Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets bedste lydkilder

Kategorien lydkilder er under konstant udvikling og spænder lige fra radioer og pladespillere til topmoderne musik-streamere og digitalkonvertere.

Skrevet af / 13/11/2015 - 06:00
Årets bedste lydkilder

Du kan have de største højttalere, den fedeste forstærker eller de vildeste hovedtelefoner, men uden en lydkilde kommer der ikke gang i musikken. Lyden er stadig nødt til at komme et sted fra, og hvad enten det er fysiske skiver, traditionelle radioudsendelser eller downloadede musikfiler, så spiller kvaliteten af lydkilden en vigtig rolle for, hvad du rent faktisk får at høre. Det er trods alt her, det hele starter!

Streaming og smartphones er hovedårsagen til, at hi-fi-landskabet ser dramatisk anderledes i dag end for fem år siden. Med moderne musiktjenester som Spotify, Tidal, Apple Music osv. er vores yndlingsmusikere og -albums kun et knaptryk fra playlisten.

Behovet for at have fysiske medier stående hjemme på hylden er drastisk reduceret, og selv de mest konservative hi-fi-producenter har indset, at de er nødt til at tilpasse sig vores nye lyttevaner ved at tilbyde moderne, brugervenlige lydkilder.

 

Netværksafspillere

En netværksbaseret musikafspiller er på mange måder cd-afspillerens arvtager. I stedet for fysiske plader henter den musikfilerne fra en harddisk eller fra online streaming-tjenester, og den kan betjenes fra mobil eller tablet. Musikafspilleren har som regel sin egen interne D/A-konverter og kan dermed kobles direkte til dit eksisterende stereoanlæg.

De bedste musikafspillere kan spille alt fra komprimeret MP3 over cd-kvalitet og helt op til studie master-kvalitet (24 bit).

 

DAC: Fra digitalt til analogt

Alle digitale lydprodukter, hvad enten det er computere, smartphones, tv’er eller dedikerede digitale musikafspillere, er afhængige af en digital-til-analog konverter (DAC), som oversætter de digitale signaler til analog lyd. DAC’en spiller en vigtig rolle for den lydkvalitet, du hører, og udvikling sker i et rivende tempo. Målet er at reducere såkaldt jitter, dvs. digital forvrængning, der opstår i konverteringsprocessen.

En god DAC kan bruges til at forbedre lyden fra alle digitale kilder, og heldigvis findes der et rigt udvalg af DAC’er i alle prisklasser.

 

Pladespillere

Mens nogle fysiske medier er på vej på pension, har andre fået en renæssance. De traditionelle pladespillere rider for tiden på en retro-bølge med stigende popularitet, også blandt den opvoksende generation af musiklyttere. Skyldes det den analoge lydkarakteristik, de store pladecovers eller den andægtige følelse af at spille en lp fra start til slut? Sandsynligvis alle tre ting!

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste Lydkilder:

De er alle blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales.

 

KONKURRENCE: Vind “Årets Bedste”-produkter

 

Årets bedste radio

 Tivoli-Audio-PAL+

Tivoli Audio PAL+ BT

De små Tivoli-radioer skuffer sjældent. Med klassens bedste lyd bliver det heller ikke denne gang.

De små Tivoli-radioers succes er ikke tilfældig. De har knust alle fordomme om, hvor godt små radioer kan lyde. Den bærbare udgave er for længst blevet digital med FM- og DAB+ radio, og hvis man vælger PAL+ BT-versionen, kan man også streame musik til den fra mobilen.

Radioen kommer med indbygget genopladeligt batteri, der holder i op til 16 timer, og den kan styres med den medfølgende fjernbetjening. Man kan også tilslutte en analog lydkilde samt hovedtelefoner.

Som ventet er lyden god, hvad enten man streamer eller hører radio. Den lille højttaler er godt balanceret, og PAL+ håndterer bas lige så godt som mellemtone og diskant. Lydbilledet er klokkeklart for en så lille radio, og mellemtonen gør stemmer rigtig godt fokuseret. Klangen er fyldig, omend ikke så kraftig som på Pinell GO+, men man kan skrue ret meget op, før lyden begynder at skurre.

