Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

nyhed

Svensk højttalerhåndærk

XTZ er kendt for høj kvalitet til meget konkurrencedygtige priser. Indtrykket blev yderligere bekræftet da vi var på besøg.

Skrevet af / 12/12/2017 - 08:45
Svensk højttalerhåndærk

Når det handler om at bygge højttalere med en meget god lydkvalitet til en spiselig pris, er det svært at komme uden for svenske XTZ, som produceres i Kina, men udvikles på XTZs hovedkontor i Torup, Sverige.

Vi ved, hvordan vi udvikler højttalere med en god ydeevne, og når vi sætter prisen, tager vi os ikke dyrt betalt,” siger chefkonstruktø Olle Eliasson.

Beryllium

Der spares imidlertid ikke på komponentkvaliteten. For eksempel kan gulvmodellen 99.36 og stativhøjttaleren 99.25 LCR opgraderes med berylliumdiskant fra Seas og et tilpasset delefilter med Mundorf-komponenter. Beryllium er et hundedyrt materiale, men efterspurgt for sine fremragende egenskaber for diskantgengivelse.

XTZ tilbyder opgradering af sine 99-serie-højttalere til berylliumdiskanter. For ca. 4.000 kr. Pr. højttaler får du berylliumdiskant samt et særligt delefilter. Her ses XTZ 99.25 LCR med berylliumdiskant, mens gulvmodellen 99.36 ved siden af har den oprindelige bånddiskant. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

“Vi har længe tilbudt denne opgradering, hvor kunden kan bestille et sæt berylliumdiskanter og delefilter, og udskifte selv. Men nu tilbyder vi for første gang højttalere, hvor denne opgradering er installeret af os på forhånd.”

Olle Eliasson er chefkonstruktør hos XTZ. Foto: XTZ

 

Håbet er, at også folk, der finder det skræmmende at ændre indmaden på deres egne højttalere, skal kunne få glæde af den bedre lyd, man får gennem beryllium. Opgraderingen koster ca. 4.000 kroner pr højttaler, hvilket er, hvad de fleste high-end-levenrandører forlanger for enkelt berylliumdiskant som erstatningsenhed.

Sådan ser beryllium-sættet ud, når du efterbestiller det. Foto: XTZ

 

“Beryllium er vældig dyrt, men selve opgraderingen laver vi stort set til kostpris,” siger Olle.

Et par gulvstående 99.36 i standardudgave med bånddiskanter koster knap 13.000 kroner. Med berylliumdiskanter monteret fra fabrikken lander prisen lige under 20.000 kroner. Spændende!

Divine Alpha

Det var imidlertid ikke 99-serien, der blev demonstreret under besøget. Det blev i stedet flagskibet Divine Alpha. Et par monstrøse højttalere, der overtager pladsen efter den glimrende Divine Alpha 100.49. Der er stræbt efter perfektion i hver detalje. Prisen er over 60.000 kroner, men XTZ påstår, at de skal kunne konkurrere med højttalere til den dobbelte pris.

XTZ Divine Alpha har fået nye højttalerterminaler vippekontakter til at justere lyden. Forgængeren brugte “jumpere”. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

De to 10″ basenheder fra SEAS har aluminiumschassis, og er designet til at klare et højt lydtryk med meget lav forvrængning. Det er også dem, der er er årsagen til de store kabinetter, som XTZ har udviklet efter egne 3D-tegninger for lavest mulige forvrængning uden parallelle indre flader for at forhindre stående lydbølger inde i kabinettet.

Det er dog i mellemtone- og diskantområdet, magien findes – med keramiske Accuton-enheder, som har minimal forvrængning og en egenresonans på den anden side af delefrekvensen.

Mellemtonen og diskanten i XTZ Divine Alpha er keramiske fra Accuton. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

Forgængeren var rigtig god, måske den bedste i sin klasse. Men vi har lært siden da, og en af tingene er, at basresponsen er mere tilpasset til et normalt lytterum. Hvor forgængeren målte næsten perfekt, så længe rummets indvirkning ikke blev regnet med, har den nye model fået en basjustering på bagsiden af højttaleren. Når omskifteren er i den nederste position, vil rulle svag af lidt længere op i frekvensområdet, hvorpå rummets indflydelse vil forstærke bassen, så man alt i alt får en så glat frekvensgangs som muligt i en almindelig stue. Dette gør også højttaleren mere placeringsvenlig i forhold til bagvæggen. Divine Alpha behøver ikke at stå langt ud på gulvet,” siger Olle.

