Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Usynlige solceller skal give os grøn strøm

Usynlige solceller i organiske materialer skal gøre elektricitet billig og fleksibel. Gør dine vinduer til energifabrikker, eller beklæd dine gadgets med bløde solceller, så de bliver selvforsynende.

Skrevet af / 08/08/2013 - 09:30
Usynlige solceller skal give os grøn strøm

Grøn energi er miljørigtig – men investeringen i et tag fyldt med solceller kan give røde tal i budgettet mange år fremover. Løsningen kan blive solceller, fremstillet i organiske materialer, som er langt billigere end silicium. Som en ekstra bonus kan de organiske solceller gøres både bøjelige og næsten usynlige. Det er nogle af de fremtidsudsigter, som et fælleseuropæisk forskningsnetværk lover. Netværket, som ledes af forskningscenter NanoSYD ved Syddansk Universitet, har til formål at udvikle energiteknologier, baseret på organiske materialer. Netværket består af fem universiteter, en forskningsorganisation samt to virksomheder fra henholdsvis Danmark, Italien, Østrig, Frankrig og Spanien.

Solceller som vi kender dem i dag er alt andet end diskrete. De organiske solceller bliver til gengæld langt mindre iøjnefaldende. Faktisk kan cellerne gøres så tynde og gennemsigtige, at man vil kunne beklæde sine vinduer med en aktiv solfilm af solceller, som kan absorbere end del af lyset og bruge det til energifremstilling, imens resten slipper igennem og givet et behageligt lys og temperatur inden døre.

Nutidens solceller er fremstillet af halvledermaterialet silicium. Teknolgien er velkendt, og er i bund og grund den samme, som er grundlag for den computer, tablet eller smartphone, du læser dette på. Men processen er både dyr og miljøbelastende. De solceller, som der nu forskes i, bliver baseret på organiske materialer, hvilket på sigt vil gøre dem lettere og billigere at fremstille. “Fremstillingsprisen på organiske solceller bliver så lav, at man vil kunne bruge solceller på steder, hvor det hidtil har været økonomisk urentabelt”, siger adjunkt Morten Madsen til Lyd & Billede.

Billige, bøjelige solceller kan blive en realitet inden for 5-10 år siger adjunkt Morten Madsen, NanoSYD.
Billige, bøjelige solceller kan blive en realitet inden for 5-10 år siger adjunkt Morten Madsen, NanoSYD.

Der går dog lidt tid, inden selvforsynende gadgets, dækket af fleksible solceller kan blive en realitet. De organiske solceller er foreløbig mindre effektive end de mere traditionelle. Siliciumbaserede solceller har i dag en effektivitet på 20%, imens de organiske er nede på at omdanne blot 125 af lyset til elektricitet. Men Morten Madsen forventer, at effektiviteten vil kunne øges. Siden 2008 er det allerede lykkedes at fordoble effektiviteten på de organiske celler i laboratoriet, fra 6% til 12%. Også holdbarheden er et problem. Levetiden på silicium-solanlæg er 25-30 år, og så langt er de organiske ikke oppe på endnu.

Morten Madsen vurderer forsigtigt, at der vil gå 5-10 år, før man vil kunne købe solceller, baseret på organsike materialer på markedet.

Kilde: NanoSydDR

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top