Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Offroad-laptop får al sin energi fra solen

SOL Laptops kan køre helt uden adgang til elnettet. De indbyggde solpaneler leverer al den strøm, der skal til. Og så er den vandtæt!

Skrevet af / 23/10/2014 - 11:55
Offroad-laptop får al sin energi fra solen

Vi kan selv blive lidt bekymrende, når batteristanden på den bærbare under et møde nærmer sig nulpunktet, og laderen ligger hjemme på redaktionen. Men det er for intet at regne imod de udfordringer, som man møder i de mere uvejsomme dele af verden. Her kan stikkontakten være flere dagsrejser væk. Til gengæld er solen tilgængelig overalt.

Vi har tidligere skrevet om de canadiske SOL laptops, der oplades ved hjælp af indbyggede solpaneler, og som angiveligt skulle kunne køre helt uden adgang til elnettet. Færdigudvikling og godkendelse har dog tilsyneladende taget noget længere tid end ventet. Men nu skulle den være god nok: SOL har åbnet sin netbutik og tager nu i mod ordrer. Der er tilmed en rabat på 10 procent til de, der bestiller senest 31. oktober.

Undervejs i det år, der gået, er prisen steget betragteligt. Oprindelig stillede SOL os i udsigt, at en standardmodel skulle koste 350 canadiske dollars, mens marine-udgaven, der tåler vand, ville få en pris på 400 canadiske dollars. Prisen på grundmodellen, SOL L, bliver i stedet 550 CAD$ (ca. 2.900 kr), mens den vandtætte SOL M koster 638 CD$ (ca. 3.500 kr) . Der er desuden kommet en superudgave, SOL S, som koster 722 CAD$ (ca. 3.800 kr). Men alle tre kan altså fås 10% billigere måneden ud. Selv om man skal lægge fragt, told og dansk moms oveni, er priserne overraskende rimelige – og faktisk på niveau med en robust tablet eller telefon uden solopladning.

sol_2_web
Når solpanelerne er foldet ud, kan computeren oplades på nogle timer – afhængigt af årstid og vejr.

Solpaneler i låget
Fælles for alle tre modeller er de sammenklappelige solpaneler, der er gemt i låget, og som når de er foldet ud, kan oplade computeren på “nogle få timer”. Hvor få, afhænger rimeligvis af, hvor højt solen står på himlen, skyer og temperatur. Man kan i øvrigt også klikke hele solpakken af, og arbejde inden døre, mens solpakken står ude i solen og oplader computeren via et kabel.

SOL oplyser på sit website, at marineudgaven er reelt vandtæt, og ikke bare beskyttet mod regn. Den skulle kunne tåle at være under vand i “omkring 50 minutter”.

SOL_M1
Marineudgaven SOL M kan tåle at være under vand i ca. 50 minutter.

SOL L bliver leveret med Ubuntu 14.04, mens SOL M har Windows 7 installeret. Superudgaven SOL S kommer med Ubuntu 14.04. Man kan dog på alle modeller vælge mellem forskellige konfigurationer af RAM, harddisk og styresystem.

Processoren er enten en Intel Atom eller Intel Celeron på 1,8-2,3 GHz, der er 2-4 GB RAM og harddiskstørrelser på 320 GB til 500 GB. Skærmen er 13,3 tommer og med 1080p HD-opløsning. SOL-maskinerne ligner altså ikke fartmonstre, men de kan til gengæld ventes at køre langt på en opladning.

SOL webbutik

sol_1_web
Langt til stikkontakten? Det er ikke noget problem i følge SOL, som hævder, at man kan tage på ekspedition og lade netledningen blive hjemme.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top