Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

En nydelse for ørerne

Vi køber flere hovedtelefoner end nogensinde, og udvalget af forskellige typer og formål betyder, at mange i dag ikke nøjes med ét par.

Skrevet af / 13/11/2014 - 06:00
En nydelse for ørerne

Der var engang for ikke så længe siden, hvor hovedtelefon-markedet var ensartet og stillestående. Hovedtelefoner til hjemmebrug var sorte og kedelige, og lavet af den samme gamle garde, som havde lavet dem siden farfars tid. Og hovedtelefoner til brug på farten var enten de klassiske Porta Pro, eller også var de billigt skrammel, som fulgte med en musikafspiller, eller som man købte i supermarkedet.

For de bærbare hovedtelefoners vedkommende var det fremkomsten af iPod, der fik forbrugerne til at vågne op. Pludselig var der folk ude i byen, som havde hvide høretelefoner i ørerne og stod ud fra mængden. Og der gik ikke længe, før konkurrenterne tog kampen op, enten med bedre lydkvalitet eller mere interessant design.

I dag er der utallige mærker på markedet i alle prisklasser og farver. Mange mennesker ser af en eller anden grund ud til stadig at foretrække hvide hørepropper. Men mange har flere forskellige farver, der kan matche tøjet og anledningen. Propperne er blevet et accessory.

Det, der ændrede markedet for de store hovedtelefoner, var Dr. Dre og hans Beats-brand. Det viste, at hovedtelefoner ikke behøvede at se ud, som de altid havde gjort, men kunne være lækkert designet og have stærke farver. Genial og aggressiv markedsføring førte til, at de unge smed hørepropperne væk og købte hovedtelefoner, som matchede deres sneakers. Det viste også, at folk er villige til at bruge flere penge på hovedtelefoner, hvis man bare fortæller dem hvorfor.

Opkomlinger var ikke var længe om at hoppe på vognen, og nu er der absurd mange mærker og typer af hovedtelefoner i butikkerne.

Selv os oldtimere, der sidder hjemme ved anlægget med hovedtelefoner, har udviklingen nået. De konservative producenter har indset, at der ikke er nogen modsætning mellem at se godt ud og lyde godt. Se bare Sennheisers farverige Momentum eller Bowers & Wilkins’ sobre, læderklædte P7.

Vores anbefalinger
På de følgende sider finder du de hovedtelefoner fra 2014, som vi bedst kunne lide. Alle er varmt anbefalet, og hvilke nogle der vil være bedst for dig, afhænger af din smag, og hvilken type du foretrækker.

De forskellige hovedtelefontyper

Hørepropper (in-ear)
Den mest almindelige type, når man vil høre musik uden for hjemmet. De er lette at putte i lommen og stikke i mobilen, når man sidder i bussen og keder sig.

In-ear høretelefoner følger ofte med smartphones, men den svage kvalitet her har givet dem et dårligt ry. Vi anbefaler, at du opgraderer og mindst lægger et par hundrede kroner. Så får du meget bedre lyd, der er mere skånsom for hørelsen, og de sidder bedre og holder længere.

Afhængigt af hvor langt ind i øret de går, og hvilken type gummidutter der sidder på, kan de give mere eller mindre lydisolering. For at få god basgengivelse er det vigtigt, at de slutter tæt, så vælg et par hørepropper, hvor der følger gummidutter i forskellige størrelser med.

Halvdækkende hovedtelefoner (on-ear)
Hvis du vil have rigtige hovedtelefoner med hovedbøjle, men stadig kunne tage dem med dig, er halvdækkende det mest fleksible valg. De giver bedre lyd pr. krone end hørepropper og har ikke samme problem med komforten, som mange oplever med propperne. De sammenklappelige varianter behøver heller ikke at fylde så meget i tasken.

Så længe hovedtelefonerne har lukkede ørekopper, lækker de ikke særlig meget lyd. Men tænk på komforten i det lange løb. Hvis de ikke har bløde nok puder, eller hvis hovedbøjlen er for kraftig, kan ørerne føles svedige. Eller endda blive ømme ved længere tids lytning. Prøv dig frem!

Heldækkende hovedtelefoner (over-ear)
Det er gedigne sager, der kræver godt med plads, hvis du skal have dem med dig. Desuden er de ofte designet til at bruge med anlægget derhjemme og kan være for tungtdrevne til at virke godt sammen med en bærbar musikafspiller. Hvis altså du ikke køber en bærbar hovedtelefon-forstærker oveni, men det er nok overkill for de fleste.

