Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Dette er verdens sorteste materiale

Det er godt nok fuldkommen sort! Faktisk så sort, at du slet ikke kan se det.

Skrevet af / 27/11/2014 - 12:52
Dette er verdens sorteste materiale

Forskere har fremstilet materialet “Vantablack”, som er så sort, at man ikke kan se det med det blotte øje. På samme måde som med et sort hul i verdensrummet kan man kun se det ved at observere omgivelserne omkring det.

Vantablack absorberer nemlig hele 99,965 procent af det synlige lys, som rammer det. Materialet består af et tyndt lag med tæt sammenvævde karbon-nanorør, som forskerne på meget skummel vis har fået til at gro på aluminiumsfolie! Nanorørene er for øvrigt bittesmå, sammenrullede flager af kulstof, som blot er et atom tykke. Hvert nanorør er 10.000 gange tyndere end et enkelt menenskehår! Ordet “vanta” er for øvrigt en forkortelse for “Vertically aligned carbon nanotube arrays”.

Materialet fungerer ved, at når lyset rammer vantablack, blir det ikke reflekteret, men fanget og kontinuerligt afledt mellem rørene, før det til sidst er omdannet til varme.

Det findes ikke noget sortere på hele jordkloden. Selv NASAs “Super black”, som benytter en legering af nikkel og fosfor, må give fortabt i kampen mod Vantablack.

Militær brug
Det er engelske Surrey NanoSystems, som har udviklet den uhyggeligt sorte farve, og man kan tænke, at den kan blive meget populær i diskrete, militære sammenhænge.

Tanks og luftfartøjer, som lusker rundt i den sorteste nat, bliver ikke lette at få øje på. Og ser du en vantablack-malet kampvogn i skoven ved dagstid, vil du ikke se, hvad det er, før det er for sent, fordi den i rene Sorte Slyngel-stil ser ud som en todimensional sort klat.

Rumfart
Det er imidlertid også let at forestille sig den ultrasorte sort anvendt til forskning. For eksempel ville Hubble-teleskopet kunne se endnu længere ud i verdensrummet, hvis indersiden var beklædt med vantablack i stedet for den anvendte Aeroglaze Z306, som reflekterer hele fem procent af lyset i stærk kontrast til vantablacks 0,035 procent. Falsk lys er nemlig en stor hindring, når man skal se de svagest lysende stjerner.

Hjemmeelektronik?
Af samme grund vil man kunne tjene på at bruge vantablack i optikken i foto- og videokameraer, for at opnå bedst mulige billeder indendørs. Og forestil dig en vantablack-belagt projektor helt uden falsk lys! Så kan vi for alvor tale om sortniveau!

Læs pressemeddelelsen om vantablack her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top