Apple-TV-1080p

Test af Apple TV 1080p

Apple TV er virkelig smart

Hvordan kan det være, at Apple med den lille Apple TV-boks, som egentlig blot er et hobbyprojekt for verdens største teknologifirma, gør alle de store tv-producenters smart-tv-løsninger til skamme?

Plus

Brugervenlig
AirPlay
1080p
Prisen

Minus

Understøtter ikke alle gængse filformater
Ingen ekstra apps

Samtidig med Den nye iPad lancerede Apple en opdatering af det populære mini-mediecenter, Apple TV. Den nye Apple TV-boks er fysisk fuldstændig magen til den tidligere Apple TV 2, som først kunne købes i Danmark så sent som i slutningen af september sidste år. Det vil sige, at den er diskret sort med afrundede kanter og i øvrigt så lille, at den nemt kan ligge i en voksen mands hånd. På bagsiden finder man tilslutninger til strøm, Micro-USB, HDMI og netværkskabel samt en optisk lydudgang, hvilket indebærer, at din Apple TV faktisk også kan sluttes til et musikanlæg og afspille musik, uden at du behøver at tænde for dit tv.

Stadig beregnet til streaming
I bund og grund er Apple TV blot smart-tv-i-en-boks, som man slutter til sit tv via HDMI. Boksen har ingen harddisk, så den skal altså udelukkende bruges til at streame indhold til tv-skærmen, uanset om kilden er musik eller film, som man har liggende på sin computer, sin iPad, iPhone eller iPod, eller der er tale om film eller serier, som man lejer direkte i iTunes via sin Apple TV og får streamet til boksen via internettet.

Dette gælder både sidste års model, Apple TV 2, og den nye model. Men djævlen er i detaljen, som man siger, og under hjelmen har den nye Apple TV undergået et par forbedringer, som i hvert fald har begejstret denne anmelder en hel del.

Endelig 1080p
For det første understøtter Apple TV nu video i ægte HD-format, altså 1080p, hvilket går hånd i hånd med, at Apple er i gang med at opdatere filmudvalget i iTunes til fuld HD. For det andet sidder der nu en hurtigere processor i Apple TV-boksen, en Apple single-core A5 processor, hvilket får al navigation i menuer samt afvikling og afspilning til at gå mærkbart hurtigere. Og for det tredje har den nye Apple TV fået en ny brugerflade (som man dog også kan få på sin “gamle” Apple TV 2 via en opdatering), der er mere overskuelig og nemmere at finde rundt i med sine app-lignende ikoner, som nu svarer til dem, vi kender fra iPad og iPhone.

Det er endnu ikke muligt at installere nye apps på Apple TV, og hvilke tjenester man har adgang til, afhænger af, hvor i verden man befinder sig.

Dansk eller amerikansk iTunes
Jeg bruger en amerikansk iTunes-konto og har angivet min placering til at være i USA, og dermed har jeg adgang til både filmleje, tv-serier og iTunes Match via iCloud, mens man med en dansk iTunes-konto og en placering i Danmark må nøjes med adgang til filmleje via den danske iTunes-butik.

Herudover kan man selvfølgelig se videoer på YouTube og Vimeo samt tilgå gratis podcasts, og hvis man sidder i USA eller på anden vis kan få tjenesten til at tro, at man tilgår den fra en amerikansk IP-adresse, kan man også få adgang til filmtjenesten Netflix via sin Apple TV. Men ellers er Apples mediecenter ikke overraskende centreret omkring Apples egne tjenester – altså iTunes – og så kan man som nævnt afspille medieindhold, som man har liggende på sin computer, via Deling i hjemmet eller streame indhold til Apple TV fra sin iPad eller iPhone via Apples AirPlay.

AirPlay Mirroring
Sidste års Apple TV-model havde selvfølgelig også AirPlay, men nyt i år er dels muligheden for at streame video via AirPlay i 1080p og dels den ikke særlig omtalte, men ret så geniale udvidelse af AirPlay, som Apple kalder AirPlay Mirroring. Med denne funktion kan man spejle skærmen på sin iPad eller iPhone på sit tv, og det er der en række spiludviklere, som allerede nu gør brug af, så iPad’en bliver til en blanding af spilkonsol og controller. På den måde afvikles selve spillet på tv-skærmen, mens iPad’en f.eks. viser status eller andre oplysninger og samtidig bruges som trådløs controller ved hjælp af gyroskop, accelerometer osv.

Jeg har prøvet det med to forskellige racerspil – Real Racing 2 HD og Asphalt 6: Adrenaline – og oplevelsen var lidt blandet. Real Racing kørte helt glat, mens Asphalt 6 hakkede en smule, men jeg tror, det kan have noget at gøre med, at jeg har tilsluttet min Apple TV til netværket via Wi-Fi. Og som folk, der spiller multiplayer-spil via internettet, sikkert kan fortælle, kan bare en smule lagging på netværket giver en rigtig rådden spiloplevelse.

