Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nu er de blevet moderne

Forstærkerne har fulgt med tiden, og mange af dem kan nu sluttes til trådløse multirumssystemer. Det gælder også dem med surround-sound.

Skrevet af / 05/12/2016 - 06:00
Nu er de blevet moderne

Mens verden blev stadig mere trådløs – også når det gælder højttalere – haltede forstærkerne bagefter. Forstærkerproducenterne henvendte sig til gammeldags lyd-entusiaster, mens andre måtte betjene mere moderne mennesker.

Det var før. Nu er forstærkerne også blevet fremtidsrettede. Digitale indgange er blevet almindeligt, og mange kan betjenes fra mobilen, streame musik direkte fra internettet og desuden kobles trådløst til et multirums musiksystem. Dermed får man superfed lyd i stuen, mens lyden forlænges trådløst til andre rum i huset.

 

Streaming

Trådløs lydafspilning er nærmest blevet en forudsætning for mange. Musik-streaming begyndte for alvor med Spotify, der nu har fået konkurrence fra bl.a. Tidal og Apple Music.

Mange forstærkere har streaming indbygget i form af enten Ethernet-tilslutning til husets netforbindelse eller trådløst til hjemmets Wi-Fi-netværk. Små streaming-enheder som Apple TV eller Chromecast løser problemet for dem, hvis forstærker ikke understøtter streaming. Men flere og flere forstærkere kommer med det indbygget, og priserne starter omkring 3.000 kroner for en trådløs forstærker.

Det indebærer også, at man må stille større krav til brugervenligheden. For hvad er pointen med en forstærker, der i teorien kan alt, hvis man ikke kan finde ud af at bruge den?

På brugervenlighed er det Sonos Connect:Amp, der sætter standarden, men du vil bemærke, at den ikke er med i årets kavalkade. Det er, fordi den er blevet overgået i lydkvaliteten af konkurrenter fra bl.a. Bluesound og HEOS.

 

High-end forstærkere

Ligesom tidligere har vi også taget en håndfuld high-end forstærkere med – forstærkere, der er lavet til at løfte lydoplevelserne til de ypperste højder. Og der er ingen af dem, der ikke har digitale indgange. Selv rørforstærkeren fra Audio Research har digitalindgange bagpå, mens den kæmpestore Gryphon Diablo tilbyder det som ekstraudstyr.

 

Surround

I år har vi ikke testet surround-receivere nok til at have dem som separat kategori. Derfor finder du dem sammen med stereoforstærkerne. Hvad enten der er to eller syv kanaler, drejer det sig trods alt om at blæse lyd ud gennem højttalerne. Og også surround-receiverne skal spille musik. De kan alle streame musik over netværket, nogle har multirumsfunktionalitet, og alle har flere digitale indgange, end du har brug for.

 

Vores anbefalinger

På de følgende sider finder du de forstærkere fra 2016, vi bedst kunne lide. Hver og én er blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales til alle, der vil have god lyd.

Alle opgivne priser er baseret på gennemsnitlige markedspriser pr. oktober 2016.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste forstærkere og receivere:
Heos Amp
Yamaha R-N602
Hall Audio 2x8W
Denon PMA-2500NE
Pioneer A-70DA
Naim NAC-N 272 og NAP 250 DR
Denon AVR-X2300W
Audio Research GSi75
McIntosh C47 og MC152
Devialet Expert 1000 Pro

 

 

Årets bedste surround-receiver

aaretshemmabioreceiver_yamaha_rx-v781_990

Surround-receiver: Yamaha RX-V781

Det ser ud til, at Yamaha for alvor har knækket hjembio-koden, da de endnu en gang løber med guldet.

I dag skal en hjemmebio-receiver understøtte alle mulige musik- og videoformater, og det gør RX-V781 da også. Desuden har den MusicCast, som er Yamahas multirumsløsning: Her kan du tilslutte en række kompatible lydprodukter i hver sit rum, koble dem til hjemmenetværket og lad dem spille sammen til én stor fest af lyd.

