Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets bedste tv’er og projektorer

Stikordene for årets nye tv-modeller er skarpere billedkvalitet, forbedret brugervenlighed og – frem for alt – mere underholdning at vælge imellem end nogensinde før!

Skrevet af / 23/11/2015 - 03:00
Årets bedste tv’er og projektorer

Tv’ets rolle som underholdningscenter er ikke blevet mindre med årene – snarere tværtimod. Stadig flere vælger fjernsynet, når der skal hygges, og det gennemsnitlige antal timer, der bruges foran skærmen, stiger. Måske ikke så godt for folkesundheden, men godt nyt for dem, der laver tv’er og indhold!

 

Mere interaktiv tv-oplevelse

Et vigtigt skridt i denne udvikling er, at tv’et er blevet mere interaktivt. Ud over både kabel, satellit og almindelig antenneindgang har tv’et fået internettilslutning og egne smart-apps (applikationer) indbygget. Især sidstnævnte kategori er i hastig fremmarch.

Indtoget af streaming-tjenester og apps har gjort, at tv’ets brugervenlighed, menusystem og fjernbetjening bliver stadig vigtigere. Streaming-tjenester som Netflix og HBO giver adgang til en bredere vifte af underholdning og har på sin vis gjort det mere trendy at gå op i tv-serier. Det er også blevet mere socialt acceptabelt at have et stort tv på væggen!

 

Større og lysere med 4K

Det såkaldte 4K Ultra HD-format er blevet langt mere udbredt i 2015; udbuddet stiger, og priserne falder. Derfor er det dette segment, har vi koncentreret os om at teste i år. Med fire gange så meget billedinformation som Full HD (3840 x 2160 pixel mod 1920 x 1080) byder 4K på en betydelig skarpere billedoplevelse og et imponerende detaljeniveau.

Tilgængeligheden af indhold med tilsvarende opløsning stiger også støt. Netflix har for længst omfavnet 4K-formatet, og til næste år ventes det nye 4K Blu-ray-format – endelig! – at komme.

 

Billigt eller dyrt tv?

Som altid er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Prisen afhænger af skærmstørrelsen samt af billedpanelets type og kvalitet. Prisen på de knivskarpe tv-apparater er ikke så skræmmende, som den var ved introduktionen for et par år siden. Mens du måtte punge ud med op til 50.000 kroner for de første 4K-skærme, kan du nu få en 55-tommer med anstændig ydelse for helt ned til 10.000 kroner, hvis du er heldig.

Tv’er i budgetklassen har dog stadig visse svagheder. Billedkvalitet handler om mere end bare opløsning – fyldestgørende kontrast, sortniveau og farvegengivelse er også påkrævet for at få det fulde udbytte af spændende film og tv-serier. For slet ikke at tale om sports- eller naturprogrammer – det er her, man mærker kvalitetsforskellen allertydeligst.

De dyrere tv’er har bedre billedpanel med højere kontrast og bedre sortniveau, og som regel mere jævn lysfordeling. Jo større skærm du vil have, jo mere tæller billedkvaliteten.

Og det er store tv’er, folk vil have: Hvis man studerer salgstallene fra elektronikbranchen, kan det se ud til, at 55 tommer er ved at blive det nye 46 tommer, og at skærme fra 65 tommer og opad efterhånden vil blive den nye standard. Det koster ikke længere op mod 1.000 kroner pr. tomme at få en stor skærm på væggen. Vi anbefaler derfor 65 tommer eller mere, hvis du vil have fuldt udbytte af den øgede opløsning, som 4K giver.

Den engang så eksotiske og uopnåelige OLED-teknologi er også begyndt at falde i pris: Hvis du vil have det ultimative tv, bør du tjekke kombinationen af OLED og 4K-opløsning ud!

De opgivne priser er gennemsnitlige markedspriser, da bladet gik i trykken – vi anbefaler at tjekke prissøgetjenester for at finde den til enhver tid bedste pris på de anbefalede tv’er.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste tv’er og projektorer:

De er alle blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales.

 

KONKURRENCE: Vind “Årets Bedste”-produkter

 

Årets bedste tv, budgetklasse

Panasonic TX-CX700_990

Panasonic 55CX700E/CXC725

Panasonic 55CX700 er et tv med ydelse i topklassen, men en pris i mellemklassen. Et helt igennem godt tv!

Det er første gang, vi tester Panasonics 2015-modeller med den nye Mozilla Firefox brugerflade. Og det giver absolut appetit på mere: Panasonics gamle app-menu med rudesystem var meget træg og moden til udskiftning. Det nye menusystem virker meget hurtigere og mere intuitivt at bruge: Et tryk på Apps-knappen får en række runde hurtigvalgs-ikoner op på skærmen, som alle repræsenterer genveje til forskellige typer indhold.

Billedkvalitet
Sortniveauet er eksemplarisk – ikke helt så kulsort som på en OLED- eller plasmaskærm, men tæt på! Desuden kan den kvittere med en knaldstærk, blændende hvid lysstyrke, hvis det er nødvendigt. Dermed er alt lagt til rette for, at man både kan nyde film og tv-serier om aftenen og se sport om dagen med meget lys i rummet.

