annonse
annonse
Test af: Sony a6500

Kostbare forbedringer

Sony har lagt sig i selen og forbedret et af de bedste kameraer, vi har testet, men det har sin pris.

Lyd & Billede mener

Upåklagelig billedkvalitet, 4K-video, høj skudtakt, vipbar touch-skærm og praktisk billedstabilisering.
Opgraderingerne er få og koster meget, hvilket trækker ned på det, der ellers er et af de bedste kompakte systemkameraer.
annonse

Hvis man gerne vil have et rigtig godt systemkamera, der er lille og let, er Sony a6300 et af de bedste valg. Kameraets meget høje billedkvalitet fra billedsensoren på 24 megapixel samt knivskarp 4K-video gav det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Velfortjent, selv om det manglede billedstabilisering og touch-skærm. Nu, knap et år senere, er Sony a6500 så kommet. Som ikke erstatter a6300, men supplerer det og befinder sig i en højere prisklasse.

Det forsvarer Sony med, at a6500 er mere avanceret med integreret femaksers billedstabilisering, der giver op til fem eksponeringstrins kompensation og gør det lettere at få skarpe billeder og video, og – endelig! – touch-skærm. Som vi har kritiseret 6300 for at mangle. Et fantastisk kompetent allround-kamera til stillbilleder og video i høj kvalitet, pakket ind i et solidt bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har samme 24 megapixel billedsensor som a6300, men Sony siger, at en ny Bionz X billedprocessor har fintrimmet billedkvaliteten yderligere. Mon dog.

Touch-skærm, langt om længe, men vi havde håbet på en bedre løsning. (Foto: Producent)

Ergonomien er der ikke ændret meget ved, bortset fra den nævnte touch-skærm, men Sony har flyttet to programmérbare knapper til toppen af kameraet og ryddet lidt op i menugrafikken.

Håndgrebet er ændret lidt til det bedre, men start/stop-knappen til video-optagelse er stadig klodset placeret på hjørnet af kameraet. a6500 er vejrtætnet, lukkeren er testet til op til 200.000 eksponeringer, og det har både Wi-Fi og Bluetooth for tilslutning til andre enheder, enten til fjernstyring eller overføring af billeder. Det har også Sonys PlayMemories integreret, hvor man kan downloade foto-apps for at tilføje f.eks. filtereffekter til kameraet.

Skudtakt og autofokus
Den elektroniske søger er den samme, som vi kender fra a6300, med 2,36 megapixel opløsning og 100 fps billedfrekvens. Den giver meget kort blackout-tid (sort skærm) mellem billederne ved serieoptagelse, men går i sort ved den maksimale skudtakt på 11 fps. Hvis man har brug for at se motivet på serieoptagelser, må man vælge 8 fps.

Sony har også opgraderet bufferen, der nu giver op til 100 råfiler – eller 300 jpeg-billeder – i hurtige serier med 11 fps. Det kan vi godt lide. Så slipper man for at vente på, at kameraet gemmer billederne på kortet, når man har taget mange billeder i serie.

a6300’s autofokus med 425 fasesensorer over tre fjerdedele af billedfladen er lynhurtig med rigtig god følgefokus. Den samme teknik sidder også her og gør a6500 til et af de hurtigste og mest velegnede systemkameraer til actionfotografering.

Avanceret 4K-video
Sony har bevaret samme 4K-video med mikrofonindgang, tidskode på optagelserne og videoprofiler med S-log2 og S-log3 gammakurver. Praktisk for dem, der vil sammensætte optagelser fra flere kameraer, men ikke livsnødvendigt for de fleste amatører.

De to C-mærkede knapper er guld værd for fotografer, der gerne vil vælge funktioner hurtigt. (Foto: Producent)

4K-video kan også her gemmes i XAVC S-format med op til 100 Mbit/s video-stream og 30 eller 24 fps, og man kan lave slowmotion i 1080p HD-kvalitet med 120 fps.

Endelig touch-skærm
Vi har længe efterlyst touch-skærm på Sonys kameraer. De fleste konkurrenter har haft det i lang tid, og fordelene er indlysende. Ud over at kunne gennemse billederne som på enhver mobiltelefon kan man f.eks. også vælge fokuspunkt og på visse kameraer tage et billede med en let berøring på skærmen. Man kan også bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus, når søgeren er i brug.

Desværre virker implementeringen af touch-skærm noget halvhjertet. Det går frygtelig langsomt at flytte fokuspunkt på skærmen, så efter et stykke tid gav jeg simpelthen op.

