Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Er LP’en fremtidens musikmedie?

Imens cd'en er på vej ud som musikmedie, er LP-pladen i hastig fremgang. Salget af vinylskiver er således mere end syvdoblet siden 2008.

Skrevet af / 18/09/2013 - 09:38
Er LP’en fremtidens musikmedie?

Fremtidens  medie. Grammofonpladens efterfølger. Det skortede ikke på lovord, da Philips og Sony i oktober 1982 introducerede compact disc’en som det ideelle, uopslidelige og lydmæssigt perfekte musikmedie. Imens de mest fremsynede skyndte sig at sælge deres forældede pladespillere, påpegede kritiske stemmer, at lyden fra de cd-mediet var alt andet end naturlig.

Rygterne om LP’ens død viste sig da også at være stærkt overdrevne. Efter at have været næsten ude at produktion i 90’erne, vendte de sorte skiver langsomt tilbage. LP’en er blevet hip, og nye udgivelser med store musiknavne udsendes på både vinyl og som download. Og på cd, hvis der er tale om et mainstream-album. At det ikke kun er supernørderne, der er hoppet tilbage på vinylvognen kan også ses ved, at selv discountbutikkerne er begyndt at sælge pladespillere.

amazon_GrowthHigh
Salget af vinylplader på det engelske marked 2005-2012 (grafik: Amazon.co.uk)

De seneste år er det imidlertid gået rigtig stærkt. Netvarehuset Amazon, som er blandt verdens største sælgere af musik på fysiske medier, har opgjort, at deres årlige salg af vinylplader er steget med 745 procent siden 2008. Retfærdigvis skal det siges, at cd-salget fortsat er langt højere end LP, men det er tydeligt på salgskurverne, at musik-cd’en er på vej ud. Det årlige cd-salg på verdensplan er således halveret siden år 2000. LP-salget er til gengæld tilbage til niveauet fra 1990’erne. Ifølge den britiske afdeling af Amazon, blev der i 2012 i Storbritannien solgt lige så mange LP’er, som i 1991 (2,8 millioner albums).

I USA er billedet omtrent det samme. Stigningen i vinylsalget er dog procentvis mindre i perioden 2008-2012. Magasinet Billboard har opgjort pladesalget på det amerikanske marked i 2012 til 4,5 millioner eksemplarer.

vinyl-sales-by-year-510_(billboard)
Salget af vinylplader på det amerikanske marked 2007-2012 (grafik: Billboard).

Vinyl-top-20
Amazon har også lavet en top-20 hitliste over de bedst sælgende grammofonplader siden 1999. Selv om vi taler om et samlet tidsrum på 14 år, er der flere helt friske udgivelser på listen. Førstepladsen indehaves af Daft Punk med albummet “Random Access Memories”, som kom i foråret. David Bowies nye “The Next Day” ligger også højt. Den hvide hertug er dog i skarp konkurrere med sig selv med 1972-klassikeren “The Rise and Fall of Ziggy Stardust & The Spiders from Mars”. Pink Floyd har ligeledes to pladser på top-20 (“Dark Side of the Moon” og “Wish You Were Here”), det samme har Radiohead (“In Rainbows” og “Ok Computer”). Beatles må nøjes med en enkelt, nemlig 50-års-jubilæumsudgaven af “Love Me Do”. Rockmusikken udgør i øvrigt hele 55,6 procent af vinylsalget.

Kilder: Engadget, Billboard

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top