Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

De bedste kameraer

Skyd endelig løs med mobilen, men brug et rigtigt kamera, når du vil have ordentlig billedkvalitet.

Skrevet af / 13/11/2016 - 06:00
De bedste kameraer

De fleste af os knipser billeder med mobilen og deler dem på online-tjenester som Instagram, Facebook eller Flickr. Det fungerer fint, fordi det er hurtigt, nemt og giver os næsten øjeblikkelig feedback. Også kaldet likes.

Men det er ikke nær så tilfredsstillende som at fotografere med et ægte kamera. Der ikke kun giver bedre billedkvalitet, men også større kreativ kontrol. Man kan få fine billeder med telefonen, men den tekniske kvalitet er langt under selv de billigste kameraer, vi har testet i 2016.

De, der går op i den slags, har brug for et godt kamera. Allerhelst et, der passer til behovene og ønskerne om kvalitet og kontrol. Og glem i øvrigt ikke, at billederne fra spejlreflekskameraet også kan deles på nettet via trådløs forbindelse til mobilen.

 

Teknisk overlegent

Der er mange grunde til, at et kamera – især et systemkamera – giver langt bedre billedkvalitet. Større linse-elementer i objektiverne lukker mere lys ind, en langt større billedsensor fanger mere lys, og muligheden for zoom, lynhurtig skudtakt og sejere billedprocessor giver dig overlegent meget bedre billedkvalitet.

 

De dyreste sælger bedst

Smartphones har fejet de billigste kameraer væk fra butikshylderne. For de fleste er et lommekamera overflødigt, når man allerede har et kamera i lommen i form af telefonen. Derfor foretrækker dem, der køber lommekameraer, de dyrere modeller med større sensor, meget zoom og ditto billedkvalitet. De koster fra 2.500 kroner og op, men for dem, der er optaget af bedre billeder, er det pengene værd. De bedste af dem finder du på de følgende sider.

 

Systemkameraer er bedst

Kameraer med udskiftelig optik, også kaldet systemkameraer (og inklusive spejlreflekskameraer), byder på endnu højere billedkvalitet. Og meget bedre kreativ kontrol.

Med et systemkamera kan du tage styringen og få afløb for din kreativitet ved selv at bestemme eksponering, udsnit, skarphedsdybde og farvegengivelse. Og vælge objektiv efter motivet. Vil du tage bedre portrætter? Køb en lysstærk 80-90 mm tele til kameraet og udforsk de uendelige portrætmuligheder. Frister landskabsbilleder mere? En 24 mm vidvinkel vil give dig et nyt perspektiv på landskaber.

 

Objektiver

De fleste, der køber et systemkamera, vælger en telezoom som deres første ekstra objektiv. Den dækker typisk 75-300 mm og er lige så god til fodboldbanen og pisten som til billeder af fugle og andre dyr. Hvis autofokus og skudtakt er hurtige nok.

Et udvalg af de bedste objektiver, vi testede i 2016, findes på de følgende sider. De andre finder du på vores website under Tests.

 

Vores anbefalinger

Her har vi samlet de objektiver, kompakt- og systemkameraer, der gjorde det allerbedst i 2016. Hver og ét af dem kan varmt anbefales – nogle til allround-fotografering, andre til mere specifikke ting – men alle er bedømt som det bedste i deres klasse.

Alle opgivne priser er baseret på gennemsnitlige markedspriser pr. oktober 2016.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste kameraer:
Canon PowerShot G7 X mark II
Sony RX10 III
Sony Cyber-shot RX1r II
Panasonic Lumix GX80
Canon EOS 80D
Pentax K-1
Fujifilm X-Pro2
Nikon D5
Canon EOS 1Dx Mark II
Leica SL
Sony a7s II
Fujifilm XF 35 mm/f2,0 WR
Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12 mm/f1,4 ASPH
Olympus M. Zuiko 25 mm/f1,2 PRO
Sony FE 90 mm/f2,8 Macro G OSS

 

 

Årets kompaktkamera

aaretskompaktkamera_panasonic-lumix-tz100_990

Panasonic Lumix DMC-TZ100

Med 4K-video og 10x zoom kan du komme langt med Panasonics lommevenlige kompaktkamera.

