Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Open source-laptop til gør-det-selv-folket

Pi-top er en laptop, som du selv bygger fra grunden. Kabinettet skal du også selv printe ud på en 3D-printer.

Skrevet af / 18/11/2014 - 11:15
Open source-laptop til gør-det-selv-folket

Da de første personlige computere så dagens lys i midten af 1970’erne, var det i form af selvbyggerprojekter i hænderne på hobbyfolk. Blandt bannerførerne var garageopfindere som Steve Wozniak og Steve Jobs, som sammen stiftede Apple. Og da pc’en få år efter kom til, krævede det også en god del teknisk snilde og håndværktøj at blive computerejer.

Den personlige computer er for længst blevet et færdigpakket industriprodukt med “No user serviceable parts inside!” – mærkat på bagsiden. Men nu er historien ved at gentage sig, takket være Maker-bevægelsen.

pi-top-parts

Pi-Top er en laptop til selvbyggere, der har lyst til at lære om hardware gennem at gøre det hele selv. Den er bygget over miniaturecomputeren Rapberry Pi, som er en kredikortstor Linux-computer på et printkort til skole- og hobbybrug. Ud over Rasberry Pi-printkortet får man tastatur, LCD-skærm og kabinet, så man på få timer kan sætte sin egen bærbare sammen.

pi-top-board

Gør-det-selv-computeren er et projekt på crowdfundingportalen Indiegogo. Idemændene bag Pi-Top havde bedt om 80.000 dollars til at gennemføre projektet. I skrivende stund er der opnået tilsagn om næsten det dobbelte beløb, og der er stadig 13 dage tilbage af kampagneperioden.

Tanken bag Raspberry Pi var at skabe en computer, hvor børn og voksne kunne lære om computere og programmering på samme måde, som man i sin tid kunne med computere som ZX Spectrum. BBC og Commodore Amiga.

Da Pi-Top er bygget over en minicomputer til batteridrift, er den ikke nogen kraftig computer, men man kan til gengæld bryste sig over selv at have bygget den. For de særlig selvbyggerlystne medfølger der 3D-modelfiler, så man kan printe sit eget kabinet til den nye laptop.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top