Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Panasonics 2015 TV-modeller klar til Europa

Under en pressekonference i Frankfurt mandag lancerede Panasonic årets nye tv-kollektion.

Skrevet af / 23/02/2015 - 14:52
Panasonics 2015 TV-modeller klar til Europa

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Panasonic er ikke længere en lige så stor tv-producent som i de glade plasmadage. I dag fokuserer den japanske producent på mere profitable produktkategorier som hvidevarer, personlig pleje og ikke mindst avanceret batteriteknologi i samarbejde med Tesla. Men de er stadig lidenskabeligt interesserede i billedkvalitet: Sidste års topmodel TX-65AX900E markerede et velkomment comeback. Det er disse værdier, Panasonic ønsker at bygge videre på i 2015.

Fokus på 4K
Det sker først og fremmest med lanceringen af ​​hele fem nye modelserier med 4K-opløsning, med flagskibet CX800, som findes fra 40” til 65”. Model-serien omfatter også CX750 fra 43”-60”, CX700 på 40”-65”, CX680 40”-55”, og budget serien CX400, som også findes i størrelser fra 40” og op til 65”.

Men det stopper ikke der: Panasonic vil også indføre en modelserie med buet panel i år. Koreanske Samsung har fokuseret meget på buede skærme i det forløbne år, og nu vil også Panasonic være med, hvor det sjove foregår. De frigiver tre buede 4K-modelserier, herunder CR850, CR730 og CR430 i 55” og 65” størrelser.

Dog var der tavshed omkring high-end modellen CX900. Traditionen tro gemmer Panasonic den “rigtige” topmodel til efteråret. Det er dog værd at bemærke, at “junior-topmodeller” i 800-serien har fået temmelig interessante specfikationer!

Bedre billedkvalitet med 4K Pro
Panasonic påberåber sig som sædvanlig fremskridt på billedkvaliteten. Deres mål er at gengive film “præcis som instruktøren ønsker det.” Den nye billedprocessor 4K Studio Master Pro er central i denne bestræbelse og vil sikre uovertruffen billedbehandling. Billedprocessoren analyserer alt videomateriale, og opskalerer det til 4K-opløsning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Topmodellerne (indtil CX900 dukker op) CX800 og CR850 får desuden ekstra avancerede billedpaneler med Wide Colour Phosphor teknik. Et ekstra lysstærkt men alligevel energieffektivt LCD-panel med Local Dimming Pro og ægte LED-baggrundsbelysning. Panasonic har også taget et nyt farvefilter i brug på skærmene, som gør det muligt at opnå et bredere farverum. Panasonic hævder selv, at det nye farvefilter kan gengive op til 98% af Digital Cinema Initiative (DCI) farverummet, som er den professionelle standard til biografbrug. Det er dog vigtigt at understrege, at dette kræver, at video-indholdet er kodet i den samme standard.

Forbedret kontrast står også på menuen. Dels i form af såkaldt local dimming med individuelle LED grupper bag LCD-panelet. Panasonic har desuden øget lysstyrken betydeligt på CX800- og CR850-modellerne med noget, de kalder Super Bright Panel.

4K med High Dynamic Range
Hvis du har fået det indtryk, at Panasonic forbereder topmodeller til at kunne gengive videoindhold med HDR (High Dynamic Range), så har du helt ret. HDR bruger en kombination af øget lysstyrke og yderligere farvenuancer til at opnå en langt højere billedkvalitet og dynamik end hidtil.

4K Pro-processoren skal ifølge Panasonic selv understøtte afspilning af HDR-indhold, “når de rette standarder er etableret.” Til at begynde med inkluderer dette SMPTE’s åbne HDR standard og UHD Alliancens HDR-standard, som begge er mere i tråd med nutidens TV end den mere ekstravagante Dolby Vision standard, som kræver endnu mere lysstyrke. Hvorvidt dette års Panasonic modeller også vil understøtte Dolby Vision HDR, er i øjeblikket lidt uklart. Men i og med at Panasonic har tætte kontakter med Hollywood og næste generation af 4K Blu-ray-formatet, kan man antage, at der nok vil være hold bag ordene.

Interessant nok har Panasonic også indført noget, der hedder Dynamic Range Remaster på topmodellerne CX800 og CR850. Så vi forventer, at de nok kan “trylle” lidt ekstra dynamik ind i eksisterende billedmateriale, men også, at det ikke nødvendigvis bliver lige så nøjagtigt.

Panasonic havde også inviteret Joris Evers fra Netflix op på scenen for at bekræfte deres tættere samarbejde i 2015. HDR giver et mere levende billede, siger Joris Evers, som også understregede, at Netflix entydigt er positioneret til at tilbyde 4K indhold med HDR. Alle de nye Panasonic 4K-skærme (med undtagelse af den billigste CX430) understøtter også HEVC, med mulighed for Netflix-streaming i 4K-opløsning. Panasonics topmodeller CX800 og CR850 vil også understøtte Netflix med 4K HDR.

Joris Evers beskriver dette som en udvikling, der vil tage flere år, men han antyder, at den første originale serie i HDR kvalitet måske allerede kan komme i løbet af året.

Firefox OS
Panasonic er også gået nye veje for at gøre tv-oplevelsen og betjeningen mere intuitv. Imens Sony og Philips har valgt Android, og LG og Samsung har valgt deres egne systemer (WebOS og Tizen), har Panasonic bedt Mozilla Firefox om at udvikle det nye år Smart TV-interface. Menusystemet og brugergrænsefladen styres af en meget kraftig Quad Core-processor.

Brugeroplevelsen er blevet betydeligt lækrere og mere gennemsigtig end sidste års noget gammeldags menusystem. Indholdet er opdelt i tre kategorier: Live TV, Apps (f.eks Netflix) og Enheder, for tilsluttet udstyr, som Blu-ray. Startskærmen kan tilpasses til hvad, du kan lide at se.

Hvordan Firefox-versionen vil klare sig imod de andre producenters brugergrænseflade, glæder vi os til at teste i de færdige versioner. De bliver spændende at se, hvordan udbudet af apps vil være. Her har Android-baserede tv naturligvis en fordel. Panasonic hævder imidlertid, at den åbne HTML5-baserede Firefox-standard vil gøre det nemt for tredjepartsudviklere at skabe eller konvertere applikationer til platformen.

Panasonics 2015 TV-modeller kommer i butikkerne på det nordiske marked i april. Vejledende priser er til rådighed tættere på lanceringen.

Artiklen opdateres.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

0
Scroll to Top