Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Terminator 2 bliver “virkelighed”

Flydende metal styres til forskellige former – også menneskelige.

Skrevet af / 16/09/2014 - 12:41
Terminator 2 bliver “virkelighed”

Kort efter, at vi beskrev, hvordan alle verdens robotter i fremtiden kan få en fælles computerbevidsthed – akkurat som Skynet – kan “Dommedag” nu være tættere på, end vi tror. Forskere har nemlig kommet et skridt tættere på at skabe en T-1000 i virkeligheden! Eller i hvert fald dens dynamiske form.

Et team af forskere ved North Carolina State University har nemlig nu forstået egenskaberne i et flydende metal, som betyder, at de kan manipulere det på samme måde som dræbermaskinen T-1000 fra Terminator 2. De er faktisk gået så langt som til at forme menneskelignende miniaturemodeller!

Gallium_T1000
Øverst: T-1000 fra Terminator 2. Nederst: Første babyskridt mod den ægte vare.

Galliumlegering
Ved at tilføre en elektrisk ladning til en flydende galliumlegering i vand (legeringen er flydende ved rumtemperatur) kan forskerne manipulere legeringens form. Overfladen oxiderer, når spænningen tilføres, imens oxideringen forsvinder sporløst, når spændingen fjernes. Den oksiderede overflade vil i vand være fast nok til at beholde enhver form, indtil spændingen fjernes.

“På en flydende dråbe er der to primære kilder, som dominerer form og opførsel,” siger Dr. Michael Dickey til Popular Science. “Tyngdekraft og overfladespænding. Hvis du kan kontrollere overfladespændingen, kan du kontrollere formen på væsken.”

Forskellige anvendelser
At kunne modificere formen på flydende metaller kan have en mængde praktiske brugsområder, i følge Dr. Dickey. Kredsløb kan ændres i realtid for at skabe nye forbindelser. Spejle i kameraer og teleskoper kan forandres for at tilpasse fokus i en given situation på en given afstand. Og måske kan tilsvarende egenskaber og teknikker opdages i andre materialer.

Virker ikke i luft
Galliumlegeringens oxiderede overflade er for hård i luft til at kunne give samme effekt som i vand, men Dr. Dickey mener, at teknikken bør kunne overføres til andre materialer under andre forhold.

T-10002
Forvent ikke en fuldvoksen T-1000 – endnu.

Med galliumlegeringen er effekten kun mulig i en meget lille skala. Når der kommer for stor masse, tager tyngdekraften over, og hele systemet kollapser. T-1000 kan derfor foreløbig kun laves i miniature. Og John Connor og resten af verden kan sove trygt. Indtil videre…

Se hvordan forskerne manipulerer metallet i videoen herunder.

Kilde: popsci.com

Læs også: Robotter i alle lande – forener eder!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top