MusicCast er efterhånden blevet rigtig godt og findes i en lang række Yamaha-produkter. Systemet understøtter de fleste populære musik-streaming-tjenester, men pr. november 2016 endnu ikke Tidal og Apple Music.

Receiveren er klassens eneste med multikanals analogudgang til tilslutning af effektforstærker. Det er også den eneste 7.1-receiver, vi kender, der automatisk skifter mellem opsætning til Atmos og 7.1 surround. Du kan altså have et 7.1 højttaler-setup og desuden montere to højttalere i loftet, og anvende i alt ni højttalerudgange.

Hvis filmen har Atmos-lydspor, vælger du Dolby Surround på receiveren, og den bruger så Atmos-højttalerne og kobler de ekstra baghøjttalere fra. Ved film og musikudgivelser med 7.1-lydspor vælger du f.eks. lydindstillingen Straight, og lyden bliver så almindelig 7.1, mens Atmos-højttalerne slås fra. Et godt kompromis, når man kun har syv kanaler at rutte med.

Yamaha anvender YPAO-rumkorrektion, der kan kalibrere lyden for flere placeringer i rummet samtidig. Skærmmenuen er god, omend med en lidt uddateret brugerflade.

Lydkvalitet
RX-V781 har mere kraftoverskud end konkurrenterne. Dialogerne er mere massive, der er mere kontrol over lydeffekter som skud og eksplosioner, og hvor nogle af konkurrenterne har en tendens til krasse dialoger, får stemmer en blødere og varmere behandling her. Yamaha er nærmest som en Denon-receiver på steroider, og det er noget, vi kan lide!

Film med Atmos-lydspor bliver mere medrivende, når lyden også kommer ovenfra. Regn, der falder; folk, der står på toppen af bygninger og råber; en helikopter, der drøner hen over vores hoveder; det hele bliver mere underholdende. Filmmusikken bliver også større, våben brager højere – alting lyder i det hele taget federe end på konkurrenterne i prisklassen.

Pris: 6.399 kroner
Web: yamaha.dk
Samlet vurdering (1-6): 6
Læs testen her

 

 

Årets bedste trådløse forstærker

aaretstrdlforst_bluesound-powernode-2_990

Trådløs forstærker: Bluesound POWERNODE 2

Glem konkurrenternes diffuse og anæmiske klang. Her er streaming-forstærkeren, der kan slå de andre i gulvet.

Bluesound er NAD’s søsterselskab og deres våben i kampen mod Sonos, Samsung og andre multirumsproducenter. På anden generation af deres trådløse forstærkere er der mange forbedringer at spore både med hensyn til design og brugervenlighed. Sammenlignet med forgængeren er POWERNODE 2 en kompakt sag med afrundede kanter og knapper til betjening på toppen.

Udbuddet af musiktjenester er godt, bl.a. med både Spotify og Tidal, og man kan også afspille højopløste 24 bit musikfiler fra USB-harddisk eller netværk. Bluetooth er rart, og tv’et kan tilsluttes via optisk indgang. Hvis du har en pladespiller, kan den sluttes til den analoge indgang – dog med en pladespillerforstærker imellem.

Hvad lyden angår, er denne type produkter normalt ikke forvænt med topkvalitet, og slet ikke når vi taler kræfter. Men her brillerer Bluesound-forstærkeren med et seriøst fundament og tyngde bag såvel stortrommer som klavertoner og guitarspil. Der er masser af snert, og kvindelige sangstemmer lyder større og mere følelsesfulde end på konkurrenter fra f.eks. Sonos og HEOS.

Det mærkes også, at forstærkeren har højere opløsning og skildrer klangstrukturer i tonerne bedre. Lydbilledet er både stort og præcist, og betydelig mere nærværende end med de nærmeste konkurrenter.

Hiphop og R&B gengives med god snert og tyngde, og man kan spille overraskende højt, før højttalerne eller forstærkeren går i kompression. Der er rigeligt med dynamisk overskud, så du skal ikke hænge dig i, at den på papiret kun har 2 x 60 watt.