Fordelen ved heldækkende hovedtelefoner er, at puderne ligger ind mod hovedet i stedet for ørerne, så de er også komfortable ved lange lytte-sessioner. Desuden er kopperne større, så der er plads til større elementer i dem, hvilket bl.a. gør det lettere at få dyb basgengivelse.

Sports-hovedtelefoner
Skal du ud og løbe eller svede i fitnesscenteret og vil gerne høre musik samtidig, kan det være uhensigtsmæssigt at bruge almindelige hovedtelefoner eller hørepropper. Dels sidder de ikke ordentlig fast, så de kommer til at sidde forkert eller falde ud. Og dels kan en regnbyge eller godt med sved faktisk ødelægge dem.

Sports-hovedtelefoner løser problemet ved at have ørebøjler eller andre anordninger, der kan holde dem på plads, og ved at være vandafvisende. Desuden er de ofte mere solidt bygget, så de kan tåle stød, eller at man kommer til at rykke i ledningen. Og så kan du skylle dem, når de er blevet beskidte og svedige.

GIGANTISK KONKURRENCE – Vind årets bedste produkter!

 

bwp7_990

Årets hovedtelefoner

Bowers & Wilkins P7

Enestående lydkvalitet

Bedre lyd for pengene er ikke let at finde. Bowers & Wilkins P7 er simpelthen nogle af de bedste hovedtelefoner, du kan sætte i din smartphone.
Denon AH-W150

Tre tusind kroner kan virke som mange penge for et par hovedtelefoner, men du skal betale en del mere for at få bedre lyd end fra Bowers & Wilkins P7. De er nemlig gode nok til at spille lige op med langt dyrere hovedtelefoner.

P7 er bærbare hovedtelefoner for feinschmeckere; de er smukt udført og minder om et håndlavet schweizisk armbåndsur. De skindklædte ørepuder lægger sig rundt om ørerne og giver rigelig åbning til de 40 mm store membraner. Puderne er lavet, så de holder membranerne præcis langt nok væk fra øret til, at luftrummet mellem ørekop og øre får hovedtelefonerne til at opføre sig som højttalere i et akustisk miljø. Altså et rigtigt rum.

Man bliver slået af, hvor åbent og levende musikken lyder. Detaljerigdommen er enorm, men samtidig er lydbilledet balanceret og sammenhængende. P7 giver måske ikke samme kick-ass bas som et par Beats, men de er klasser bedre i raffinement og gennemsigtighed. Sammenlignet med Sennheiser Momentum er lyden mere åben, og i forhold til Grado PS500 er der bedre sammenhæng.

Med P7 har Bowers & Wilkins lavet en vinder og de mest opsigtsvækkende hovedtelefoner i lang tid. Fejlfri kvalitet og fantastisk lyd gør dem alle pengene værd. Du kan spørge dig selv, hvorfor du skulle betale mere, eller om du omvendt ikke burde strække budgettet til små 3.000 kroner. Det kan blive det bedste køb, du har gjort i lang tid.

(01/14) LS
Karakter: 6
Pris: 2.899 kroner
Læs testen her

 

Denon_AH-W150_BL_O_1_990

Årets sportshovedtelefoner

Denon AH-W150 Exercise Freak

Trådløs triumf

Velsiddende høretelefoner med fremragende lyd uden ledningsrod. Hvad mere kan man forlange?

Denon AH-W150

Hvis man vil slippe for sammenfiltrede ledninger, er Denons høretelefoner med Bluetooth-forbindelse et tiltrækkende valg. De har et kort kabel bag nakken med en refleks, så man er synlig i mørke. Byggekvaliteten er fremragende, og batteriet holder ca. syv timer. Bøjlen har volumenkontrol og kontrol/mikrofon til telefonopkald. I æsken finder man også en praktisk bæretaske og silikonepropper i tre størrelser. Exercise Freak fås i sort, blå, gul eller pink.

Fordi de er så justerbare, sidder de sikkert og behageligt. En medfølgende app, Denon Sports, logger din træning via GPS, holder styr på kalorieforbruget, måler dine fremskridt og kobler dig på mapmyfitness.com for at dele resultater.

Desværre kan man ikke styre musikken eller justere lyden med app’en. Men det gør ikke så meget, for lydkvaliteten er rigtig god, og da propperne går ind i ørerne, får man god bas. Disse høretelefoner fungerer både fremragende til træning og rigtig godt derhjemme.

Med Denon AH-W150 kan du krydse alle kriterier for gode træningshøretelefoner af. De er solide og tåler sved. De er justerbare, komfortable og bliver siddende, når du træner. Du får en trænings-app med i købet. De har bas nok til at motivere til hård træning, men lyder også godt derhjemme. Desuden er de trådløse, så du ikke bliver viklet ind i ledninger.

