Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Hunden løber på 3D-printede proteser

Med 3D-print fik hunden Derby mulighed for at løbe og lege med de andre hunde.

Skrevet af / 25/03/2015 - 10:16
Hunden løber på 3D-printede proteser

3D-printere kan bruges til andet og bedre end at fremstille endnu en plastickopi af Yoda. Billig produktion af unikke tredimensionale genstande kan for eksempel bruges til at fremstille kunstige lemmer.

Hunden Derby er så uheldig at være født med misdannede forpoter, som betyder, at han ikke kan gå, og langt mindre løbe. Indtil den dag, hvor Derby var så heldig, at Tara Anderson besøgte hundekennelen. Tara Anderson er ansat i firmaet 3D Systems, der fremstiller 3D-printere til både hjemmebrugere og professionelle. Hun påtog sig frivilligt opgaven at fremstille et sæt benproteser til Derby.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-2

Ved hjælp af laser-scanning blev der lavet en computermodel af Derbys forpoter, og en protese kunne opbygges som 3D-model. Skulle det have været gjort på gammeldags manér, havde det krævet mange, mange timers skulptørarbejde for hver gang en ny model skulle afprøves.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-15

Da de printede ben blev spændt fast med remme på Derbys forben, var han ikke længe om at regne ud, hvad de skulle gøre godt for. Hunden satte begejstret i løb, og i dag løber han dagligt tre kilometer eller mere sammen med sin ejer, Dom Potanova.

3d-printed-prosthetic-legs-deformed-paws-dog-derby-11

På videoen herunder kan man se Derby i løb. Siden videoen blev lavet, er der i øvrigt blevet fremstillet endnu tre udgaver af proteserne for at give en bedre løbestilling.

Kilde: Earth Porm

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top