Lumix TZ100 er et lille kamera med 10x zoom, der modsiger myten om, at små kameraer med meget zoom giver dårlige billeder. Her får man forbandet gode billeder plus 4K-video i en pakke, der er kompetent nok til at kaldes et allround-kamera. Et kamera, der passer til det meste, er lille og let, har meget zoom og er nemt at bruge. Et kompakt kamera til både vandreture, ferier, hverdagsliv og store begivenheder.

Hemmeligheden i TZ100 er en stor 1 tommes billedsensor og et tilpasset zoomobjektiv, som spiller godt sammen og giver god billedkvalitet. Mange vil måske bare bruge det som peg-og-skyd kamera, men det er faktisk så avanceret, at viderekomne fotografer næppe vil savne noget.

TZ100 stiller nærmest op i en klasse for sig, for 25-250 mm zoom, 1 tommes billedsensor på 20 megapixel, 4K-video med 8 megapixel stillbilleder, touch-skærm, elektronisk søger og valgbar fokus, efter at billedet er taget, findes ikke i noget andet lommekamera til under 10.000 kroner.

4K
Flere og flere kameraer får 4K-video, der kan vises i 8 megapixel opløsning på et 4K-tv. Også TZ100, men her får man desuden mulighed for at bladre i video-streamen med 4K Photo og plukke stillbilleder ud i samme opløsning. Det kan gøres ved at swipe langs touch-skærmen på bagsiden og gemme det bedste billede på hukommelseskortet.

Forventet bildekvalitet
Valget af 1 tommes billedsensor viser, at Panasonic mener det alvorligt. Mindre sensorer med den halve billedflade er normen i denne type kamera, der som regel giver køb på billedkvaliteten til gengæld for store mængder zoom. En sensor af denne størrelse betyder en større flade til at fange lyset, og det giver bedre billeder, især i svagt lys. Men det stiller også krav til den optiske kvalitet på en 10x zoom.

Rejsevenligt kamera
Panasonic Lumix TZ100 kommer som kaldet til dem, der har brug for et godt og alsidigt kompaktkamera til festlige og andre lejligheder. Her får man billedkvalitet på højde med de bedste, men med 10x zoom og touch-skærm oveni. At det mangler vejrtætning, ekstrem lysstyrke og vipbar skærm, er ikke så vigtigt. Vi kunne godt have tænkt os en større søger, længere batterilevetid og et bedre håndgreb, men man kan ikke få alt.

Det er det kamera, du skal købe, hvis du vil have flere vellykkede billeder og have mest muligt samlet i et lommekamera

Pris: 6.395 kroner
Web: panasonic.dk
Samlet vurdering (1-6): 5
Læs testen her

 

 

Årets kompakte systemkamera

aaretskompaktasystemkamera_sony-a6300_990

Sony a6300

Med 4K og ultraskarp billedkvalitet er Sony a6300 et af de bedste kameraer lige nu.

Alle, der fotograferer, drømmer om flotte billeder, og få vil blive skuffet over a6300. Med en fremragende billedsensor og beskeden størrelse er det et fint valg for de kræsne, der har brug for et lille og godt kamera. Billedkvaliteten besørges af 24 toptrimmede megapixel, som også giver barberbladsskarp 4K-video.

Mange forbedringer
Og der er mere endnu. Kamerahuset er endelig blevet vejrtætnet, så man ikke er nødt til at flygte inden døre i regnvejr. Det har også fået mikrofonindgang og 4K-video med fire gange så høj opløsning som almindelig HD-video.

Autofokussystemet er det bedste, vi til dato har testet på et kompakt systemkamera. Med hele 425 fokussensorer og hurtigere følgefokus låser og fokuserer det lynhurtigt på bevægelige motiver. Det kan også låse på øjne, så personerne på billedet står skarpere. Det fungerer overraskende godt, og med en skudtakt på 11 fps kan a6300 fryse de særlige øjeblikke i billedserier.

