Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Få din egen Enigma-kodemaskine

Kickstarter-projekt genskaber den legendariske kodemaskine, som blev brugt under Anden Verdenskrig.

Skrevet af / 21/03/2014 - 12:38
Få din egen Enigma-kodemaskine

Den mest attraktive gadget for succesrige nationer under Anden Verdenskrig var kodemaskinen Enigma. Ved hjælp af dens sindrige mekanik af roterende kontakter kunne man i 1930’erne og 1940’erne lave hemmelige beskeder. Enigma blev brugt af flere nationer, herunder Nazityskland. Kodemaskinerne repræsenterede datidens hårdeste kryptering, og det kostede dengang adskillige mandeår for et hold af klodens bedste matematikere at bryde koden ved at dekonstruere en maskine, der var blevet fejlleveret med posten.

Nu kan du få din egen – med Arduino-indmad.

Enigma_Decoder_Machine
En ægte Enigma-maskine på War Museum i London (foto: Wikimedia).

Kickstarter-projektet Open Enigma går ud på at genskabe den legendariske maskine. Af ydre kommer den til at ligne forgængeren fra 1932, men under det sorte metalsvøb er mekanik erstattet af let tilgængelig computerteknik. Det betyder også, at den største del af arbejdet ikke har været udviklingen af den mekaniske side (som med sit trækabinet og metalchassis er retro-lækker), men udviklingen af den software, som skal dekode de krytiske meddelelser. Både soft- og hardware er i øvrigt lagt ud som open source.

open-enigma-prototype
Prototypen på Open Enigma. Det smukke display af nixie-rør er siden erstattet af LED-segmenter.

Men hvem vil dog skyde penge i at eje et replika af en militær kodemaskine? Det vil tydeligvis ret mange. Kickstarter-projektet har stadig to uger tilbage, men der er allerede skaffet næsten dobbelt så mange penge, som udviklerne bad om. Der vil blive fremstillet forskellige udgaver, herunder gør-det-selv-versioner. Men for samlere og de ikke-fingernemme vil der blive fremstillet i alt 100 håndbyggede eksemplarer i trækabinet og med autenticitets-certifikat. Prisen for lukusudgaven bliver 1000 dollars inklusiv forsendelse, men ikke medregnet told og afgifter. Selvbyggerversionen koster 300 dollars med forsendelse.

enigma_diy
Selvbygger-udgaven af Open Enigma.

Og bare for at besvare to mest indlysende spørgsmål:
Ja, den kan dekode alle krypterede beskeder, som blev udsendt under Anden Verdenskrig.
Og nej, den kan ikke bryde krypteringen på Blackphone!

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top