Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nu bliver det hele snart smart

Tingenes Internet, smarte hjem og dansende robotter på CES 2017

Skrevet af / 11/01/2017 - 15:35
Nu bliver det hele snart smart

Et af de mest skamredne begreber i de senere år, Tingens Internet, blev lidt mere virkelighed på CES i Las Vegas. Det samme gjorde det smarte – eller forbundne – hjem.

Begge dele handler kort sagt om, at alle de ting, som vi omgiver os med, skal være ”smarte” og internetforbundne. Ikke bare bilen og fjernsynet, men også køleskabet, låsen i hoveddøren og elpærerne i loftet bliver en del af det altomfattende netværk. Visionen er, at alle tingene sammen skal gøre livet lettere og mere bekvemt for os alle. Ideen er ikke ny (denne skribent skrev første gang om den i 1995), men at omsætte ideerne til praktisk virkelighed har taget længere tid.

Robotterne kommer. Men de er ikke alle sammen humanoide, Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede
Robotterne kommer. Men de er ikke alle sammen humanoide. De “rigtige” robotter finder plads i pleje. og servicefunktioner. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Alt fra Bosch på nettet i 2020
Bosch, der kan lave meget andet end elektriske tandbørster og håndværktøj, viste på messens første dag sin vision for Tingenes Internet. En verden, hvor alle dine ting snakker sammen på kryds og tværs og hen over hovedet på dig.

Ifølge bestyrelsesmedlem i Bosch Dr. Werner Struth er visionen, at alle firmaets produkter skal være netforbundne i 2020.

 

Bilen finder selv P-pladsen
Ifølge Bosch er fremtidens bil ikke bare et transportmiddel, men et tredje livsrum (ved siden af hjemmet og arbejdspladsen). Den forbudne, selvkørende bil skal være en digital assistent, der genkender sin fører og automatisk vælger hans eller hendes indstilling af rat, sæde, spejle mm. Og funktioner vælges automatisk blot ved at kigge op dem.

Bosch anslår, at automatisk kørsel kan spare brugerne omkring 100 timer om året, der kan frigøres til andre formål, som at se de seneste afsnit af yndlingsserien, imens bilen selv finder vej. Og når man ankommer til bestemmelsesstedet, begynder det virkelig smarte.

Noget, der vi kunne spare en masse tid, er nemlig Bosch’s parkeringssensor. Firmaet afprøver et system, hvor bilen automatisk scanner vejsiden for ledige pladser, mens man nærmer sig målet. Informationen uploades til en cloud-database, der er fælles for alle biler, der er tilmeldt systemet. Dermed kan man finde den absolut nærmeste parkeringsplads – som bilen selv finder ind på.

Bilen bliver et "tredje livsrum", ved siden af hjemmet og arbejdspladsen. Og den kan selv parkere. Foto: Bosch.
Bilen bliver et “tredje livsrum”, ved siden af hjemmet og arbejdspladsen. Og den kan selv parkere. Foto: Bosch.

 

Er der grund til alarm?
Det forbundne hjem havde sin helt egen afdeling i messehallerne på CES, og den var stor. Her kappedes kendte og mindre kendte leverandører om at komme med den helt særlige killer application. Altså den uundværlige anvendelse, der skal gøre det til noget, som vi alle har brug for, frem for en sjov ide for nørder og early adopters.

De fleste smarthome-gadgets koncererede sig om sikkerhed: Overvågningskameraer til brug inde og ude, babyalarmer, røgalarmer og vandstandsalarmer. Smartlåse og automatisk opkald til alarmcentralen. Det forbundne hjem er opmærksomt på – og bekymret for – sine omgivelser. Heldigvis er der smart home-produkter, der er andet end blot glorificerede tyverialarmer.

For mange handler Internet of Things om smarte tyverialarmer. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede
For mange handler Internet of Things om smarte tyverialarmer. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Håndfri kogebog og robotbutler
Hjemmet skal være lige så smart som bilen. I køkkenet hjælper assistenten MyKie med madlavingen. MyKie svinger dog ikke selv stegepanden, men kender alle internettets madopskrifter, som den kan læse op. MyKie kan selvfølgelig styres med stemmen, imens ejeren står med hænderne i dejen. Andre smarte hjemmegadgets er 360-graders-kameraer inde og ude og en røgdetektor, der ikke blot kan sige bip, men sende besked til din styrings-app med besked om røg eller dårlig luftkvalitet.

Bosch viste en hjemmerobot, kaldet Kuri (artikelbilledet). Kuri kan patruljere rundt i huset og holde et årvågent øje med det smarte hjem, når den er alene hjemme. Og den kan modtage børnene, når de kommer hjem, imens forældrene sidder fast i trafikken. Kuri er udviklet af en startupdivision under Bosch siden 2015, men fik premiere på CES 2017. Den skulle være klar til julehandlen…

 

Arlo våger over babyen
En særlig variant af overvågningskameraer er dem, der bruges i børneværelset hos de alleryngste. Netværkseksperten Netgear har også kastet sin opmærksomhed på det smarte hjem. Arlo er navnet på et batteridrevet, netforbundet kamera med babyfunktioner. Der er ikke kun indbyget mikrofon, men også en højttaler, så mor og far kan tale til barnet eller afspille optagelser med vuggeviser. Der er også indbygget programmerbart vågelys, samt sensorer for lys, temperatur og luftfugtighed. Kameraet kan tilpasses med nuttede indpakninger. Som alt det ovenstående ikke skulle være nok, kan Arlo faktisk også optage video. Kameraet klarer 1080p HD-video – også i mørke. Optagelsen lagres i skyen, og man kan desuden købe en særlig tablet, som har sin egen direkte netværksforbindelse til Arlo-kameraet.

Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede
Arlo er et nuttet netkamera til babyen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Alexa er lutter øre
De fleste IoT- og smarthome-nyheder er proprietære produkter, som kun understøttes af producenten selv. En markant undtagelse er dog den intelligente assistent Amazon Alexa, som understøttes af en lang række producenter. Vi så snesevis af varianter af den lille rørformede højttalere på CES, og vi har næppe set dem alle. Audio-, video-, og lydproducenter er enige om, at en sådan må de have. Vi så endda robotter med indbygget Alexa-funktionalitet – og kamera.

Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede
Alle havde deres bud på en udgave af Amazon Alexa. Her er det Onkyos, som desuden har indbygget kamera. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Scroll to Top