Den elektroniske søger er opdateret med næsten dobbelt så høj opløsning og hurtigere billedfrekvens, henholdsvis 2,36 megapixel og 120 fps. Det giver næsten ingen forsinkelse og meget kort blackout-tid (sort skærm) mellem billederne ved serieoptagelse.

Fornem billedkvalitet
Foreløbig fås a6300 ikke med andet end Sonys elektroniske kompaktzoom – en 16-50 mm f/3.5-5.6 – og den kan i bedste fald kaldes okay. Mit råd er kort og godt at købe et bedre objektiv. Såsom den Zeiss 16-70 mm f/4.0, jeg bl.a. har anvendt til testen. Den er desværre meget dyrere, men også meget bedre.

Kameraet er på niveau med Nikon D7200 og Fujifilm X-Pro2, hvad angår billedstøj, men Nikon-kameraet har lidt bedre billeddynamik, og Fuji-kameraet bedre farvegengivelse.

Ingen af dem er dog i nærheden af videokvaliteten fra a6300. For med 4K på vores reference-tv fra Panasonic og en 5K iMac er video-optagelserne barberbladsskarpe med en fantastisk dybde takket være den finmaskede opløsning.

Konklusion
Sony a6300 er et pragtfuldt kamera, selv om det ikke er perfekt. Det er skuffende, at det ikke har fået touch-skærm, og Sony kunne godt have ryddet op i knapper og menustruktur, da de konstruerede efterfølgeren til et af vores favoritkameraer. For med endnu bedre autofokus, 4K-video og øget billedkvalitet er Sony a6300 et af de bedste små systemkameraer på markedet

Pris: 10.999 kroner
Web: sony.dk
Samlet vurdering (1-6): 5
Læs testen her

 

 

Årets spejlreflekskamera

aaretsspegelreflexkamera_nikon-d500_990

Nikon D500

Nikon har lavet et af de bedste kameraer, vi har testet.

Normalt er det ikke let at vælge nyt kamera, fordi udvalget er så stort, og mange af dem er rigtig gode. Men der er undtagelser, og Nikon D500 er et af de få kameraer, der skiller sig ekstra positivt ud.

Man kan godt finde kameraer med højere opløsning end D500’s 20 megapixel, men få med 153 fokuspunkter spredt over det meste af billedfladen, 10 fps skudtakt, 2,36 megapixel vipbar touch-skærm samt 4K-video med mikrofon- og hovedtelefonstik – i et vejrtætnet kamerahus med bagbelyste knapper.

Den nye joystick-knap, de store knapper, hvor rækken til venstre samt programhjulet og funktionsknappen er bagbelyst (bare før on/off-knappen videre til lyssymbolet), plus det gummierede greb bidrager til en sjældent god brugeroplevelse.

Upåklagelig billeddynamik
Nikon D500 giver dig ikke alene skarpe actionbilleder med høj opløsning og træfsikker eksponering; det leverer også fornem filkvalitet med høj billeddynamik og minimal billedstøj. Er det bedre end EOS 7D Mark II og EOS 80D? Ja, men marginalerne er små.

Filer med ISO 6400 taget i svagt lys er næppe et problem for nogen, undtagen støjallergikere. Som vil kunne se fin kornstøj i skyggerne. ISO 12.800 giver mere støj, men stadig relativt finkornet, og ISO 25.600 kan fint bruges, selv om farvestøjen gør sin synlige entré her. Her kan kameraets støjreduktion (hvis den er aktiveret) også holde støjen på et acceptabelt niveau, omend med lidt tab af detaljeskarphed.

Sammenlignet med andre APS-C kameraer som Nikon D7200, Sony a6300 og Fujifilm X-Pro2 er D500 klart blandt de allerbedste i denne klasse, hvad angår billedkvalitet.