Vi har også efterlyst et ekstra indstillingshjul. Det har vi ikke fået. Et hjul foran kunne ellers forbedre brugervenligheden og gøre det lettere at vælge blænde og lukkertid manuelt.

Fornem billedkvalitet
Kameraet kan gemme billeder som ukomprimerede 14 bit råfiler (12 bit på serieoptagelser, og når elektronisk lukker er valgt), hvilket giver lidt bedre dynamik og farvedybde.

Det er ikke let at se, hvor Sony har forbedret billedprocesseringen på a6500. Ikke at det gør så meget, for der er nærmest ikke noget at udsætte på billedkvaliteten. Her får du nemlig bedre og skarpere detaljegengivelse end med mange andre kameraer i samme segment.

Sony Zeiss 16-70 mm f/4.0 er den bedste zoom til kameraet, men den er dyr. (Foto: Producent)

Bl.a. er kornstøj knap nok synlig op til ISO 6400. Billedstøj påvirker ikke billedkvalitet, farvegengivelse og opløsning, før man passerer ISO 12.800. Derfra og op øges kornstørrelsen og farvestøjen gradvist, og ISO 25.600 eller mere er kun til nødstilfælde.

Men Sony-kameraet er i godt selskab, ikke kun med a6300, men også med Nikon D500 og Fujifilm X-T2. Som er to af de allerbedste kameraer i dette segment, hvad billedkvalitet angår.

4K-video er det samme her som på a6300, og på vores reference-tv fra Panasonic – som vi også testede de andre på – er video-optagelserne knivskarpe.

Kameraet fås enten som hus alene eller med zoomen Sony Zeiss 16-70 mm f/4.0. Det fås ikke med Sonys kompakte 16-50 mm f/3.5-5.6, som er en udmærket budgetzoom. Det gør pakken med 16-70 mm forfærdelig dyr, men også kamerahuset alene er meget dyrere end at købe et a6300 med den lille 16-50 mm zoom.

Man kan fint rigge a6500 op til professionel 4K-video, men at tilslutte hovedtelefoner kræver ekstraudstyr. (Foto: Producent)

Et Olympus OM-D E-M1 II med 12-40 mm f/2.8 eller et Fujifilm X-T2 med 18-55 mm f/2.8-4.0 koster ca. det samme eller mindre. De er lidt større og tungere, men bedre køb end a6500.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Sony a6500 er et fænomenalt kamera. Men bortset fra at det endelig har fået ordentlig billedstabilisering indbygget, synes vi ikke, at de andre “forbedringer” er prisforskellen i forhold til a6300 værd. Touch-skærmen er en skuffelse, og Sony har ikke lavt forbedringer nok til, at vi bliver begejstret.

Vælger du i stedet a6300 med den fremragende 16-70 mm f/4.0 zoom, så sparer du flere tusind kroner. For Sony a6300, der stadig er i salg, er klart det bedste køb af de to.

Fakta & Rating:
 • Pris: 13.295,-
  • Type: 24 MP systemkamera med APS billedsensor
  • Optik: Sony E-fatning
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Søger: 2,36 MP OLED
  • Højdepunkter: 4K-video, 4D hybridfokus, Wi-Fi, Bluetooth, 11 fps, 14 bit ukomprimeret råfil-lagring, billedstabilisering, vipbar touch-skærm, mic-indgang, vejrtætnet

  Læs også:

  Årets anbefalede kameraer

  Man behøver ikke at være professionel fotograf med ubegrænset budget for at få fine billeder.

  Tynd topklasse

  Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.

  Til eventyr og vand

  Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.

  Et skridt foran

  Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.

  Passer til de fleste

  Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.

  Allround-vinderen

  Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.

  Gennemført og elegant

  Forgængeren var længe blandt vores favoritter. Efterfølgeren NX200 er et endnu bedre kamera. Godt egnet til ivrige amatørfotografer.

  Prisgunstig men funktionsfattig

  Overraskende flotte billeder fra en billig printer, som egentlig ikke er beregnet til billeder.

  Fleksibel budgetprinter

  Til dokumenter er det en praktisk lille printer, men billeder tager for lang tid og bliver dårlige.

  Finesserig billedflop

  Lækre funktioner og mange trådløse udskriftsmuligheder.

  Hat trick for Epson (bedst i test)

  For tredje år i træk tager PX7-serien sejren hjem i vores test til trods for barsk konkurrence.

  Opkoblet fotoprinter

  Al ære til let håndtering og mange finesser, men billedkvaliteten er ikke lige så imponerende.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse