Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Bluesound PowerNode

En strøm af musik

Bluesound Powernode er en rigtig god forstærker med trådløs netværksopkobling og højopløst streaming. Den kan bruges med gulvhøjttalere, selv om lidt begrænset kraft gør, at den nok favoriserer mere kompakte modeller.

Skrevet af / 19/08/2013 - 05:19
Bluesound PowerNode
Geir Gråbein Nordby

Næsten ingen af os spiller cd’er længere. I stedet har vi musiksamlingen lagret på computeren, og vi er hyppige brugere af streaming-tjenester som Spotify og WiMP. Sidstnævnte har gjort sig specielt interessant, nu hvor de lancerer et streaming-abonnement helt uden tab af lydkvalitet, som dermed gør cd’erne overflødige for altid.

Bluesound er blandt producenterne af trådløse netværksforstærkere med indbygget WiMP, som er klargjort til dette abonnement ved navn WiMP HiFi. I skrivende stund er abonnementet i betaversion med officiel lancering i august.

I sin nuværende version viser forstærkeren ikke, når den modtager en sang i cd-kvalitet, og når den får komprimeret AAC, som er, hvad WiMP ellers bruger. Størstedelen skal ligge i FLAC på deres server. De gange jeg har testet WiMP mod en ukomprimeret fil i cd-kvalitet, har jeg ikke kunnet skelne mellem dem.

“Udviklet af NAD”
Selv om Bluesound er et nyt varemærke, er producenten kendt. Det er nemlig flere af NAD’s ingeniører, der står for udviklingen af produkterne. Dermed har jeg på forhånd en forventning om, at det er seriøse sager. NAD har aldrig beskæftiget sig med galskab og gimmicks, og der er ingen grund til at tro, at de er begyndt på det nu.

Inspireret af Sonos
Bluesound er stærkt inspireret af produkterne fra Sonos, men mens Sonos mest har fokus på brugeroplevelsen og har slået sig til tåls med “gode nok” lydkomponenter, er ideen bag Bluesound at kombinere brugervenlighed med bedst mulig lyd. Derfor understøtter Bluesound musikformater med højere opløsning end cd, i modsætning til Sonos. Bluesound er da også noget dyrere generelt.

Alt i ét
Bluesound Powernode er en integreret forstærker med indbygget streaming og internetradio. Den kan streame musik lagret på computeren, hvad enten denne bruger Windows, Linux eller iOS som operativsystem. Desuden har den WiMP indbygget og understøtter det nævnte tabsfrie abonnement, WiMP HiFi. Spotify har forstærkeren ikke i skrivende stund, men det skal nok komme. Alternativt kan en USB-harddisk eller memory stick med musik tilsluttes.

En hel række formater understøttes, heriblandt højopløst FLAC, WAV og AIFF foruden Apple Lossless, AAC og MP3.

Vær opmærksom på, at det her er et rent streaming-produkt. Der er hverken analoge eller digitale indgange, og dermed heller ingen mulighed for at tilslutte cd- eller pladespiller. Derimod findes der udgang til subwoofer, og delefilter kan indstilles til højttalerne i opsætningsmenuen.

For at styre Powernode downloader du bare fjernbetjenings-app’en fra Bluesound til din smartphone eller tablet med Apple eller Android operativsystem. Den mobile enhed og forstærkeren skal være tilsluttet det samme netværk for at fungere.

Trådløst og trådløst
Når vi siger, at forstærkeren er trådløs, er det netværksopkoblingen, vi mener. Tilslutning til højttalere skal fortsat gøres med kabler. På bagsiden er der tilslutning til et par højttalere, og kun bananstik kan bruges. De følger heldigvis med.

For den mest stabile internetopkobling anbefaler Bluesound at bruge netværkskabel frem for trådløs tilslutning, især hvis du spiller højopløst musik. Det kræver nemlig højere båndbredde, og selv det bedste trådløse netværk kan have dårlige dage med dropouts i lyden til følge.

Opkobling
Det allerførste, man skal, er at downloade fjernbetjenings-app’en til smartphone eller tablet. Gå ind i Wi-Fi opsætningen, find Bluesound-forstærkeren og tilslut. Derefter går du ind i browseren på mobilen og tilslutter forstærkeren til dit eget hjemmenetværk. Det er nemt, hvis du følger brugsanvisningen. Alternativet er netværkskabel, så er du oppe og køre med det samme.

Brugervenlig afspilning
Brugervenligheden bliver hurtigt det vigtigste med sådan en forstærker, da det ellers giver hovedbrud. Derfor er det dejligt at konstatere, at den er nem i brug. Specielt begejstret er jeg for, at man kan opsætte og lagre spillelister direkte på mobilen eller tablet’en, og at man nemt kan blande sange fra forskellige kilder. App’en er ligeglad med, om sangene på listen kommer hulter til bulter fra WiMP, memory stick eller via netværks-harddisk (DLNA).

Blindgyde i WiMP
Derimod synes jeg ikke, at brugerfladen til den indbyggede WiMP-tjeneste er overbevisende. Jeg finder godt nok alt, hvad jeg leder efter (givet at musikken findes i WiMP), men når jeg søger på et nummer og afspiller det, er det lidt irriterende, at jeg så ikke kan klikke mig ind på det album, det er hentet fra, og høre hele albummet. Hver søgning ender i en blindgyde, uden mulighed for at bladre videre og udforske det store musikunivers, som WiMP er. Det må finpudses.