Konklusion
Nikon har holdt os på pinebænken længe, men efterfølgeren til D300s er ventetiden værd. Selv når man sammenligner med de argeste konkurrenters tilsvarende spejlreflekskameraer, er D500 måske det bedste kamera, vi har testet – ud over full-frame kameraer som Nikon D5, Leica SL og Canon EOS-1D X Mark II. Det er næsten som et D5 light med ekstrem skudtakt, stor buffer, vejrtætnet kamerahus og meget høj billed- og videokvalitet.

Prisen er høj, men D500 koster mindre end full-frame kameraerne, og alle, der har brug for et alsidigt og robust kamera til sport, dyreliv og allround-fotografering, bør seriøst overveje, om ikke det skal være Nikon D500. Det er alle pengene værd.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 18.495 kroner
Web: nikon.dk
Læs testen her

 

 

Årets avancerede systemkamera

aaretsavanceradesystemkamera_fujifilm-xt2_990

Fujifilm X-T2

Med dette systemkamera har Fujifilm overhalet konkurrenterne indenom.

Selv om Fujifilms nye entusiastmodel ser ud ligesom forgængeren fra 2014, er alt – absolut alt – hvad der betyder noget, mærkbart forbedret.

Den nye X-Trans CMOS III billedsensor har fået følgeskab af en ny processor med 14 bit tabsfri råfil-komprimering og lukkertider ned til 1/8000 sekund. Eller 1/32.000 sekund med elektronisk lukker. Den opgraderede elektroniske søger kan indstilles til 100 fps opdateringsfrekvens for mindre flimmer.

Skudtakten er otte fps, eller 11 fps, hvis man bruger det nye vertikalgreb – VPB-XT2 – som også forlænger batterilevetiden til 1.000 eksponeringer. Med tre batterier i drift.

Rimelig seje egenskaber, der bør tiltale såvel entusiastiske amatører som professionelle! Man får også 4K-video (30/25/24 fps) i op til 30 minutters sekvenser (med vertikalgrebet, 10 minutter uden) og kan lagre billederne på to SD-kort. F.eks. et til stillbilleder og et til video. Hukommelseskortpladserne kan ligeledes konfigureres efter fotografens ønsker.

Billedkvalitet
Med billedsensoren fra X-Pro2 er det ikke nogen overraskelse, at støjomfanget ved høj ISO er synligt lavere end på X-T1. De ekstra pixels giver ligeledes detaljeskarpheden et tydeligt løft, og kameraets farvegengivelse – især på jpeg-filer – er eksemplarisk.

Billeddynamikken har også fået et løft, og som nævnt i testen af X-Pro2 er den fuldt på højde med full-frame kameraer fra Sony og Nikon. Det samme gælder skarpheden, som ikke står tilbage for Sony a7R II med 42 megapixel.

Billeddynamikken giver dig meget at arbejde med i efterbehandlingen af råfiler, og der er meget lidt forskel på rå- og jpeg-filer. Samtidig er farvebalancen meget neutral og ensartet (hvis man ikke bruger filtre), og filmsimuleringer som Velvia, Provia osv. samt monokromindstillingerne er rigtig godt kalibreret. Sidstnævnte så godt, at man fristes til at springe sort-hvid efterbehandling over.

Konklusion
Argumenterne for Fujifilm X-Pro2 ser ud til at miste lidt af deres glans. Trods den fine hybridsøger og den klassiske formfaktor må det finde sig i havne i skyggen af det mere gennemførte X-T2. Med samme høje billedkvalitet, bedre brugervenlighed, hurtigere autofokus samt 4K-video er X-T2 mere anvendeligt og praktisk for dem, der bruger kameraet lige meget til video og stills.

Kort og godt et af de bedste kameraer til allround-brug, vi har testet.

Pris: 13.999 kroner
Web: fujifilm.dk
Samlet vurdering (1-6): 6
Læs testen her

 

 

Årets objektiv

aaretsobjetiv_tamronsp85mm_990

Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD

Tamrons nye 85 mm er et rendyrket portrætobjektiv med perfektioneret ydelse.