Den bærbare Tivoli-radio spiller lidt bedre end de andre i testen, og med et stort, tydeligt display er den nem i brug. Hvis man ikke har behov for streaming, findes den samme radio i en version uden Bluetooth til ca. 500 kroner mindre

Samlet vurdering (1-6): 5
Pris: 1.999 kroner
Web: tivoliaudio.com
Læs testen her

 

 

Årets bedste musikafspiller

 Marantz_NA6005_champ_skrå

Marantz NA6005

Marantz NA6005 lyder simpelthen fantastisk og hæver overliggeren for de andre afspillere i prisklassen.

At Marantz kan lave musikafspillere, er ikke noget nyt: Vi har tidligere høstet erfaringer med topmodellen NA11SE, som lydmæssigt er en drøm i high-end klassen og en af vores definitive favoritlydkilder.

I forhold til dette nærmest skudsikre, tredobbelt pansrede flagskib er NA6005 en letvægter, men det er tydeligt, at de to afspillere deler noget af den samme DNA. Designsproget er det samme, brugerfladen er magen til, og det samme gælder flere af de tekniske løsninger. Bl.a. brugen af HDAM-udgangstrin og et forstærket chassis, hvor kredskortene er fastgjort med kobberskruer – alt sammen løsninger, som Marantz sværger til for at få den bedst mulige lyd.

Brugervenlighed
Marantz’ afspiller får let kontakt med netværket og styres nemt ved hjælp af en egen app til iPhone og iPad.

Du kan vælge at sende musikken direkte fra tablet via AirPlay eller Bluetooth, men der er også indbygget understøttelse af Spotify (Tidal kommer senere) såvel som de fleste lydformater afspillet via netværk (DLNA). NA6005 har desuden en volumenstyret hovedtelefonudgang, som ovenikøbet lyder meget fint.

Lydkvalitet
Wow, det var straks noget andet, fortæller testpanelets ansigtsudtryk, idet vi udveksler blikke efterfulgt af brede grin. Efter et par lidt dovne præsentationer er Marantz et frisk pust! Her er der mere af det hele: Dylans stemme vågner til live, der er ordentlig dybde og dynamik i lydbilledet, mere smæld på guitaren og en øredøvende stilhed mellem tonerne, der dør ud, før mundharmonikaen kommer ind. Det her er hi-fi på højt niveau!

Den mest musikalske oplevelse hidtil, fastslår Lasse, og de andre er heller ikke i tvivl. Marantz’ afspiller er meget omhyggeligt balanceret og har den varme og fyldige klang, som producenten er kendt for.

Men NA6005 havde et ekstra es i ærmet, da vi skiftede fra streaming til højopløste 24 bit musikfiler i cd-kvalitet. Her kunne Marantz’ afspiller trylle et kolossalt og klangrigt lydbillede frem med en tyngde i bassen, som ingen af konkurrenterne helt kunne hamle op med. Til 4.500 kroner er Marantz NA6005 et kup!

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 4.495 kroner
Web: hififreaks.dk
Læs testen her

 

Netværksbaseret musikafspiller

En typisk stationær musikafspiller, der kommer i traditionelt hi-fi-format og ligner en almindelig cd-afspiller temmelig meget – minus cd-skuffen, selvfølgelig! Den har play-, stop-, pause- og navigationsknapper samt en skærm, der viser afspilningsstatus.

Ethernet-tilslutning
Her får musikafspilleren adgang til netværket og musikfilerne, som enten kan gemmes på en lokal harddisk eller streames via internettet. Ud over Ethernet-tilslutning kommer de fleste netværksafspillere også med trådløs internetforbindelse (Wi-Fi). Hvis det er muligt, anbefaler vi alligevel kablet tilslutning, da det sikrer en mere stabil forbindelse, især når man spiller højopløste musikfiler.

USB-indgang
Musikafspillerne har ofte egen USB-indgang, hvor du kan tilslutte en USB-nøgle eller en harddisk til afspilning af lagrede musikfiler.

Analoge udgange
Analogudgange bruges til at forbinde musikafspilleren til dit eksisterende stereoanlæg. De analoge udgange kan være af typen RCA og/eller balanceret XLR med fast volumen, som kobles til en integreret forstærker med volumenkontrol. Nogle D/A-konvertere har også egen volumenkontrol, så de kan sluttes direkte til en effektforstærker eller til aktive højttalere.

Digitale udgange
Musikafspillerne har indbygget D/A-konverter og udgangstrin af varierende kvalitet. Hvis du vil opgradere lydkvaliteten, kan du vælge at lede det digitale signal videre til en mere avanceret ekstern D/A-konverter. Hertil anvender man normalt digitaludgange af den optiske eller den koaksiale slags.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top