Men når basjusteringen er i den øverste position, bliver dybbassen derimod mere udstrakt, så højttaleren passer bedre i store rum – og til dem, der ønsker mere dybbas.

Stativhøjttaleren Divine 100.33 er kommet i opdateret udgave, som matcher gulvmodellen Divine Alpha. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

Lyddemo

Olle Eliasson og teknologi- og udviklingschef Hampus Morberg gav mig en overbevisende demo af højttalere.

Klassisk musik blev gengivet med et stort lydbillede, hvor det næsten føltes som om, at væggene i lokalet var fjernet. Et meget velopløst og luftigt lydbillede med en transientgengivelse, der kun opnås fra rigtige high-end højttalere. Og vel er 60.000 kroner mange penge, men i denne sammenhæng virker prisen mere end rimelig. Dvoraks 9. symfoni er et kanonflot stykke, ikke mindst sidstesatsen, Allegro con fuoco, som jeg fik demonstreret. Og med Divine Alpha fik jeg musikken helt under huden. Fantastisk.

Også rock leverede varerne i form af Rammsteins Dalai Lama. Ikke blot lød de tunge rytmer solidt, spændt op imod en kraftig væg af guitarer. Men at høre vokalist Till Lindemann så detaljeret og tydeligt er næsten angstfremkaldende!

XTZ Divine Alpha er en stor højttaler i high-end-klassen. Her drives den af en prototype på en ICEpower-forstærker fra XTZ, med Arcam SR250 som forforstærker. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

“Hvilken slags forstærker spiller du på?”

“Åh den? Det er faktisk en prototype på vores egen effektforstærker med ICEpower-indmad.”

“Som koster?”

“Lige under fire tusind kroner…”

“Du godeste!”

 

Hjemmebio

Men dagen bød ikke kun på stereooplevelser. I hjemmebiografen stod nemlig et sæt fra XTZ Cinema-serien. Sættet bestod af M6 i front, center – og flere på loftet til atmos-oplevelse, samt S5-baghøjttalere. Subwooferne var to giganter, kaldet 3 x 12, med tre kraftige 12″ basser i hver! Til at drive højttalerne var en surroundmodtager fra Arcam forbundet med rumkorrektion fra svenske Dirac.

Det bliver hedt om ørene, når XTZ Cinema står for lyden. De voldsomme subwoofere med tre 12″ basser var der for øvrigt to af: en på hver side. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

De filmklip, der blev spillet, gav et lille indblik i, hvad Cinema-serien er i stand til. Jeg havde aldrig set Atmos-versionen af Gravity før, og måtte konstatere, at man klart bliver draget mere ind i handlingen her. I verdensrummet er der ingen mening med begreber som op og ned, og det understreges med atmosfærisk lyd, der omgiver os helt: forfra, bagfra, fra siderne og oppefra. Der mangler bare lyd fra gulvet!

Vi spillede også et DTS:X musikspor, nemlig Cymatics af Nigel Stanford. Det er elektronisk musik, hvor man videoen afspiller musik gennem materialer, og ser på, hvordan alting opfører sig under påvirkning af lyd. Råsejt! Selve musikken er helt ok, men i DTS:X har vi en ekstra oplevelse af den nye dimension. Og XTZ-biografen har styrer dynamikken med fast hånd hele vejen.

Det nye medlem af Cinema-serien, M8, er en solid højttaler. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

Stor model

Forresten har XTZ for nylig lanceret en større højttalermodel i serien, nemlig M8. Den er enorm, og er tilgængelig som fronthøjttaler (ca. 17.000 kroner parret) samt en centerhøjttaler (ca. 8.500 kr). Den findes desuden som gulvhøjttaler, M8 Tower, der koster ca. for $ 22.500 for et par.

Og så er der Atmos-modellen S2 Atmosphere, til ca. 3.000 kroner for et par. Den kan også bruges som baghøjttaler i et lille rum.

Den let skrånende S2 Atmosphere er ideel som en Atmos-højttaler, med koaksialenhed, hvor diskanten er placeret midt i midten af bassen. Foto: Geir Gråbein Nordby, L&B

 

Efter at have fået en rundvisning i lokalerne og set på og lyttet til nye højttalermodeller er der ingen tvivl om, at XTZ stadig skal regnes med, når det handler om et godt forhold mellem lydkvalitet og pris.

Ved en senere lejlighed vil vi naturligvis gerne finde ud af, nøjagtig hvor godt flagskibet Divine Alpha er.

xtz.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

Et kig ind i Harmans helligste

Rauna er tilbage

0
Lyd & Billede
Scroll to Top