Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Manden bag SMS er død

I dag sender vi SMS'er for 700 milliarder kroner om året, men i sin tid var de korte tekstbeskeder "en usælgelig ide".

Skrevet af / 30/06/2015 - 12:16
Manden bag SMS er død

Den finske ingeniør, Matti Makkonen, som har haft en lang karriere hos blandt andre Nokia, døde i fredags, 63 år gammel. Matti Makkonen er næppe et navn, som ret mange af Lyd & Billedes læsere genkender. Men alle kender med garanti hans opfindelse: SMS-beskeden.

I dag er SMS en uundværlig del af enhver mobiltelefon. Faktisk vurderes SMS til at udgøre op mod havdelen af omsætningen på det globale mobilmarked. Eller omkring 700 milliarder kroner. Men som mange andre geniale opfindelser blev den til ved et tilfælde. Og i begyndelsen var modtagelsen hos mobiltelefonproducenterne mere end kølig.

SMS opfundet på københavnsk pizzeria
Ideen til SMS’en opstod på et købehavnsk pizzeria en sen aften i 1982. En gruppe af ingeniører fra finske Tele (senere Sonera) skulle dagen efter deltage i en konference om at opbygge et nyt mobiltelefonsystem til erstatning for det gamle analoge NMT-net.

Hen over pizza og øl diskuterede ingeniørerne hvilke features, der kunne indbygges i det nye system, og her kom ideen om tekstbeskeder på bordet. Det ville være forholdsvis let at anvende nogle få ekstra bytes i de digitale pakker til tekst.

Da pladsen til hver SMS er begrænset til 140 bytes (eller 1.120 bits), betyder det, at der kan skrives fra 70 til 160 tegn i hver besked, afhængigt af antallet af specielle karakterer og nationale tegn som æ,ø og å, der kræver op til to bytes pr. tegn.

Producenterne gad ikke SMS
Nemt eller ej, så var udstyrsproducenterne langt fra begejstrede for ideen. At implementere en GSM-telefon var besværligt nok i forvejen, og ekstra features var det sidste, som man ønskede at bruge tid på. Derfor kom SMS ikke med i den første udgave af GSM-systemet.

Selv om Makkonen officielt regnes som SMS’en far, var han selv mere beskeden. I 2014 sagde han til dagbladet Helsingin Sanomat, at æren bør deles ligeligt med hele den gruppe, som han var en del af.

Kilde: Helsingin Sanomat

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

0
Scroll to Top