Når resten er så godt, kan vi se igennem fingre med, at opkaldskvaliteten halter. Her er vores nye favorit-høretelefoner til træningen.

(5/14) JE
Karakter: 5
Pris: 700 kroner
Læs testen her

 

Supra Nitro 008_2_Black_Plugs_With_Mic_990

Årets in-ear hovedtelefoner

Supra Nitro In-Ear

Imponerende høretelefondebut

Smarte funktioner, god anvendelighed og fremragende lyd gør Supras første hørepropper til vindere.

Supra Nitro In-Ear

I halshøjde på højre ledning sidder en kontrol/mikrofon, der føles usædvanlig godt bygget og har både volumenkontrol og multifunktionsknap. Det, der adskiller den fra den gemene hob, er en kontakt på bagsiden, hvor man kan vælge Apple eller Android/Windows Phone.

Det er den eneste kontrol/mikrofon, vi kender, der duer til både iOS, Android og WP. Ellers plejer det at være separate modeller, hvilket er en plage, når man jævnligt skifter imellem forskellige telefoner.

Mikrofonen, der er lavet med MEMS-teknologi, har 360 graders optagelse og er beregnet til brug i støjende omgivelser. Ifølge producenten er Nitro også kompatible med HD Voice, som er en teknologi for bedre lydkvalitet på mobilnettet, der er ved at blive indført af de nordiske telefonoperatører. De fleste moderne smartphones understøtter allerede HD Voice, men så skal man have det rigtige abonnement og en god mikrofon. Som her.

Supras første forsøg udi høretelefoner kunne ikke være meget mere vellykket. De har fokuseret på funktioner som kludderfri og slidstærk ledning, støjreducerende mikrofon, der giver god telefonlyd, og en kontrol/mikrofon, der helt unikt virker med alle smartphones.

De har heller ikke glemt lyden. Med gode volumenressourcer, afgrundsdyb bas og en varm mellemtone, der giver et dejligt nærvær til musikken, er Supra Nitro blandt de allerbedst lydende in-ear høretelefoner i prisklassen.

(6/14) JE
Karakter: 5
Pris: 850 kroner
Læs testen her

 

Audio technica ATHANC7b_990

Årets støjreducerende hovedtelefoner

Audio Technica ATH-ANC7b

Forretningsrejsendes bedste ven

Ikke så meget bøvl, bare god lyd og effektiv støjreduktion til en rimelig pris.

Audio Technica ATH-ANC7b

Takket være den fleksible bøjle sidder ANC7b komfortabelt på hovedet uden at trykke for meget. Ørekopperne er forholdsvis små, så hvis man har store ører, er det muligt, at de klemmer og ikke slutter så tæt, som de burde.

Ledningen er ikke aftagelig, så hvis man bare vil bruge dem til at få ro, er den lidt i vejen. Men det er let at finde knappen til støjreduktionen, så man ikke behøver at tage dem af. Støjreduktionen fungerer glimrende på de frekvenser, man normalt vil have dæmpet, såsom suset på flyvemaskinen og irriterende motorstøj. Rart nok introducerer hovedtelefonerne ikke en egen lyd med støjreduktionen på. Men lyden bliver lidt skarpere, når den aktiveres.

Lydbilledet er balanceret og har en behagelig varm og fyldig klang. Diskanten er præcis, mellemtonen ren og åben, og bassen potent uden at være overdrevet. Men hovedtelefonerne er tungtdrevne, så man kan ikke spille voldsomt højt.

Audio Technica ATH-ANC7b er direkte konkurrenter til Boses klassiske QuietComfort. De er henvendt til forretningsrejsende, der vil have noget praktisk og diskret uden besvær. De sidder behageligt på hovedet og er lette at bruge. Man får de adaptere, der er brug for, men bæretasken fylder, fordi de ikke kan klappes sammen.

Lyden er balanceret og passer godt til dynamisk musik, selv om man ikke kan skrue så højt op. Støjreduktionen virker fint og påvirker ikke musikken nævneværdigt.

(3/14) JE
Karakter: 5
Pris: 1.800 kroner
Læs testen her

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Skullcandy: GROM-lyd til børneører

Endnu bedre Accentum fra Sennheiser

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

Prisbillige hørepropper fra Redmi

Hørepropper: Audio-Technica lover creme til øregangene

Hovedtelefoner afkoder din hjerne

0
Scroll to Top