annonce
annonce
annonce

Test af Smart homes

Smarte dimser til dit smarte hjem

Pep hjemmet op med elektronik, der letter din hverdag – og din pengepung.

annonce

Kunne du tænke dig at leve som en engelsk lord? At have en stab af lydige tjenere, der kender dine ønsker og adlyder dit mindste vink? Det er, hvad digitalteknologien lover os. Det smarte hjem er proppet med små intelligente apparater, der via netværket taler sammen og giver dig et liv blottet for de kedelige rutineopgaver.

Men hvordan kommer man i gang, og hvad skal der til, før man kan tale om at have et smart hjem?

I teorien kan man starte i det små og langsomt bygge på. Der kommer løbende flere og flere produktkategorier at kaste sig over, ligesom allerede eksisterende forbedres og udbygges. Præmissen for at kunne tale om en smart dims er, at den enten er forbundet til dit netværk eller din telefon via en app. Den skal kunne fjernstyres. Gode eksempler er digitale LED-pærer, overvågningskameraer og smarte låse.

(Foto: Producent)

Her er det værd at nævne, at der også findes meget bras derude. Muligheden for at crowdfunde – og dermed langt nemmere få fysiske produkter ud til forbrugerne – har givet mange håbefulde opfindere mulighed for at sende halvfærdigt juks på gaden. Det skal man være opmærksom på.

En god tommelfingerregel er derfor at gå efter veletablerede producenter eller i det mindste være skeptisk, hvis der er tale om helt nye produkter fra en producent, man ellers aldrig har hørt om. Klassiske problemer hos de uprøvede og nye spillere er ofte bøvlet og fejlbehæftet software, som igen og igen forsøges lappet med opdateringer. Det er bare ikke godt nok og synd for forbrugeren, der har vist tillid og investeret sine sparepenge.

Smartere kan også betyde dummere

Når man så har investeret og udstyret sit hjem med smarte dimser, skal man give sig tid og ikke mindst vænne sig til at bruge dem i det daglige. For hvordan virker det smarte lys på den lange bane? I stedet for at trykke på kontakten på væggen skal man vænne sig til at åbne en app på sin smartphone eller sågar lade styringen af lyset være op til en sensor. I stedet for at trække i en snor for at åbne persiennerne skal man nu ind i en app for at kunne se ud ad vinduerne. Det er noget af en omvæltning og måske på sigt noget, man bliver træt af.

(Foto: Producent)

For det er ikke alle smarte dimser, der er så smarte, når det kommer til stykket. Nogle gør faktisk hverdagen mere besværlig, trods løfter om det modsatte.

At lægge sit liv og sin dagligdag helt i det smarte hjems “hænder” kan samtidig have andre konsekvenser. For hvad sker der f.eks., når strømmen går, batterierne dør eller, produktet bare generelt opfører sig mærkeligt? Pludselig skruer termostaten helt op for varmen midt om natten, lyset tænder af sig selv, og højttalerne begynder umotiveret at spille musik. Så er det hele pludselig ikke så smart længere.

Gør derfor dig selv en tjeneste, før du kaster dine sparepenge i grams. Overvej, hvor de smarte dimser vil kunne lette din hverdag, og om du overhovedet har brug for dem. Meget, men ikke alt giver mening.

Det med stemme- styring…

Desværre er de mest omtalte smart-home-produkter endnu ikke at finde på vores breddegrader. Her taler vi naturligvis om de stemmestyrede assistenter Amazon Alexa og Google Home.

(Foto: Producent)

Noget tyder dog på, at der er ved at ske noget på den front. Apple annoncerede tidligere på året, at de også er på vej med en talende højttaler, og Sonos har netop lanceret deres Sonos One, der fra fabrikken understøtter netop Alexa og Google Home. Her i Norden er sidstnævnte dog stadig et noget amputeret bekendtskab, da de smarte funktioner endnu ikke kan aktiveres og bruges. Vi er nødt til at væbne os med tålmodighed lidt endnu.

annonce
annonce
annonce
annonce
Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt. .