Men også på klassisk musik formår Bluesound at engagere. Hør f.eks. Anne Sofie von Otters fortolkning af Schuberts “Ave Maria”, som får mere stilhed bag tonerne og en klar, tydelig vokal. Jazz tages ligeledes i stiv arm, f.eks. Lars Danielsson og Mathias Eicks “II Blå”. Her kan vi høre overtoner, som vi savner på konkurrenterne, mens bassen anslås stramt og præcis. Selv high-end entusiaster må indrømme, at det er godt.

Her får du en kompakt trådløs forstærker, der lyder som ægte hi-fi på højt niveau.

Pris: 5.999 kroner
Web: hifiklubben.dk
Samlet vurdering: 5
Læs testen her

 

 

Årets bedste forstærker, topklasse

aaretsforsttoppklass_yamaha-a-s1100-_990

Integreret forstærker: Yamaha A-S1100

Denne forstærker fra Yamaha er en mester i at grave musikalske detaljer frem, men kræver sit af det tilhørende udstyr.

A-S1100 er den seneste i rækken af stereoforstærkere fra Yamaha, der virker klart inspireret af topmodellen A-S3000. Alt ved A-S1100 oser af kvalitet. Den har et tydeligt retro-præg over sig med klassiske VU-metre og tidsrigtige knapper. Fronten er i børstet metal med højglanslakkerede sideprofiler i ægte træ, og den fås i både sort og sølv.

Forstærkeren vejer hele 23 kg, godt hjulpet af en kraftig ringkernetransformator og symmetrisk opbyggede kredsløb med MOSFET-transistorer. Yamaha opgiver effekten til 95 watt pr. kanal i 8 ohm og 160 watt i 4 ohm.

Musikalsk og raffineret
“Wow! Her er der mere klang i klaveret på Adeles ‘Hello’,” udbryder Geir under testen. Og de andre er enige: Yamaha-forstærkeren har et helt andet format over præsentationen end konkurrenterne. Lyden er varm og forførende, og mere engagerende end på tilsvarende forstærkere. Adele kommer tættere på og stråler ud fra højttalerne med sit glasklare omkvæd, uden at det bliver hårdt eller spidst. Man kan også lettere høre, hvad Hozier synger om i “Take Me to Church”.

Yamaha tegner et mægtigt lydbillede op fuld af dybde og detaljer, og med større nærvær og engagement end konkurrenterne i prisklassen. Men manglen på digitale indgange gør, at man skal have en førsteklasses signalkilde og/eller DAC for at udnytte forstærkerens potentiale, hvilket forøger prisen.

“Jeg er nu ikke i tvivl. Hvis jeg skulle bruge mine egne penge på en af de her forstærkere, skulle det være Yamaha,” siger Lasse. Men Pioneer A-70 er en stærk udfordrer. Efter gentagne lytteprøver nåede vi dog frem til, at Yamaha A-S1100 har det største lydmæssige potentiale, hvis den fodres med et førsteklasses analogt signal fra en rigtig god DAC eller musikafspiller.

Pris: 12.789 kroner
Web: dk.yamaha.com
Samlet vurdering (1-6): 6
Læs testen her

 

 

Årets high-end forstærker

aaretsforsthighend_diablo_300_990

High-end forstærker: Gryphon Diablo 300

Din sjæl vil forlade kroppen ved mødet med denne mørkets fyrste.

Det er ikke underligt, at danske Gryphon kalder deres største integrerede forstærker Diablo. Det er et massivt rovdyr på hele 38 kilo, der skovler 300 watt ud med samme lynhurtige kraft som en Formel 1 motor. Et gedigent kraftværk med evnen til at sparke liv i selv de kedeligste højttalere.

Det er en opgave, som kun de allermest potente forstærkere magter. For der skal muskler til at drive store højttalere, især i store rum, og er der én ting, denne djævelsk kompetente forstærker kan, er det netop dét. Men den kan meget mere.

