Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Wu-Tang Clan-album laves i ét eksemplar

Prisen på det unikke album bliver i millionklassen. Men tricket er prøvet før.

Skrevet af / 02/04/2014 - 12:15
Wu-Tang Clan-album laves i ét eksemplar

Det fysiske pladesalg er i frit fald. Derfor griber musikerne til stadig mere kreative markedsføringsstunts for at tjene penge.

Rap-legenderne i Wu-Tang Clan er ingen undtagelse. De har i løbet af de seneste to år indspillet et dobbeltalbum, “Once Upon a Time in Shaolin”, som kun udsendes i et eneste eksemplar.

Sølv og nikkel
Dobbelt-cd’en vil blive leveret i en håndlavet boks af sølv og nikkel, som er udført af den britisk-marokkanske kunstner Yahya, og i følge Forbes forventes det, at kunstværket vil løbe op i en pris på flere millioner dollars.

Inden albumet sælges, skal det turnere verden rundt som mange andre kunstværker før dette, hvor det vil kunne ses på museer, gallerier og muligvis også musikfestivaler. Fans kan så i den sammenhæng betale billet for en lyttesession, hvor de kan høre albummet gennem hovedtelefoner. Efter først at været blevet kropsvisiteret for optageudstyr.

1357957614_rza
Robert “RZA” Diggs er stolt over at skabe musikhistorie.

“Vi lancerer et stykke kunst, som ingen anden har gjort i musikhistorien”, siger Wu-Tang Clan-medlem Robert “RZA” Diggs. “Vi sælger et enkelt samlerobjekt. Det vil være som at eje et scepter fra en egyptisk konge.”

De sætter med andre ord ikke deres lys under en skæppe, når de sammenligner sig selv med faraoer fra oldtidens Egypten.

Når udstillingsturneen er slut, skal albumet sælges for en uspecificeret pris i milliondollars-klassen. Ejeren vil derefter kunne gøre med det, hvad han eller hun ønsker. For eksempel lægge det ud på Pirate Bay. Hvilket nok er tvivlsomt.

Forbes spekulerer i, om store mærkevareselskaber kan være interesserede i at bruge musikken i fremtidig markedsføring. Eller om en rig samler vil købe albummet for enten at frigive musikken digitalt til masserne eller beholde den til sin egen egostistiske fornøjelse.

Tricket er prøvet før

music_for_supermarkets1
Den franske musiker Jean-Michel Jarre lavede præcis samme stunt i 1983 med unika-albummet “Music for Supermarkets”.

Wu-Tang Clan tager dog helt fejl i, at de er de første til udføre et sådant stunt. Den franske elektronmusiker Jean-Michel Jarre producerede nemlig i 1983 albummet “Music for Supermarkets”, som efter at have været del af en udstilling, blev solgt på en velgørenhedsauktion. Efter kun at have presset et enkelt eksemplar på vinyl, blev alle mastertapes destrueret, for at gøre albummet unikt. Pladen er siden første handel kun blevet videresolgt to gange.

Imens Wu-Tang Clan vil sikre sig mod kopiering, eksisterer der bootleg-versioner af “Music for Supermarkets”. Pladen blev spillet en enkelt gang på Radio Luxembourg, så mange har optaget den på bånd. Men de er i ringe kvalitet og i mono, da radioen sendte på AM-båndet.

doug-stanhope-shoot
Doug Stanhope tilbød i 2008 et show med én enkelt billet til 7.349 pund.

Én enkelt billet
Et andet eksempel på, at tanken om udsende noget i et enkelt eksemplar ikke er ny, er den kontroversielle (men geniale!) stand-up-komiker Doug Stanhope, som i 2008 udbød en én enkelt billet til 7.349 engelske pund. Enmands-showet var en protest mod den måde, klubscenerne tjener groft under den månedlange Edinburgh Festival Fringe, hvor kunstnerne selv tjener meget lidt eller direkte taber penge på at medvirke. De 7.349 pund var det, som Stanhope vurderede, at kunstnerne i snit tabte på at optræde i en måned på The Fringe. Billetten fandt imidlertid aldrid en køber.

Kilde: Forbes

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top