Panasonic har traditionen tro lagt vægt på en nuanceret, naturtro og ikke alt for overdrevet farvegengivelse. 55CX700 har en meget neutral farvepalet, hvor alle nuancer kommer godt frem. De er heller ikke faldet for fristelsen til at overdrive billedskarpheden: Der er ingen tendenser til øget konturskarphed eller voldsomt fremhævede detaljer. Det resulterer i et billede, der er behageligt og afslappende at kigge på.

Det positive visuelle indtryk blev kun bekræftet, da vi tog kalibreringsudstyret frem. 55CX700 måler allerede rigtig godt direkte fra fabrikken – eller “ud af æsken”, som vi plejer at sige.

Lydkvalitet
Ud over den flotte billedkvalitet er 55CX700 udstyret med et klart godkendt lydsystem. Undermonterede højtalere samt en ekstra bas på bagsiden sørger for klar og fyldig tale, men bryder ikke ligefrem lydmuren. Vi anbefaler som sædvanlig en separat soundbar eller et surround-anlæg, hvis man vil have en lydkvalitet, der matcher billedet.

Konklusion
Panasonic 55CX700 er et tv, som gør rigtig mange ting rigtigt, og det til en fornuftig pris. Dermed kan vi trygt give det vores specielle anbefaling!

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 11.999
Web: panasonic.dk
Læs testen her

 

 

Årets bedste tv, topklasse

Samsung-UE55JS8505

Samsung UE55JS8505

Samsungs 8-serie har længe været populær for sin kombination af flot design, god brugervenlighed og høj ydelse. Årets model JS8505 har desuden rigtig lækker billedkvalitet!

JS8505 kommer med det nye operativsystem Tizen om bord, og systemet er både hurtigt og lækkert at se på. Tv’et er udstyret med en quad-core processor, som gør, at apps og menuer formelig suser frem på skærmen! Det starter med det samme, når du trykker på knappen, og lader dig hoppe direkte fra app til app uden forsinkelse.

Den nye fjernbetjening har også fået pegefunktion, hvilket forenkler navigationen betragteligt.

Brillant billedkvalitet
De såkaldte SUHD-modeller fra Samsung er traditionelle LCD-skærme af den toptrimmede slags. Med avanceret Quantum Dot-teknologi har Samsung formået at presse endnu flere farvenuancer og endnu mere kontrast ud af billedpanelet.

Kombineret med ægte 4K-opløsning er resultatet virkelig lækkert. Vores HD-testudsendelser ser glasklare ud, men når vi skifter til Netflix i 4K-opløsning, er det virkelig som at fjerne glasset.

Samsung har desuden sørget for at peppe farvegengivelsen lidt op. SUHD-billedpanelet er nemlig i stand til at vise flere farver, end der er i dagens billedsignaler. Billedprocesseringen lægger derfor de ekstra nuancer til på egen hånd. Normalt rynker vi på næsen af den slag kunstig tilsætning, men i Samsungs tilfælde giver det faktisk en subjektiv forbedring med lidt krydderi i form af ekstra skarphed og nuancer.

Konklusion
Vi har testet flere gode tv’er i år, som alle giver billedkvalitet i top til rimelige priser. Blandt dem er det absolut Samsung 55JS8505, der springer mest i øjnene både æstetisk og billedmæssigt.

Billedprocesseringen er effektiv og giver et barberbladsskarpt billede, næsten uanset hvad man ser. Kontrasten er rigtig god: Samsung tryller flere detaljer frem i det sorte, giver mere smæld i det lyse og generelt flere nuancer end konkurrenterne. Brugervenligheden er god, og udvalget af gode apps er rigeligt. Alt i alt leverer Samsung en flot pakke, der er let at anbefale.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 19.999 kroner
Web: samsung.dk
Læs testen her

 

 

Årets bedste high-end tv

LG 65EG960V_leopard

LG 65EG960V

Med overlegen kontrast og laserskarpe detaljer er LG’s topmodel virkelig et drømme-tv.

To fremtidsrettede billedinnovationer har præget udviklingen inden for tv de seneste år. Først fik vi OLED-teknologien med dens organiske lysdioder, og derefter kom det højopløste 4K UHD-billedformat. LG 65EG960V er den første model på markedet, som kombinerer de to teknologier i ét og samme tv.

Billedkvalitet
Hvad sker der så, når man kombinerer OLED-teknikken, der giver suveræn kontrast og farvegengivelse pixel for pixel, med et Ultra HD-billedpanel, der har hele 8,3 millioner af dem? Ikke så lidt!

Selv om der efterhånden findes mange gode LCD-skærme med 4K-opløsning, er der ingen, der når op på siden af OLED-skærmens imponerende billedskarphed og seje kontrast.

Det bedste ved LG’s OLED-skærm er, at den virker helt uanstrengt og behagelig at se på. Mange 4K- (og almindelige HD-) skærme falder i den fælde at fremhæve konturerne kunstigt for at se mere imponerende ud – med det resultat, at de mindste detaljer viskes ud. OLED-skærmen har ikke den slags problemer og får både de største og de mindste detaljer i billedet klart frem.

