbefalet)

  Når man har installeret ReadyNAS er den både brugervenlig og rig på finesser.

  Pæn og hurtig (bedst i test)

  Trods alle funktionerne er den let at bruge og har udmærket ydelse.

  Hurtig og billig (bedste køb)

  Som en billig løsning til sikkerhedskopiering og medielagring er My Book aldeles udmærket.

  Battle: Wii vs. Move vs. Kinect

  Det tog sin tid, men Microsoft og Sony er endelig kommet ud af starthullerne, og har meldt deres ankomst i arenaen. Kampen om den bevægelsesfølsomme styreform kan endelig begynde, og det er på tide at finde ud af, om Sony, Microsoft eller Nintendo har trukket det længste strå i kampen om gamernes gunst.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse