Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Sony stiller skarpt på filmbranchen

Lyd & Billede har besøgt Sonys nyindrettede 4K-center på Pinewood Studios uden for London.

Skrevet af / 17/01/2014 - 14:57
Sony stiller skarpt på filmbranchen

Et af de mest brugte tekniske begreber i Lyd & Billede gennem det seneste år har uden tvivl været 4K. Muligheden for at gengive ultra-højopløste billeder har vundet indpas gennem hele værdikæden. Det er svært at finde en AV-receiver med respekt for sig selv, der ikke er i stand til at håndtere 4K-signaler. Og skærme med vandret opløsning i omegnen af de forjættende 4000 pixel er dukket op hos alle producenter. Vi har endda også set de første 4K-skærme til priser på firecifrede kronebeløb.

Hvad der til gengæld har været mere end sparsomt, er udvalget af “indhold” i 4K-opløsning. Film, med andre ord. Her er revolutionen kun lige begyndt. Så de hurtige, der er først med på noderne, må indtil videre affinde sig med at gense deres almindelige HD-film fra Blu-ray, blot opskaleret til højere opløsning i deres receiver eller fjernsyn. Kun meget få film er indtil videre blevet indspillet i 4K.

På IFA 2013-messen i Berlin i september fremviste flere producenter komplette produktionsanlæg til 4K-film, lige fra kamera til redigering. Én ting er imidlertid at fremstille udstyret. Noget andet at få det helt ud i hænderne på filmholdene og overbevise instruktører, fotografer og post production-teknikere om, at der er kreative fordele i at investere en formue i udstyr, der er lige så stort og tungt, som det er skrøbeligt og kostbart.

Vil oplære filmfolk i 4K
Sony – som er en af de producenter, der har mest udstyr til 4K-produktion – har taget konsekvensen og har indrettet et såkaldt Digital Motion Picture Centre i hjertet af den europæiske filmindustri, nærmere bestemt i de engelske Pinewood-studier, som ligger uden for London. Her kan filmfolk fra alle dele af produktionen lære om de kreative muligheder i ultra-højopløst film og selv få mulighed for at prøve udstyret.

Pinewood er ikke mindst kendt for, at indspilningen af James Bond-filmene er foregået her gennem hele seriens 51-årige levetid. Listen af film fra det engelske filmmekka er i det hele taget lang og stjernespækket. Blandt større publikumstræffere kan nævnes den seneste Pirates of the Caribbean-film, Hobbitten-trilogien samt Alien-filmene. Og når den syvende Star Wars-film indspilles, sker det også i de landlige omgivelser i fyrreskoven vest for London.

4K fra optagelse til visning
Lyd & Billede var med ved åbningen af centeret, som fylder en hel etage i et tidligere kulisselager på Pinewood. Her kan man finde kameraer og redigeringsanlæg til 4K-produktion, og der er også en biografsal, hvor filmfolkene kan se resultatet af anstrengelserne i fuld opløsning.

4k-produktion2 007scene1 DMPC1 Gallery-PinewoodEntrance2 Gallery-PinewoodSign kameraer1 pub_1 studio1
<
>
Udstyret til 4K-produktion er ikke udpræget let. Det gav udfordringer under indspilningen af After Earth med Will og Jaden Smith. Filmen foregik i tropisk klima og 100 procent luftfugtighed i Costa Ricas jungle.

“Sony har en lang tradition for at udvikle førende teknologi. Der er en gryende erkendelse i branchen af, at de nye kameraer med 4K-opløsning har givet helt nye kreative muligheder. Vores sigte med centeret har været at gøre det lettere for filmskabere og produktionsfolk at få adgang til såvel udstyr som specialviden samt en erfaringsbase, der er indhentet over mange år,” sagde Peter Sykes, som er strategisk teknologichef for Sony.

Laboratorium for udvikling
Selv om centeret kan minde om en shop-in-shop, er formålet ikke kun at sælge hardware og optræne filmfolk i 4K-teknik. Det digitale filmcenter fungerer også som en slags laboratorium, hvor Sony kan høste ønsker og ideer fra brugerne, der kan anvendes i udviklingen af nyt udstyr.

“Det er vigtigt for Sonys succes i fremtiden, at vi er lydhøre over for nøglepersonerne i filmindustrien, og at vi bruge deres bidrag til at forbedre den digitale produktion,” sagde Katsunori Yamanouchi, som er vicepræsident for Sonys professionelle afdeling. “Vores mål er at understøtte udbredelsen af den spændende nye teknologi og hjælpe hele filmindustrien til at udnytte de kreative muligheder, som den rummer.”

Darren Wolfson, som er teknisk direktør for Pinewood-studierne, var godt tilfreds med, at det netop blev dem, der kom til at lægge hus til Sonys europæiske Digital Motion Picture Centre. Han fremhævede, at Pinewood er blandt de førende filmproducenter på verdensplan, og at nogle af de mest populære biograffilm og tv-shows er filmet her. Hvornår vi får James Bond at se i 4K, sagde han dog ikke noget om.

Rør ikke ved spærene
Da bygningen er filmhistorisk og fredet, var indretningen et rent 3D-puslespil. F.eks. var det ikke tilladt at ændre på gitterspær-konstruktionen under det uisolerede bliktag. Men det var heldigvis lige akkurat muligt at finde en vinkel at anbringe projektoren i, hvor den kunne få en uforstyrret skudlinje til lærredet. Der ventede også håndværkerne en overraskelse under restaureringen af lokalerne. Her fandt man en trappe, som var blevet muret inde i 1970’erne. Trappen var intakt, men opgangen var fyldt op med murbrokker.

Sony har allerede åbnet tre lignende Digital Motion Picture Centres, men det er det første på europæisk grund. De tre andre ligger i Culver City i Californien, i Beijing og i det indiske Bollywood i Mumbai.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top