Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Avatar-fortsættelser får 48 billeder i sekundet

James Cameron følger dermed i fodsporene på Peter Jackson og hans "Hobbitten"-film.

Skrevet af / 15/12/2014 - 12:17
Avatar-fortsættelser får 48 billeder i sekundet

Næsten alle Hollywood-film filmes med 24 billeder i sekundet. Det er en standard, som blev vedtaget helt tilbage i 1926, hvor filmruller og udstyr kostede en formue. 24 fps (frames per second) anses for at være den mindste opdateringsfrekvens, hvor man kan undgå, at billedet bliver (alt for) synligt hakkende og dermed unaturligt og slidsomt at se på. Fordelen med at holde antallet af billeder i sekundet lavt er, at man får plads til mere film på rullen – en fordel, som er forsvundet med overgange til digital teknik. Men ulempen er, at billedet opleves som hakkende ved kamerapanoreringer.

Derfor er man nu begyndt at eksperimentere med 48 billeder i sekundet. Med dobbelt opdateringsfrekvens reduceres nemlig bevægelseshak og uskarphed, noget som fik Peter Jackson til at vælge dette formatet til at filme “Hobbitten”-filmene.

Nu er det James Camerons tur. Han har hele tiden sagt, at han ønskede, at filme opfølgerne til “Avatar” med en højere billedfrekvens end 24 fps , og der har i en periode været tale om at filme i hele 60 fps. Til Empire fortalte han, at dette var for at komme forbrugerne i møde, da 60 fps er mere kompatibel med amerikanske TV-skærme. Men at han nu har bestemt sig for at benytte 48 fps, for at kunne bruge det udstyr, som nu begynder at være modent, og slippe for at bruge eksperimentelt udstyr eller konstruere helt nyt fra bunden af.

Uanset hvad, så gætter vi på, at vi kan vente os nogle visuelle mesterværker, når de kommende Avatar-filmene vises på biograflærredet!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hysterisk ny trailer!

Stadig fuld-MAX?

Sådan fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it ...

Prisvindende kærlighedsdrama

Max med norske MILF'er!

Bandekrigen fortsætter

Vil tilbage i sadlen!

Højreekstrem valgmanipulering!

Se Robert Downey Jr. i ny spionserie!

Premiere i dag!

Yellowstone lever videre!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top