Bruger du AirPlay Mirroring til spil, overføres billedet kun i 720p, så billedet på tv-skærmen kan langtfra hamle op med det super sprøde billede på Den nye iPads retina-skærm, men omvendt ville streaming i 1080p nok være for meget for de fleste netværk med langt mere lagging til følge, når det ikke kun er billedet, der skal overføres, men også styringen af et givent spil.

Ikke helt Blu-ray-kvalitet
Men lige bortset fra AirPlay Mirroring, så er kodeordet for den nye Apple TV nu engang 1080p – og det altså uanset om man bruger AirPlay til at streame, eller man henter sit indhold direkte fra iTunes.

Med 1080p skulle Apple TV i princippet byde på samme billedkvalitet som Blu-ray, men i praksis er det ikke helt tilfældet. Det trænede øje vil kunne se forskellen på områder som gengivelse af mørke nuancer, kraftigt belyste områder og meget små detaljer, og forklaringen er helt logisk. Selv om den nye Apple TV og Blu-ray har opløsningen på 1080p til fælles, så er der nemlig forskel på bitraten og filstørrelsen.

Apple TV kan håndtere full motion 30 fps 1080p med en bitrate på op til 25 Mbit/s. Blu-ray har en større bitrate på op til 40 Mbit/s, og den optiske disk kan lagre op til 25 GB data pr. lag, mens 1080p iTunes-filerne af hensyn til begrænset båndbredde er komprimeret (ved hjælp af H.264 High Profile) helt ned til 4-6 GB. Blu-rays højere bitrate sender væsentligt flere pixels til tv-skærmen og muliggør altså større filer og bedre billedkvalitet.

Ikke desto mindre er 1080p på den nye Apple TV en kraftig forbedring i forhold til tidligere, og hvis man tager bekvemmeligheden, prisen og mobiliteten i betragtning, så er Apple TV med 1080p i hvert fald for mig et ægte alternativ til og måske sågar at foretrække frem for Blu-ray. 

Konklusion
Der er ting, som Apple TV ikke kan. En del gængse filmformater understøttes ikke – det drejer sig bl.a. om MKV, AVI og DivX – og man kan heller ikke tilgå sin NAS, selv om Apple TV jo netop er en netværks- og streaming-baseret medieafspiller. Men er man ikke helt fremmedgjort over for Apples univers, så er den nye Apple TV næsten et obligatorisk køb.

Kombinationen af en høj billedkvalitet, nem tilgang til både filmleje og alle mediefilerne på husets computer samt såvel de gamle som de nye AirPlay-muligheder gør Apple TV til et af markedets mest interessante mediecentre. Herudover får man en kærkommen erstatning for tv’ets indbyggede smart-tv-løsning, og til 849 kroner er det næsten kun, hvis man har sidste års Apple TV-model i forvejen, at man bør snyde sig selv for den nye Apple TV. Ellers er det bare med at få den købt med det samme.


Kommentarer (21)
 1. At den ikke kan afspille de mest gængse filer og ikke kan streame fra en NAS er KÆMPE mangler i en medieafspiller nu til dags. I mine øjne trækker det mindst 2 stjerner ned at sådanne basale ting ikke kan lade sig gøre på en medieafspiller i år 2012….

 2. Uenig med anmelderen.. den er højst 4 stjerner værd når der er så voldsomme restriktioner indbygget i den iDims-i-dut. Den kan gå på Youtube! UHAAA! det min telefon også!!

 3. Enig med Rene, det er en ommer af de store ikke at understøtte de formater som enhver medie box med respekt for sig selv understøtter. Lousy er vel det nærmeste man kommer det her produkt.

 4. Endnu en subjektiv Apple-discipel er i al sin Apple begejstring villig til at gå på kompromis med helt normale krav til mere åbenhed (filformaterr og adgang til egen NAS). Apples fortsatte lukkethed bliver deres død på sigt.

  Jeg beundrer Apple for deres unikhed. Og jeg elsker min iPad. Men min iPhone er nu udskiftet og min mediestreamer er en Boxee (som i øvrigt også kan Airplay) som objektivt set slår Apple TV med flere længder…..

 5. Dårlig som udgangs punkt.

  Crack den og de er fantastiske.

 6. DetErLigeGodtGrov 2. juni 201209:06

  Når der nu hårdt efterlyses support for alle mulige formater, kan det være udtryk for pirateri eller mangel på struktur… 😉

  Tudekiks kan afhentes på nærmeste politigård.

  Eneste anke jeg har mod Apple TV 3 er manglende understøttelse for undertekster via separate filer (srt, sub m.fl.), men løses elegant med iVI til mac, der også på glimrende vis kan få styr på ens TV Shows (Klovn etc. fra DVD) når de skal lægges ind i iTunes på ens mac, som Apple TV på glimrende vis streamer fra.

