Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

High-end DAC med menneskevenlig teknik

Pavane fra Metrum Acoustics er ikke opbygget over en standard DAC-chip, men derimod en specialudviklet kreds "baseret på den menneskelige måde at opfatte musik på".

Skrevet af / 19/01/2015 - 12:30
High-end DAC med menneskevenlig teknik

Hollandske Metrum Acoustics chefingeniør Cees Ruijtenberg sværger til digitalkonvertere uden oversampling, da han hævder, at oversampling påvirker musikken på en unaturlig måde. Dermed går han imod den gængse opfattelse.

Til DAC’en Pavane har Cees derfor ikke benyttet en standard DAC-chip fra en tredjepartsproducent som Texas Instruments, Analog Devices, Sabre eller lignende, men i stedet udviklet sit helt eget modul “med nye innovative teknikker, som er mere baseret på den menneskelige måde at opfatte musik på, end på tekniske målinger.” Og dette endda på en grå januardag!

Pavane-Silver
Sådan ser Metrum Pavane ud i sølvfinish.

Pavane indeholder otte moduler med den nye “Transient”-teknologi. Signalet fra hver kanal bliver opdelt i separate datastrømme, og behandles af Metrums egen FPGA korrektions-chip. Resultatet skal angiveligt være en ekstremt høj linearitet helt ned til -140 dB, som giver Pavane et dynamikområde på 24 bit. Med sin dobbelte monokonstruktion har DAC’en en kanalseparation på 120 dB over hele frekvensområdet, hvilket skulle bidrage til “en fejlfri placering af instrumenter”.

Pavane-Open
Såkaldt Transient-teknologi gemmer sig under låget.

Intet er sparet i bestræbelsen på at placere produktet i den absolutte DAC-elite. Det er store ord fra Metrum, som også understreger, at det var lidt af en udfordring at fremstille en DAC, som var mere musikalsk end Metrums egen økonomimodel Octave og samtidig mere åben end deres hidtige topmodel, Hex.

Bløedere udseende
Metrum Acoustics er gået nye veje, hvad angår det visuelle indtryk, og det lidt stramme industrielle design på Octave og Hex er erstattet af et rundere, mere kurvet kabinet i aluminium, der er dæmpet indvendig med en dobbelt ramme, som gør Pavane så godt som immun overfor udvendige vibrationer. Top-pladen er en sandwich-konstruktion af stål og hærdet glas.

Udstyr
Man kan ved hjælp af fjernbetjeningen skifte mellem indgangene på afstand, men lydniveauet kan ikke justeres. Indgangene omfatter AES/EBU, USB, optisk og koaksial, og udgangene er både balanceret XLR og ubalanceret RCA. Pavane fås i sort og sølvfinish.

Prisen er sat til EUR 5.000 (37.500 kr.), men den danske distributør, Mindtech Audio sælger den til 32.490 kr i januar.

metrum-acoustics.nl

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top