Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Myndighederne vil have nye regler for droneflyvning

Blandt andet for at undgå dødsulykker.

Skrevet af / 17/04/2015 - 19:21
Myndighederne vil have nye regler for droneflyvning

Både ganske små og billige flyvende droner som Parrot Rolling Spider og dyrere produkter som Parrot Bebop og DJI Phantom 3 er blevet meget populære hos almindelige forbrugere – og bliver endda ofte givet som gaver til børn. Men der findes stort set ingen regler for flyvning med droner, udover de mest basale, som blandt andet er, at man skal være mindst 5 kilometer væk fra offentlige flyvepladser og mindst 150 meter væk fra bymæssig bebyggelse, offentlig vej og særlige steder som fængsler, politistationer og militære områder – og at dronen højst må befinde sig i 100 meters højde.

Men det er slet ikke nok, mener Trafikstyrelsen, som netop har udgivet en rapport på 80 sider, der kommer med anbefalinger til, hvordan området skal reguleres i fremtiden. Rapportens indhold er udarbejdet af en såkaldt tværministeriel gruppe bestående blandt andet af medarbejdere fra Justitsministeriet (herunder PET og Rigspolitiet), Erhvervs- og Vækstministeriet, Forsvarsministeriet og Transportministeriet.

Rapporten handler både om de førnævnte private droner til fritidsbrug og om professionelle droner, og Trafikstyrelsen ser både udfordringer i forhold til sikkerhed og privatliv i fremtiden.

AR.Drone 2.0 lifestyle

“Skepsis og usikkerhed kan brede sig, fordi dronerne er udfordrende på mange måder. Vi har et samfund og en infrastruktur, som generelt er bygget til bevægelse i to dimensioner; frem og til siden. Hække, mure og låste porte beskytter os mod uønsket indblik og indtrængen. I byerne er altaner åbne, vinduer på 3. sal kan åbnes uden bekymring, og luftledninger hænger i lav højde fra gaden. Man kan sidde i haven eller gå på fortovet uden at frygte noget ”fra oven”. Hvis der er en ulykke eller fare et sted, kan politiet blot afspærre gaden.  Alt dette udfordres af dronerne. Eksisterende regler og normer vil således ikke altid ”passe” til droner. Spørgsmålet er, hvad der skal laves om, og i hvilket omfang de mindre droner overhovedet skal reguleres,” står der i rapportens indledning.

Små droner til privat brug er som udgangspunkt ikke farlige, mener Trafikstyrelsen, mens større droner, der kan veje mange kilo, potentielt kan være dødsfarlige, hvis de falder fra luften og ned i hovedet på en sagesløs fodgænger.

Omvendt kan de små droner i høj grad true privatlivets fred, da mange af dem jo er udstyret med kameraer.

Parrot Bebop Drone_Blue_2

Blandt Trafikstyrelsens anbefalinger er, at der for alle droner, som vejer mere end 250 gram (altså også droner som Parrot Bebop) indføres en række sikkerhedsregler. Hvis anbefalingerne bliver ført ud i livet, vil det bl.a. betyde, at der fremover indføres forskringspligt for alle droner, så brugeren tvinges til at tegne en ansvarsforsikring. Der skal også oprettes et såkaldt droneregister, hvor alle droner (også dem under 250 gram, hvis de udstyret med kamera) skal registreres, så oplysningerne om den enkelte drone nemt kan tilgås af myndighederne.

Derudover vil man indføre et dronebevis, som er et slags kørekort til droner. Dronetegnet skal sikre, at man har tegnet ansvarsforsikring samt at man kender til de mest grundlæggende regler for droneflyvning. Færdselsreglerne som nævnt øverst i artiklen skal bevares.

Hvis du selv har lyst til at læse nærmere i rapporten, kan de downloades i pdf-format her.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top