Et godt portræt behøver ikke at være uskarpt overalt ud over ansigtet. Fotografen kan vælge en mindre blænde, som giver større dybdeskarphed, når det er ønskeligt, men når man vil have en uskarp baggrund, er det vigtigt, at objektivet giver fin bokeh: Tegning af uskarpe områder.

Tamron SP 85 mm f/1.8 forsøger at opfylde alle kravene til et portrætobjektiv og har desuden indbygget optisk billedstabilisering, vejrtætning og en avanceret optisk konstruktion. Med 85 mm brændvidde på et full-frame kamera som Canon EOS-1D X Mark II (testkamera) får man en praktisk billedvinkel til de allerfleste portrætter.

Kvalitetsoptik
Tamron-objektivet er relativt stort for en 85 mm med blænde f/1.8 og både større, tungere og dyrere end Canons eget EF 85 mm f/1.8. Men også bedre. I modsætning til Canon-objektivet kan det desuden bruges på Nikons og Sonys full-frame og APS-kameraer (på Sony dog uden billedstabilisering).

Det er et meget vellykket og ikke mindst skarptegnende objektiv med høj opløsning, lav diffraktion og fraværende fortegning. Skarpheden er højest og mest jævn fra f/2.8 til og med f/8.0, men stadig meget høj ved f/2.0. Især i centrum. Selv på blænde f/11 er skarpheden god, men falder meget på f/16.

Kromatisk aberration er nærmest ikke synlig, og der er meget få problemer med astigmatisme (afbildningsfejl), mens sfæriske afvigelser er mere synlige, når man blænder ned. Objektivet har synlig vignettering ved fuld blænde, også på f/2.0, men fra f/2.8 forsvinder så meget af det, at det er ubetydeligt. Det er heller ikke særlig følsomt over for strølys, og samlet set er der nærmest ikke noget at trække ned for.

Autofokus er hurtig og præcis uden ligefrem at være lynhurtig, og objektivet kan opdateres med kameraprofiler samt intern software med Tamrons særlige dock (der er ekstraudstyr).

Det er de færreste objektiver, der er så solidt konstrueret og samtidig så optisk vellykkede som Tamrons nye 85 mm f/1.8. Bortset fra vignettering ved fuld blænde og lidt sfærisk afvigelse er skarphed, uskarphed og ydelse fuldstændig komplet for et portrætobjektiv.

Pris: 6.595 kroner
Web: focusnordic.dk
Samlet vurdering (1-6): 6
Læs testen her

 

 

Årets fotoprodukt

aaretskamera_olympus-pen-f_990

Olympus PEN F

Olympus har lavet et kamera, som vi ikke kan lægge fra os.

Du kan finde kameraer med bedre billedkvalitet. Og hurtigere kameraer. Eller kameraer, der bedre kan tåle dårligt vejr. Hvis du vil have 4K-video, skal du heller ikke vælge Olympus PEN F. Hvorfor er det så Årets Bedste?

Der er mange faktorer, der skal klappe, for at vi uddeler priser. For kameraer må billedkvaliteten holde det højeste niveau, vi har set blandt kameraer i tilsvarende klasse. Brugervenligheden skal også sidde. Vi trækker ikke ned for en knap, vi oplever som fejlplaceret; her er helheden vigtigere. Men de primære knapper og hjul skal sidde naturligt for fingrene.

Kameraet skal ligge naturligt i hænderne, balancen skal være god, responsen uden tøven, og ikke mindst skal kameraet levere pålidelig billedkvalitet. At opdage, at kun en håndfuld af billederne er skarpe nok eller korrekt eksponeret, er et håbløst udgangspunkt for en fotograf. Her vil man ikke blive skuffet over Olympus PEN F.