  Har brugt Plex på min mac mini i flere år som mediecenter og prøvet Boxee, men da jeg havde prøvet Apple TV 3 få minutter, så måtte jeg bare ha’ den, fedt fedt brugerinterface.

  OBS! Kun få titler med danske undertekster i den danske iTunes store, skønt sælgeren i eplehuset hævdede danske undertekster på ALLE titler.

 7. #DetErLigeGodtGrov,

  Struktur er netop det rigtig mange brugere faktisk har på egne filer og egne rips. Rigtig mange har efterhånden en NAS med mkv og divx filer som man selv har ripped. Selv mine gamle forældre har en NAS med film stående (og en Popcorn Hour). Jeg synes det er groteskt at man skal cracke ens Apple TV for at kunne få de muligheder.

  • Du kan handbrake og lægge dem i iTunes. Det fungerer fint.
   Det er suverænt når man lige skal vise et billede eller filmstump fra sin iPhone – så kan man lige skyde den op på fjernsynet uden de store dikkedarer. Det virker bare.
   I øvrigt også meget brugbart til Keynote præsentationer – det er noget vi bruger en del på arbejdet.

   • Jo men det samme kunne du jo hvis Apple ville understøtte streaming fra NAS ligesom alle andre gør. Lige nu kan man streame fra NAS fra stort set samtlige mediaafspiller bokse og der findes jo også smartphone apps til de enkelte telefoner der kan det samme. Det virker bare. 😉

    Synes iøvrigt at iTunes er et af de dårligste og mest irriterende programmer der findes – har mistet rigtig mange filer i det program pga. synkroniseringshelvede og dårlig programmeret software.

  • “Rigtig mange har efterhånden en NAS med mkv og divx filer som man selv har ripped”
   “Rigtig mange” er vist et vidt begreb. Vi ved allesammen godt, at 99% af alle folk der påberåber sig “åbenhed” for filformater og køber mediaafspillere og NAS servere, udelukkende gør det for at kunne afspille deres piratkopierede film osv.
   Alt andet er bare meget naivt…

   • @ Jørn
    Skal man tage backup af sin DVD- og Blu-ray filmsamling er det decideret DUMT at bruge andet end Matroska (MKV) containeren! Du ødelægger med stor sandsynlighed den originale lyd- eller billedkvalitet, hvis du konverterer til MP4, AVI eller WMV. Samtidig smadrer du også kapitelstruktur, ekstra lyd- og undertekstspor.
    MKV er påviseligt også den mest pladsbesparende container til HD video.
    At MKV foretrækkes af filmpirater bekræfter blot, at det er det objektivt set optimale valg til filmarkivering.

    At et produkt til filmvisning ikke understøtter MKV er et enormt problem. For mig, som ofte søger fremmedsprogede film, der ikke udbydes på de gængse kommercielle streamingtjenester, er en AppleTV således kun til at lukke op og skide i. At jeg end ikke kan afvikle min egen filmsamling på den er nærmest provokerende arrogant.

    Produktanmeldelsen her på siden tager særlige hensyn til Apple-universet og stiller åbenbart ikke de samme krav til almen funktionalitet, som konkurrerende produkter underkastes.

 8. hvordan kan det være at hver gang en anmelder for et apple produkt i hånden glemmer de fuldstændig at være objektive jo den er da pæn og det er så stort set det eneste pæne jeg kan komme på at sige om den
  den er alt for kræsen med hvad for nogle formater den vil afspille og med det danske itunes er den stortset ubrulig men den er da pæn og have stående
  heldigvis kan man med lidt ninja triks få et langt bedre produkt hvis det altså ikke giver en kvaler med samvittighen

 9. Kan jeg slet ikke streame mine filer fra min PC til det apple tv?
  Kan det virkelig være rigtigt at det eneste den kan bruges til er netflix, som iøvrigt er fuldstændig ubrugligt i DK?

 10. Ole Sørensen 20. november 201219:55

  Har lige købt en NETGEAR NAS – sælgeren lovede mig at den kunne køre direkte på min Apple TV uden iTunes så at jeg ikke behøvede at have min PC tændt. DEt er bare salgsgas. Hold op hvor er det irriterende at Computercity ikke informerer ærligt.