Udskiftelig digitalkonverter

Her har Gryphon nemlig slagtet deres 200.000 kroners DAC – Kalliope – og sat DAC-kredsløbene herfra ind i et modul, der passer ind i Diablo 300 og monteres fra bagsiden. DAC’en understøtter både musikfiler med PCM op til 24 bit/192 kHz og DSD op til DSD256 (DSD512 på Windows), så man kan afspille musik fra streaming-tjenester som Tidal HiFi, 2L eller HDtracks, der som minimum tilbyder 16 bit PCM-filer. Det samme, som vi er vant til fra cd-formatet.

Vinylnostalgikere og nyomvendte entusiaster kan vælge Gryphons RIAA-kort til Diablo 300, hvilket giver forstærkeren pladespillerindgang til MM- og MC-pickup’er.

Gryphons forstærker evner det kunststykke at være kraftig, dynamisk, luftig og raffineret på samme tid. Det er noget, vi forventer af dyre for- og effektforstærkerkombinationer, men normalt ikke af integrerede forstærkere.

Det format, musikken får gennem Diablo 300, minder også mere om dyrere forstærkerkombinationer. Samtidig slår præsentationen af musikken dig ikke i ansigtet, men antager den fine tredimensionalitet, der skaber magi i stuen, som kun et velbalanceret anlæg med en virkelig vellykket forstærkerkonstruktion kan.

Bedre end det meste

Selv uden den indbyggede DAC er Gryphon Diablo 300 et af de bedste køb for dem, der leder efter den ultimative forstærker. Den, der skal kunne spille i 20 år og tackle alt. Den er ikke billig, men de bedste ting i livet er enten gratis eller meget dyre. Der er ingen mellemvej, heller ikke her.

Føjer man Gryphons DAC til regnestykket, ryger prisen i vejret, men så får man nok også den mest vellydende digitalkonverter i nogen forstærker, vi kender. Kombinationen giver en totaloplevelse som få andre og fremtidssikrer ejeren, hvad angår opgradering af DAC’en – samtidig med at det vil være svært at overgå denne integrerede forstærker i en overskuelig fremtid.

Pris: 120.000 kroner
Web: gryphon-audio.dk
Samlet vurdering: 6
Læs testen her

 

 

Tre hurtige tips

Watt og deslige
Effekt er som hestekræfter. Det er bare et tal, hvis det ikke sættes ind i en sammenhæng. Derfor er det ikke let at sige, om du har brug for 50 eller 150 watt.

Et godt udgangspunkt er at se på, hvor højt du har brug for at spille, hvor stort rummet er, og hvor effektive højttalerne er. Spørg i butikken, for højttalere med en følsomhed på 85 dB og 4 ohm belastning suger væsentlig mere kraft ud af en forstærker end tilsvarende højttalere med en følsomhed på 90 dB og 8 ohm belastning.

Har du brug for en DAC?
Med flere og flere digitale lydkilder stiger behovet for digitale indgange. Mange forstærkere har en indbygget digitalkonverter – DAC – som accepterer alle digitale lydkilder og understøtter højopløste lydfiler (24 bit og mindst 96 kHz) via en af digitalindgangene. F.eks. USB-indgangen, som man slutter den bærbare til, når man bruger Spotify eller Tidal som kilde i musikanlægget.

DAC’er findes også uden forstærker for dem, der foretrækker fleksibiliteten ved separate komponenter.

Pladespillerindgang
Da cd-salget tog fart, forsvandt pladespillertilslutningen fra forstærkerne. Nu er den i høj grad tilbage, fordi vinylsalget er steget igen. Er du en af dem, der spiller lp’er, gør du klogt i at tjekke, hvilken slags pladespillerindgang forstærkeren har. Det mest almindelige er indgang til pladespillere med MM-pickup (Moving Magnet), mens andre har indgang til MC-pickup (Moving Coil) og enkelte til begge typer.

Entusiaster foretrækker som regel en separat pladespillerforstærker, men for de fleste af os duer den indbyggede fint.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

0
Lyd & Billede
Scroll to Top