På den positive side kommer både anbefalede albums, numre og spillelister op, og man kan bladre gennem nye udgivelser. Ellers er det kedeligt, at hver gang jeg trak stikket ud af stikontakten og satte det i igen, forsvandt WiMP-indstillingerne, så jeg måtte indtaste brugernavn og password på ny.

Fokuseret mellemtone
En forstærker som denne er med sine 2 x 50 watt ikke først og fremmest beregnet til krævende højttalere med store bas-elementer, men hellere et par letdrevne og kompakte. Gerne stativhøjttalere.

Mine egne stativhøjttalere, Dynaudio Audience 42, afslører et godt fokus i det vigtige mellemtoneområde. Den elektriske guitar på Natalie Merchants fængende “Carnival” fra folk/blues-albummet Tigerlily kommer godt ud. Også Natalies stemme ligger klart og fokuseret i midten på denne højopløste udgivelse (24 bit/96 kHz, tilgængelig på hdtracks.com), mens varmen fra lydbilledet i høj grad bevares. Bluesound Powernode giver også en god følelse af den høje opløsning i overtoneområdet. Rumklangen på sangen, som er større end på cd-udgivelsen grundet et nyt mix, kommer stort og åbent ud.

Basgengivelsen
Basguitaren lyder også kontant, selv om dybbaskontrol ikke er forstærkerens største styrke.

De gulvstående Gallo Reference 3.5 bekræfter, at der mangler lidt dybbas. Alligevel er det imponerende, hvor taktfast og engagerende Powernode lyder. Lad gå, at den har noget begrænset kraft og dermed ikke først og fremmest er beregnet til at spille vældig højt, men indtil den stresses, lyder den større, end den ser ud.

Klassiske instrumenter
Højttalerne er i en helt anden liga end Powernode, nemlig high-end, men de er ikke tungtdrevne og er et godt værktøj til at få egenskaberne frem med. Forstærkeren driver dem tilstrækkeligt til at få den gode lyd frem i stuen. Hør bare den smukke “Job’s Coffin” af Tori Amos med datteren Natashya Hawley som hovedvokalist. Omringet af et orkester står hendes stemme klart og tydeligt frem, og flyglet har god snert, samtidig med at klarinetten er rund og fin. Når Tori kommer ind, med en kraftigere og rundere stemme end datterens, er det allermeste på plads.

Det her er i det hele taget en vældig god imitation af ægte hi-fi. Der mangler bare lidt dybde. Det bliver en smule fladt, og selv om den ekstra opløsning fra 24 bit versionen også kan fornemmes her, har denne indspilning godt af endnu mere finmaskede overtoner. Klangbunden i flyglet kommer ikke helt så godt frem, som jeg kunne ønske, fordi dybbasregisteret mangler lidt tyngde.

Bedre end Sonos
Det er mere naturligt at sammenligne denne forstærker med Sonos’ Connect:Amp, som brugsmæssigt er temmelig meget samme produkt, 1.200 kroner billigere og uden understøttelse af højopløste musikfiler. Derimod har den Spotify indbygget foruden WiMP. Men lydkvaliteten hos Bluesound er nok endnu bedre end hos Sonos. Fyldigere toner, og Sonos har en tyndere bas. Jeg ved, at jeg sagde, Bluesound mangler lidt dybbaskontrol, men det er set i en total sammenhæng. I forhold til Sonos og tilsvarende billigere forstærkere lyder den generelt rigtig godt.

Konklusion
Bluesound Powernode er en netværksforstærker med høje ambitioner. Den får dynamikken og opløsningen godt frem i musikken. Den kan spille ganske højt, før den flader ud, og den kan bruges med gulvhøjttalere, selv om favoritpartnerne er af den mere kompakte slags. Med kompakte højttalere kan du med fordel tilslutte en aktiv subwoofer til subwoofer-udgangen. Lydmæssigt mangler der nemlig bare lidt dybbaskontrol, for at Powernode opleves som komplet. Endnu mere opløsning i overtonerne ville vi kun have forventet af en dyrere forstærker.

Lydmæssigt er den næsten alle pengene værd alene som integreret forstærker. Bortset fra at du ikke kan tilslutte nogen kildekomponenter; det er nemlig et rent streaming-produkt. Stream via trådløst internet eller kabel, fra netværks-pc eller via WiMP. Alternativt kan du tilslutte en harddisk eller memory stick med USB.

Brugervenligheden er god. Download fjernbetjenings-app’en til smartphone eller tablet, og resten er meget intuitivt. WiMP-brugerfladen er lidt mangelfuld, da man, når man søger på en sang, ikke kan bruge søgeresultatet til at gå videre til det album, sangen er taget fra. Så må du tilbage og søge efter albummet.

Lyd & Billede mener

Flot lyd Understøtter højopløst lyd Indbygget WiMP HiFi Mangler lidt kraft WiMP-brugerfladen trænger til en finpudsning

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

Scroll to Top