Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Sony Cyber-shot RX10 IV

Kostbart kanonkamera

Sony har forbedret det bedste superzoomkamera yderligere, men tager sig godt betalt.

Skrevet af / 11/12/2017 - 13:19
Sony Cyber-shot RX10 IV
Lasse Svendsen

I et forsøg på at rette ind efter kritikernes dom over forgængeren har Sony lavet en ny udgave af det bedste superzoomkamera, vi har testet. RX10 III er blevet til RX10 IV, uden at særlig meget er forandret.

Men noget er forbedret.

Misforstå mig ret. Den forrige udgave af kameraet – som stadig sælges – er en usædvanlig vellykket kombination af 25x zoom, høj billedkvalitet og god brugervenlighed. Men det er ikke perfekt.

Selv med ekstraordinær optisk ydelse for en 25x zoom har det helt klare mangler. Det har Sony forsøgt at gøre noget ved med denne fjerde udgave af kameraet. Et kamera, der ikke alene konkurrerer internt med RX10 III, men også med Canon PowerShot G3 X og Panasonic Lumix FZ2000. Som har to vigtige ting tilfælles: En stor 1 tommes billedchip (13,2 x 8,8 mm) og kraftig zoom.

Sådan ser 25x zoom ud på RX10 IV. (Foto: Sony)

Betydelig bedre autofokus

Den fjerde udgave har samme 24-600 mm zoom med f/2.4-4.0 i lysstyrke og indbygget optisk billedstabilisering. Det har tilsvarende 20 megapixel billedchip, 4K-video, vejrbeskyttelse og meget andet, som er identisk med sidste års version. Såsom en elektronisk søger med 2,36 megapixel opløsning.

Men skudtakten ved serieoptagelser er næsten fordoblet fra 14 til 24 billeder i sekundet (fps). Med kontinuerlig autofokus. I kombination med elektronisk lukker ned til 1/32.000 sekund gør det kameraet til det hurtigste i klassen.

En anden meget vigtig opgradering er et forbedret autofokussystem med 315 fasedetekterende fokuspunkter, der dækker en større del af billedfladen. Det kan mærkes.

Sony RX10 IV er væsentlig hurtigere end RX10 III. Ikke bare på skudtakten, som giver dig ca. 250 jpeg- og 110 raw-filer i serie. Hvis hukommelseskortet er hurtigt nok. Autofokussystemet er det samme som på systemkameraet Sony a9, hvilket vil sige lynhurtigt og præcist. Følgefokus er endelig der, hvor den skulle have været på forgængeren, altså så meget bedre, at man kan regne med betydelig flere skarpe billeder ved serieoptagelser.

Kameraet er større, end man skulle tro, men ergonomien er generelt god. (Foto: Sony)

Små ændringer

Ergonomien er stort set uændret. Sony har givet kameraet en vipbar touch-skærm og en knap til valg af fokusområde på siden af objektivet. En joystick-knap på bagsiden er der ikke. Det havde ellers været praktisk, f.eks. til at flytte fokuspunkter, når man har søgeren op til øjet. Man kan gøre det med en finger på skærmen, men det er ikke nær så praktisk.

Ellers har zoomen både zoom- og blændering på linsen, men her er der også en fokusring og en fokusknap på siden. En lille detalje: Omskifteren til fokusindstilling har fået en auto- og en aktiv indstilling ud over kontinuerlig og fokus på første billede.

Kameraets 4K-video giver som sædvanlig en opløsning på 3840 x 2160 pixel og understøtter professionelle formater med valgbare billedprofiler såsom XAVC S og S-log2 og -3 gammaprofiler. Det har samme hovedtelefon- og mikrofonstik som RX10 III og op til 1000 fps slowmotion.

Vipbar touch-skærm med mulighed for pegefokus. (Foto: Sony)

Billedkvalitet

Som forventet er kvaliteten af 4K-video knivskarp og fri for støj, og optagelserne viser god kontrast og ensartet farvegengivelse. Den stærkt forbedrede autofokus har endelig gjort det muligt at bruge hurtig og stillegående fokus under optagelse, uden at den jager, fordi følgefokus ikke kan følge med.

På stillbilleder giver den bagbelyste 20 megapixel billedchip samme detaljeskarphed, som vi så på RX10 III. Den er ikke markant bedre end på Panasonics Lumix FZ2000, men Zeiss-optikken på Sony-kameraet giver det en lille fordel på optisk ydelse.

Der er næsten ingen kromatisk aberration, fortegningen er moderat, og vignetteringen er relativt beskeden og vidner om en godt korrigeret zoom.

Billedstøj er ikke generende op til ISO 1600 og er så godt under kontrol, at ISO 3200 bliver tangeringspunktet her. Selv om filerne er fuldt brugbare ved ISO 6400, bliver kornstøjen væsentlig grovere ved høje ISO-værdier, og billeddynamik og farvemætning falder hurtigt.

Konklusion

Sony RX10 IV har fået betydelige opgraderinger, der gør det til det bedste superzoomkamera, vi har testet. Det kombinerer en lysstærk 25x zoom med forudsigelig billedkvalitet, 4K-video og væsentlig forbedret skudtakt og fokuspræcision.

Man får virkelig i både pose og sæk her, men det koster. Meget. Den høje pris gør det svært at give topkarakter, uanset hvor komplet kameraet så end er.

Lyd & Billede mener

Skarpere billeder med lynhurtig autofokus og ekstrem skudtakt har gjort RX10 IV til et næsten komplet superzoomkamera. Markedets dyreste kamera i sin klasse.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Scroll to Top