 11. Desværre er Apple TV (3) rigtig dårlig til at afvikle Netflix sammenlignet med PS3, iPads, iPhones og computere. Selvom min Apple TV er forbundet med Ethernet og altså ikke engang via WiFi har den aldrig præsteret at afvikle mere end en halv times Netflix før den mister forbindelsen. Fotostream og de andre funktionaliteter lever heller ikk tilnærmelsesvis op til standarden fra andre produkter.
  Selve brugerfladen i Netflix indeholder også færre valgmuligheder end på de andre platforme. Dermed ar det langt sværrere at finde frem til en film. Faktisk får men nemt det indtryk, at der slet ikke er den samme mængde film og serier tilgængeligt på AppleTV som på fx en PS3 selvom jeg ikke har talt efter ;o).
  Det kan bestemt ikke anbefales at købe Apple TV for at se Netflix.
  vh

  • Siger du, mens jeg siger det er noget vås.Jeg har nøjagtig de samme muligheder her, som på min browser. Find ud af hvordan tingene fungerer inden du giver andre en “anbefaling” på falske grundlag.
   Alting virker fortrinligt og med fin integration.

 12. Har lige fået en AppleTV 3 ting og MÅ lige kommentere lidt.

  @Vejen
  Jeg kører min AppleTV via WIFI. Min dattter/kone har set rigtig mange serier og film efterhånden (også HD) og der har på intet tidspunkt været problemer. Hvis du har problemer med din Netflix tror jeg ikke det er AppleTV3 problemet ligger i, men derimod dit netværk eller din internetforbindelse. Jeg har 15/1.6mb (reel hastighed) hos TDC og det kører fuldstændig problemfrit.

  @Bjørn
  Hvis dine film ligger i iTunes er der ingen problemer med at streame dem via homesharing.

  @alle
  Det stinker, at den ikke kan integrere ordentlig til en NAS. Men hvad er en NAS? Det er jo bare en lille strømvenlig computer med en stor HD. Det kan man jo så bare skaffe/lave selv og installere iTunes på denne og vupti. Så fungerer det hele lige pludselig.

  Alle ved hvordan Apple ting fungerer og hvilke begrænsninger de har. Hvis i ikke kan li’ den slags så køb noget andet. Der er ingen tvang. Det er utroligt som apple hadere konstant vælter ind på denne slags artikler og spyr deres bræk af. Bliv dog væk fra Apple, hvis i ikke kan li’ det. Så kan vi andre nyde et produkt der fungere aldeles fremragende til det, det er blevet lavet til.

 13. En nybegynder med Apple tv nr. 3, 5.1

  Har fået min apple tv (nr. 3) Jeg kan se billeder, men ikke videoklip optaget med min IPAD, hvorfor?
  Kan jeg via handbrake omkonverterer alle min film fra computeren, og lægge dem på Itunes?
  Kan ikke afspille musik via apple tv, selvom det ligger på Itunes, hvorfor?

  Jeg har fint signalstyrke på apple tv, men den står bare og loader. Min computer er tændt og Itunes er aktiv, samt slået til på apple tv.

  Håber I kan hjælpe

  • Jeg ejer ikke selv en AppleTV boks og kan derfor kun svare på ét af dine spørgsmål:

   “Kan jeg via handbrake omkonvertere alle min film fra computeren, og lægge dem på Itunes?”

   SVAR: iTunes nægter at indlæse Matroska-filer (MKV), så i Handbrake skal du vælge enten MP4 eller M4V som output filformat. Vær dog opmærksom på, at det kun er M4V-formatet, som nogenlunde kan matche MKV (multimediefunktioner, f.eks. valgbare undertekster, ekstra lydspor, bevare original lyd samt kapitler osv.).

   DESVÆRRE er det næppe muligt at afspille hjemmelavede M4V-filer i iTunes der som udgangspunkt kun understøtter kommercielt producerede, DRM-beskyttede M4V-filer. Du vil dog kunne afspille dine M4V-filer vha. Apple’s Quicktime-afspiller… Men i så fald kan du ligeså godt benytte MKV i stedet.

   Selv om du vælger MP4 er det aldrig til at sige med 100% sikkerhed, om iTunes vil godtage materiale, du selv har genereret – også selv om det program, du har benyttet har forsøgt at overholde Apples snævre, officielle format-restriktioner.

   RÅD: Hvis jeg var dig, ville jeg i første omgang koncentrere mig om at bevare min digitale filmsamling i et format, der ikke “smider kvalitet væk”. Hvis du ripper hele samlingen med gratisprogrammet MakeMKV, og smider det på en velvoksen ekstern harddisk eller NAS, er alle kapitler, samt billed- og lydkvalitet bevaret.
   Du kan du altid senere bruge Handbrake til at producere film ud fra disse MKV-filer i et format, som dit nuværende apparat kan fordøje. Men der findes altså masse andre produkter, som kan afspille disse højkvalitets MKV-filer – hvis altså du kan leve med, at det ikke er Apple. 😉

   Kilde: http://www.differencebetween.net/technology/difference-between-mp4-and-m4v/

 14. Pingback: apple tv streaming | altomelektronik.com

 15. Pingback: streaming apple tv | altomelektronik.com