Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vinylrenæssancen truer pladeproduktionen

Alt for stor succes har kostet Canadas eneste pressefabrik for vinylplader livet. Maskinerne er mere værd end pladerne.

Skrevet af / 17/12/2014 - 11:23
Vinylrenæssancen truer pladeproduktionen

Efter at have været dødsdømt og næsten forsvundet fra musikmarkedet, sælger vinylplader nu i et antal, der kan sammenlignes med de gode gamle dage. Pladefabrikkerne kører på højtryk, og det har givet anledning til et nyt problem: Det er ikke muligt at købe nye pressemaskiner til vinylplader, da de simpel hen ikke produceres mere. Så de gamle maskiner, der stadig virker, er i høj kurs, hvilket kan presse små producenter ud.

I Canada har selskabet RIP-V været ene om at holde skansen som pladeproducent. Selskabet har siden 2009 presset vinylplader – og de senere år med stor succes. Firmaet blev stiftet af Philippe Dubuc, en tidligere bankmand, som startede forretningen ved at investere i 15 pladepresser til en pris på 100.000 canadiske dollars. RIP-V har godt nok kun udnyttet de seks af maskinerne selv, men lageret af ældgamle pladepresser er i mellemtiden blevet en formue værd. En formue, der er så stor, at Dubuc nu har valgt at sælge ikke blot de ni ekstra pressemaskiner, men alle 15 til en unavngiven pladeproducent i New Jersey, USA.

philippe_dubuc1
Pladefabrikant Phlippe Dubuc har valgt at sælge sine maskiner, frem for at investere i dyr udvidelse af produktionen. (Foto: Christinne Muschi / The Globe and Mail)

Vores produktion er vokset med 85 procent i år, og det samme skete i fjor. Og selv om vi er glade for successen, betyder det, at vi fremover måtte køre i toholdsskift, hvis vi skulle fortsætte. Og det ville blive for dyrt til at være rentabelt,” siger Phlippe Dubuc til avisen The Globe And Mail.

Pladepresser vender hjem
I Canada er de forståeligt kede af at miste landets eneste pladefabrik, som lukker i januar. Men der er glæde i Newark, New Jesery. De 15 pladepresser kommer nemlig tilbage til den by, hvor RIP-V i sin tid købte dem. Og firmaet har endda ansat lederen af den oprindelige pladefabrik til at stå for produktionen.

Og som en ekstra nyhed ser det endda ud til, at Canada ikke behøver at være uden vinylpresser længe. En ny producent, Canada Boy Vinyl, lover, at de er på vej til at starte en ny fabrik i Calgary, Canada. Hvornår det i givet fald bliver en realitet, meldes der ikke noget om på den sparsomme hjemmeside, men de søger nu efter erfarne folk, der kan det ældgamle håndværk.

Læs også: Producer dine egne vinylplader hjemme.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top