LG har også bebudet, at 65EG960 vil være i stand til at gengive endnu bedre 4K-video i såkaldt HDR-kvalitet, når det bliver tilgængeligt – noget, som er værd at glæde sig til.

Konklusion
Her er virkelig tale om et tv, som giver i både pose og sæk: Med fantastisk kontrast, bundløst sortniveau og knivskarpe detaljer, som kun en 4K-skærm kan give, er LG 65EG960 et tv for de virkelige entusiaster. Vi kan hånden på hjertet sige, at det er det bedste tv, vi har testet!

Til næste år spår vi, at mange flere producenter går over til OLED, og så kan det tænkes, at prisen tager et spring den rigtige retning for alle, der går op i billedkvalitet.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 54.999 kroner
Web: lg.com/dk
Læs testen her

 

Årets tv

LG 105UC9

LG 105UC9V

LG’s største og dyreste tv er så ekstremt, at det er utopi for de allerfleste. Men så er det også en drøm at se på med sit ekstra brede 21:9 biografformat!

De fleste specifikationer for dette tv hører hjemme i rekordbøgerne. LG’s største tv er et “statement”-produkt mere end noget andet – beregnet på at vise, hvad man kan, og ikke mindst hvor fortræffeligt et tv med ægte 21:9 bredformat kan se ud. Formatet svarer nogenlunde til det klassiske 2,35:1 CinemaScope-format, som er det foretrukne billedformat for mange filminstruktører.

Film ser da også fantastisk ud, når LG-skærmen breder dem ud over sin 105 tommers billeddiagonal i 5K. Farvegengivelsen er både naturtro og balanceret, 105UC9 har en meget ensartet lysfordeling uden indslag af clouding, og sortniveauet er rigtig godt, selv om det ikke kan konkurrere med LG’s egne OLED-skærme.

LG-skærmens største udfordring er, at der ikke er noget færdigt materiale tilgængeligt i 21:9-formatet, og derfor må den zoome ind, beskære og opskalere billedet for at fylde hele skærmen ud.

Men processen fungerer overraskende godt. Den indbyggede billedprocessor er noget af de sejeste, vi har oplevet, og evner at opskalere alt lige fra almindelige Full HD-signaler over Blu-ray til Netflix 4K, så det passer til det ekstra brede format, med imponerende skarphed og uden generende sideeffekter.

Konklusion
Mange tror sikkert, at det har slået klik for os, når vi giver en pris til et tv, der koster over en halv million, vejer mere end hundrede kilo og skal leveres med kran eller af klaverflyttemænd! Men prisen for Årets TV har altid været forbeholdt produkter, der flytter grænser, og LG’s flagskib er suverænt det mest banebrydende tv, vi har testet i lang tid.

Det, der imponerer mest ved LG 105UC9, er evnen til at tage det billedsignal, det får ind, og gengive det med ekstremt flot billedkvalitet, næsten uanset hvad man fodrer det med. Den måde, det gengiver film på – præcis som vi husker det fra biografsalen – er også fascinerende.

Lad os håbe, at LG viderefører konceptet og udsender en lidt mindre og mere opnåelig model om nogle år! (08/15) AH

Samlet vurdering (1-6): 5
Pris: 619.999 kroner
Web: lg.com/dk
Læs testen her

 

5 gode tv-tips

Køb den rigtige størrelse

Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og mange begår den typiske fejl at købe et for lille tv. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen, uden at der er fare for at se pixelmønstre, og med indtoget af de nye 4K-skærme kan du trygt vælge et endnu større tv.

Her spiller brugsområdet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og “biograffølelse”, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem tv’et og der, hvor du sidder.

Anbefalede tv-størrelser (vejledende)
Betragtningsafstand   Skærm

0,5-1 m                         48-50″

1-2 m                           50-55″

2-3 m                           55-65″

3-4 m                           65-75″

4-5 m                           75-85″

5-6 m                           85-95″

6+ m                            95-100″

Vælg den rigtige skærmtype og kvalitet LCD LED, OLED og 4K
Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt tv-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender din egne behov.

Hvis favoritmenuen er film og tv-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et tv, der er godt til hurtige bevægelser, mens spil favoriserer tv’er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større billede du vil have, jo vigtigere er skarphed og skærmopløsning.

Tænk over placering og belysning
Hvor skal tv’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, har du brug for en lysstærk skærm, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.

Glem ikke lydkvaliteten
Lyden er den halve oplevelse, og flade skærme giver desværre ofte flad lyd. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et tv med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar.

Har du mulighed for integreret digitalt tv (IDTV)?
De fleste fladskærme kommer nu med indbygget MPEG4-dekoder, der er kompatibel med henholdsvis satellit, kabel og jordbaseret net. Det betyder, at programkortet kan stikkes direkte i fjernsynet med et kortmodul (CAM), uden separat modtagerboks.

Nogle tv’er har også indbygget pause- og optagefunktion via USB. For at denne løsning kan fungere, skal tv-apparatet dog være godkendt af din kanalleverandør.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

0
Scroll to Top