X-faktor
Kameraer har sine mangler; f.eks. er der ikke 4K-video eller vejrtætning. Men det har den X-faktor, som mange af de 25 andre kameraer, vi testede i 2016, mangler. Den udefinérbare følelse af, at alt bare funker. Når du tager kameraet op, ved dine hænder, hvor alle de vigtige knapper er, og du føler dig sikker på, at billederne vil sidde lige i skabet. Hver gang.

Det skamløse retro-design hindrer ikke ergonomien i at være god. Med søgeren placeret helt ude i hjørnet slipper man for at gnide næsen op ad touch-skærmen. Drejer man på farvehjulet foran, kan man se ændringerne i søgeren, også når man vælger fra den overdådige effektmenu, der slår Instagram med flere længder.

PEN F har 20 megapixel, elektronisk søger og billedstabilisering, der gør det muligt at få skarpe billeder med op til fem trin længere lukkertid. Skudtakten på 10 fps er næsten på højde med professionelle kameraer. Op til 45 jpeg-billeder i serie og sidst, men ikke mindst: I hi-res tilstand kan du fotografere med op til 50 megapixel opløsning.

Lyt til hjertet
Du kan få flere megapixel, højere skudtakt, en mere solid konstruktion og mere avancerede funktioner i mange andre kameraer. Men du vil ikke høre det lille suk fra hjertet, hver gang du tager et af de andre kameraer op. Det gør du, når du løfter et Olympus PEN F.

Det er et kamera, der er lige så attraktivt, som det er kompetent. Allermest til stillbilleder, til kreative fotografer og til dem, der lægger lige så meget vægt på formidling af følelser som teknik, når de fotograferer. (04/16) LS

Pris: 9.900 kroner
Web: olympus.dk
Samlet vurdering (1-6): 5
Læs testen her

 

 

Fem enkle tips til bedre billeder

Find lyset
Uden lys bliver billederne ikke alene mørke, men også kedelige og uinteressante. Prøv at placere motivet eller dig selv, så lyset falder naturligt dér, hvor du vil have, at hovedfokus skal være. F.eks. i ansigtet på den, du skal fotografere. Husk, at det bløde lys i overskyet vejr giver meget finere portrætter end sollys.

Brug blitz oftere
En lille blitz er guld værd. Den lyser ikke kun op, hvor der mangler lys, men kompenserer også for modlys, og hvis du retter den mod en stor flade, såsom en væg eller et loft, visker den de hårde skygger ud. Mange blitz kan styres trådløst fra kameraet. Det giver flere muligheder for meget finere billeder end en blitz, der rettes vinkelret på motivet.

Tag styringen
Lær, hvordan billederne påvirkes, når du selv styrer lukkertid og blænde. Se, hvordan skarphedsdybden ændres, når du skruer blænden fra f/2.8 til f/16. Find ud af, hvordan du kan overstyre lysmålingen, og hvordan du bestemmer, hvor fokus skal være i billederne.

Komponér udsnittet
De fleste ved, at børnebilleder bliver bedre, hvis man sætter sig på hug og kommer tættere på børnene i stedet for at pege kameraet ned på dem. Det samme gælder feriebilleder, portrætter og landskaber. Flyt kameraet tættere på jorden for mere effektfulde landskaber; gå tættere på dem, du skal portrættere; og få elementer med, der er værd at huske fra de steder, hvor du var.

Vær ikke bange for at gå tæt på eller udfordre perspektiverne. Husk tredjedelsreglen med rudenettet (ni tern) og prøv at placere hovedfokus i billederne væk fra centrum af søgeren.

Pas på baggrunden
Et ellers skarpt og korrekt eksponeret billede kan ødelægges af en forstyrrende baggrund. F.eks. en lastbil, der drøner forbi, når billedet tages, eller elementer, man ikke så, før øjeblikket blev foreviget. Blænd ned til maksimal blændeåbning (lav f/-værdi), flyt dig for at ændre vinklen eller gå tættere på med mere zoom for at isolere motivet fra baggrunden.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

DJI giver manuelle objektiver autofokus

Prof-video på iPhone

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

0
Lyd & Billede
Scroll to Top